icon

Manžel je na materskej a mne končí materská, čo robiť?

gven
27. nov 2024

Ahojte,
prosim o radu. Mame dve deticky - manzel je na materskej so starsim a ja s mladsim. Koncim matersku vsak o mesiac skor ako manzel. Kym manzel neukonci matersku, nemozem poziadat o rodicovsky prispevok. Co mam prosim robit ten mesiac? Prihlasit sa ako dobrovolne nezamestnana a zaplatit si zdravotne odvody? Alebo ako sa to prosim riesi? Mate to tiez takto niektora?
Dakujem krasne!

majusqa77
27. nov 2024

starostlivost o dieta do 6 rokov = neplateny rodicak. odvody moze platit stat

gven
autor
27. nov 2024

@majusqa77 aha, dakujem, treba mi nieco vybavit ci to je automaticke po skonceni materskej prosim?

alenah31
27. nov 2024

@gven musíš si to vybaviť, nič nie je automatické - na svoju zdr. poisťovňu sa pôjdeš prihlásiť ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - na to dieťa, s ktorým si bola teraz na MD - budeš potrebovať RL dieťaťa. Štát za teba bude platiť zdr. poistenie aj aj časť odvodov do SP.

gven
autor
27. nov 2024

@alenah31 dakujem 🙂

klaudiahu
1. dec 2024

Poprosila by som o radu
Tiež mám podobný problém a neviem ako presne postupovať.
Máme dvojičky - adoptované
Na striedacku sme na materskej s manželom .
No problém je že manžel si dal mesiac pauzu čiže on bude materskú poberať o mesiac dlhšie.
Ja som zamestnaná a ako postupovať v mojom prípade?
Len tak doma byť nemozem a zvažujem využiť dovolenku a potom ísť na rodičak . Samozrejme potom už ja s dvojičkami.
Dostanem ten vyšší , alebo nižší lebo neprechádzal plynule z materskej …. Alebo ako to vlastne je ?
Ako najrozumnejšie z toho vykľučkovať aby sme zbytočne neprišli o peniaze . Potrebujem poradiť ale sú naše možnosti.
Veľmi pekne vám Dakujem
Ešte na upresnenie aktuálna bude tato situácia až po novom roku

gulocka98
6. dec 2024

@klaudiahu dobry den, podarilo sa vam dopatrat odpovede? Riesim rovnaky problem. Dakujem 🌸

klaudiahu
7. dec 2024

@gulocka98 žiaľ zatiaľ nikto … a priznám sa zatiaľ som to skúšala len tu. Musím sa popýtať asi aj na sociálke.
Ak by som niečo zistila, napíšem vám 😉