icon

Manžel na materskej

dena15
12. jan 2023

Baby prosím o pomoc čo všetko treba mužovi ak bude chcieť nastúpiť so starším synom na materskú ? Doklady atd dakujem pekne

ku_uk
12. jan 2023

@dena15 pripnem sa

draik
12. jan 2023

@dena15
Prečítať si tunajšie diskusie alebo použiť Google.
Navyše aj pri najlepšej vôli Vám nikto presne nepovie, čo vo Vašom prípade, keďže ste poskytli málo info.

dena15
autor
12. jan 2023

@draik Diskusie som čítala a nič som nenašla podrobne a na google som tiež hľadala a všade iné info a na sociálnej poisťovni dnes bola pani skúpia na slovo 😏 ide o to že na konci júna mám termín z druhým bábätkom a potrebujeme vykryť ten jún aby bol manzel doma lebo nemám kde dať staršieho máme rodinu ďaleko a nemá nám kto pomôcť a v podstate by ostal na materskej do 3 rokov syna ktoré bude mať v septembri a preto chcem vedieť aké doklady všetky bude potrebovať žiadosť už mám doma aj viem že musím zrušiť rodicak len neviem vi ešte treba niečo dokladovať 🤷‍♀️

mirustek1990
12. jan 2023

@dena15 My sme tak boli s manzelom. On so starsou, ja s mladsim. Doklady nepotrebuje ziadne. Ak splna podmienky naroku, tak len zamestnavatelovi oznamit nastup na "matersku" k danemu datumu (najneskor mesiac vopred). Vyplnenu ziadost na socialku, zruseny rodicak k tomu datumu. Kedysi bolo treba rodny list a dohodu o prevzati starostlivosti o dieta (vraj uz netreba). Narok ma na max 28 tyzdnov do maleho 3. narodenin.

dena15
autor
12. jan 2023

@mirustek1990 dakujem za odpoved 😊 on bude len 3 mesiace na materskej a podmienky spĺňa je zamestnaný takže by to malo byt ok 😊

mirustek1990
12. jan 2023

@dena15 Tak super, bol to pekny cas, uzite v zdravi.

janezz
12. jan 2023

@dena15 neviem ako to je, keď ty nastúpiš na MD, na tu ťa vypíše gynekológ, ale ja som teraz rušila rodičak a mm ide na materskú sme ppstupovali takto: ja som bola na úrade vypísať žiadosť, s týmto papierom a papierom zo socialky, ktorý mm potvrdil zamestnávateľ šiel na socialku v meste a podal si žiadosť. Spĺňa podmienky, tak by nemal byť problém so schvaľovanim.

dena15
autor
12. jan 2023

@janezz dakujem za odpoved 😊 mne materská vychádza od polovice mája toto neriešime len mužovu materskú čiže keby nastúpil 2.6 na materskú stačí mi ísť 1.6 na úrad o zrušenie RP alebo môžem aj skôr ísť ?

enusamt
12. jan 2023

@dena15 mozte ist aj skor zrusit k danemu datumu

janezz
12. jan 2023

@dena15 ale ty už nebudeš tým pádom na rodičaku, ale materskej s 2hym bábätkom. Takže na úrad ani ist nemusíš podľa mňa. Treba ísť na socialku a od pani dostať jasné inštitúcie ako postupovať

dena15
autor
12. jan 2023

@janezz no pani na sociálke mi dnes toho veľa nepovedala 🤷‍♀️😂 ale naši aj tak dakujem za odpoved ja sa skontaktujeme potom ešte z úradom prace a so sociálnou a uvidíme 😊

pondelok01
12. jan 2023

@dena15 rodicak si musis dat odnat pred nastupom na MD, ci uz tvoju alebo muzovu. Ked ides na MD ty prva, tak uz ho v case muzovho nastupu budes mat odnaty a staci muzovi vypisat ziadost o materske a zaniest potvrdenu zamestnavatelom do socialnej poistovne. Inak vsetko je pekne vysvetlene napr na stranke slovensko.sk, tiez sme to teraz riesili a vsetky info mam odtial, nemusis sa nikoho osobne vypytovat. Takisto infolinka socialnej poistovne sa mi osvedcila, su tam mili a poradia.

lilinka88
12. jan 2023

@dena15 no ono ked k tomu treba len vypísať žiadosť a dať ju potvrdiť zamestnávateľovi,tak neviem či čakáš od pani,že ti bude k tomu pol hodiny rozprávať...ty si musíš rodičák pozastaviť už ku dňu nástupu na MD (pokiaľ máš nárok na materské), túto žiadosť,resp rozhodnutie o odňatí RP ak ho už budeš mať, môžete doložiť k žiadosti o materské manžela, v zásade ale SP a UPSVaR vedia spolu komunikovať v týchto veciach