Manžel na materskej
Baby prosím o pomoc čo všetko treba mužovi ak bude chcieť nastúpiť so starším synom na materskú ? Doklady atd dakujem pekne
@draik Diskusie som čítala a nič som nenašla podrobne a na google som tiež hľadala a všade iné info a na sociálnej poisťovni dnes bola pani skúpia na slovo 😏 ide o to že na konci júna mám termín z druhým bábätkom a potrebujeme vykryť ten jún aby bol manzel doma lebo nemám kde dať staršieho máme rodinu ďaleko a nemá nám kto pomôcť a v podstate by ostal na materskej do 3 rokov syna ktoré bude mať v septembri a preto chcem vedieť aké doklady všetky bude potrebovať žiadosť už mám doma aj viem že musím zrušiť rodicak len neviem vi ešte treba niečo dokladovať 🤷♀️
@dena15 My sme tak boli s manzelom. On so starsou, ja s mladsim. Doklady nepotrebuje ziadne. Ak splna podmienky naroku, tak len zamestnavatelovi oznamit nastup na "matersku" k danemu datumu (najneskor mesiac vopred). Vyplnenu ziadost na socialku, zruseny rodicak k tomu datumu. Kedysi bolo treba rodny list a dohodu o prevzati starostlivosti o dieta (vraj uz netreba). Narok ma na max 28 tyzdnov do maleho 3. narodenin.
@mirustek1990 dakujem za odpoved 😊 on bude len 3 mesiace na materskej a podmienky spĺňa je zamestnaný takže by to malo byt ok 😊
@dena15 Tak super, bol to pekny cas, uzite v zdravi.
@dena15 neviem ako to je, keď ty nastúpiš na MD, na tu ťa vypíše gynekológ, ale ja som teraz rušila rodičak a mm ide na materskú sme ppstupovali takto: ja som bola na úrade vypísať žiadosť, s týmto papierom a papierom zo socialky, ktorý mm potvrdil zamestnávateľ šiel na socialku v meste a podal si žiadosť. Spĺňa podmienky, tak by nemal byť problém so schvaľovanim.
@dena15 rodicak si musis dat odnat pred nastupom na MD, ci uz tvoju alebo muzovu. Ked ides na MD ty prva, tak uz ho v case muzovho nastupu budes mat odnaty a staci muzovi vypisat ziadost o materske a zaniest potvrdenu zamestnavatelom do socialnej poistovne. Inak vsetko je pekne vysvetlene napr na stranke slovensko.sk, tiez sme to teraz riesili a vsetky info mam odtial, nemusis sa nikoho osobne vypytovat. Takisto infolinka socialnej poistovne sa mi osvedcila, su tam mili a poradia.
@dena15 no ono ked k tomu treba len vypísať žiadosť a dať ju potvrdiť zamestnávateľovi,tak neviem či čakáš od pani,že ti bude k tomu pol hodiny rozprávať...ty si musíš rodičák pozastaviť už ku dňu nástupu na MD (pokiaľ máš nárok na materské), túto žiadosť,resp rozhodnutie o odňatí RP ak ho už budeš mať, môžete doložiť k žiadosti o materské manžela, v zásade ale SP a UPSVaR vedia spolu komunikovať v týchto veciach

@dena15 pripnem sa