Manžel pracuje v Nemecku? Môžem poberať SR materskú?
Ahojte, chcela by som sa spytat manzel pracuje v nemecku ja som doma na SR ale planujeme ist za nim mozem nadalej pobedraz matersku alebo ako to je? Viete mi poradiť? ďakujem pekne 🙂
Kedze ma tvoja dcerka uz 9 mesiacov zrejme mas na mysli rodicovsky prispevok a nie matersku (?), alebo matersku v pripade dalsieho tehotenstva (?) V prvom pripade - rodicovsky prispevok - je podmienka trvaly pobyt na uzemi SR, v druhom pripade plati to, co napisala katka888 (neviem ci tiez musi byt trvaly pobyt). Cize ak by si isla za nim, nesmela by si si zmenit trvaly pobyt. Zisti si pripadne, ci by ste v Nemecku nedostali viac .. neviem presne ako to tam funguje, ale tam sa nejako berie do uvahy aj poistenie manzela (ak pracuje legalne) ...
myslim,ze zanikne rodicovsky prispevok na sr kedze v nemecku sa dostavaju hned pridavky na dieta ale materskej sa to nedotkne..

na matersku mas narok, ak si za posledne 2 roky od terminu porodu spatne bola nemocensky poistena min 270 dni a nemoc poistenie ti trva.
nema to nic spolocne s tym, kde robi, zije, dycha alebo cokolvek bdobne tvoj manzel 😉 😉
ak splnis podmienky na matersku, das si ju vyplacat na ucet a je jedno kde budes 🙂