icon

Manžel SZČO a materský príspevok

malicka_mysicka
19. jún 2020

Ahojte,
momentalne som na RD a cakam druhe babatko. Muz je SZCO a plati si odvody z minima, tych 170 do SP a 70 do ZP. Ked ja zacnem MD v decembri s druhym babatkom, mohol by ist manzel so starsim synom? kolko by cca dostal/mesiac? musel by pozastavit zivnost?
Dakujem pekne za kazdu radu a ospravedlnujem sa, ak tu tato tema uz bola.

Strana
z2
andrea_82
19. jún 2020

Materské by dostal 75 % z tých cca 170 €, čiže cca 127 €. Živnosť by podľa mňa pozastaviť nemusel, je to ako keď je na PN, má automaticky pozastavené odvody.

s_a
Autor odpoveď zmazal
evittam
19. jún 2020

@andrea_82 To nie je pravda. Dostane 75% z VZ z ktorého plati odvody. Ten je momentálne cca 506Eur t.j.MD cca 370Eur.
@s_a Nema narok otec na RP a matka na MD.
A uz vobec nema narok na RP vo výške 370Eur ak nepoberal MD.

evittam
19. jún 2020

@andrea_82
@s_a
Dievčatá ked tomu prd rozumiete naco sa vôbec zapájate?

evittam
19. jún 2020

@malicka_mysicka Odvody do SP pocas MD platiť nemusí, ak vsak bude naďalej faktúrovat odporúčam platiť ZP nakoľko potom zaplatí v RZ.

thami
19. jún 2020

Ahojte, zapojim sa sem tiez, kedze riesim taky isty problem...manzel szco, minimalne odvody, ja doma na rodicaku a cakame druhe...moze ist manzel na matersku a zaroven ja byt doma na rodicaku so starsim? Ak ano, moze manzel aj popri materskej fakturovat nadalej? Ako vypocitam vysku jeho materskej? Dakujem 🙂

fokuska
19. jún 2020

@thami Vsetko uz zodpovedala @evittam tak si precitaj, naco sa pytas druhykrat to iste? ;)

evittam
19. jún 2020

@thami Skús najskôr čítať co tu pisem a potom by si nepolozila otázku. Ci lenivosť nepozna hranic?😀😉

evittam
19. jún 2020

@fokuska Na co bude citat.,😀

qetka
19. jún 2020

@evittam sila, co... 😂 presne vysvetlis a opyta sa to iste 🤦‍♀️

malicka_mysicka
autor
19. jún 2020

@evittam dakujem velmi pekne, mozem este jednu otazocku? Vedel by sa od 1.9 zamestnat v jednej z firiem, ktorym dodava. Keby mal plat 1500eur, ako by to ovplyvnilo vysku materskeho? Malo by to zmysel, ked to su len 4 mesiace zo sledovaneho obdobia? Na MD by v tom pripade siel az v januari.

evittam
19. jún 2020

@malicka_mysicka Musí pozastaviť živnosť. A ak bude mat u zamestnávateľa minimalne 90dni bez PN a OCR (odporúčam viac) tak jeho VZ bude príjem od zamestnávateľa.

thami
19. jún 2020

@evittam
@fokuska ja sa pytam na MATERSKU nie na rodicak ako autorka, ci neviete citat damy? 😊

evittam
19. jún 2020

@thami No jediná co tu nevie pravdepodobne čítať si sama. Jasne som napisala ako to je v mojom prvom príspevku. Čomu nerozumies, dama?!
NIE nie je mozny subeh MD a RP.

evittam
19. jún 2020

@thami Ty neriešis rodicak?!: ...."moze ist manzel na matersku a zaroven ja byt doma na rodicaku so..."

evittam
19. jún 2020

@thami A keby si naozaj citala tak prides na to ze autorka riesi materskú otca ziadny RP
😂😂😂

thami
19. jún 2020

@evittam ona bude na MD s mladsim, ale jej muz tiez na MD so starsim? 😂 zaujimave...logicky autorka myslela RD alebo je superman? Ale nebudem sa s tebou hadat, clovek slusne napise a niekto s nizkym sebavedomim musi hned rypat 😂😂😂😂 to by bola nuda v tvojom zivote, keby neexistuje internet, ze? 😂 pekny den 😘 p.s. kludne si este rypni, nech sa zasmejem 😅

fokuska
19. jún 2020

@thami Jasne, bud drza na ludi, ktori ti tu daju odborne rady, lebo sama si nevies nastudovat na stranke SP.
A evita uz vsetko zodpovedala, len treba citat s porozumenim.

evittam
19. jún 2020

@thami Je mozny súbeh poberania materského u zeny na mladšie dieta a u otca do 3rokov na staršie (u neho je to rodičovska dovolenka voci zamestnávateľovi).
Súbeh MD zena na novorodenca a otec na staršie RP nie je mozny.
Ja nemam nizke sebavedomie. Na to si ako prisla?! Ani nerypem. Len bohužiaľ pre menej inteligentne tvojho formátu musím písať to iste dookola a ano ak nepochopis uz rypem a mam nízke sebavedomie. Ešteže ty mas vysoké a nepoznas ani zakladne pojmy a všeobecna inteligentcia je neviem kde. No co už

fokuska
19. jún 2020

@thami A po dalsie - moze byt na materskej aj otec aj matka - kazdy s inym dietatom, takze autorka sa pyta spravne!

evittam
19. jún 2020

@thami Ano vtipna nie si. Nepochopila si základné slušne a odborne vysvetlené veci ale uz utocis. Také typické pre ľudí co nechápu základné veci a nevedia čítať s porozumením.

evittam
19. jún 2020

@thami A ja sa smejem na ľudoch tvojho typu. Ani len čítať to nevie a uz vobec používať internet. Ale ano keď im clovek pravdu napise už kopu okolo seba.👍😂😂😂

andrea_82
20. jún 2020

@evittam jooooj, pani dokonala...

@malicka_mysicka s tou vyskou materskeho som sa, samozrejme, pomylila, vymeriavaci zaklad je 506,50 €, nie tych 170 €.

evittam
20. jún 2020

@andrea_82 Nie, nie som dokonala. Len sa rozumiem problematike. Pani nema nic ine tak utoci na slušných ludi co ju opravili?
Keby som ta neopravila tak pani si myslí že muz dostane MD o ktorej pises, pani dokonala. 😀

evittam
20. jún 2020

@andrea_82 A 506.50 je pre r.2020 cize len ak pojde na MD v r.2021. Ano potrpim si na správne info.😉

andrea_82
20. jún 2020

@evittam ved rovnaku informaciu o VZ 506 € si dala autorke diskusie aj ty, tak nechapem, preco ma zase opravujes. Alebo si v povodnom prispevku ani ty nedala az taku "spravnu info"?
Nemam problem s tym, ze si ma opravila, uznávam, ze som sa pomylila. Ale ten dalsi prispevok si si mohla odpustit. Mam z neho pocit, ze si trosicku namyslena.

evittam
21. jún 2020

@andrea_82 Pisala som o VZ na tento rok. Tvoje subjektivne pocity nemam preco riesit.

nuna10
23. jún 2020

@evittam viete aj mne poradiť prosím? Bola som na materskej minuly rok do 10/2019, potom niečo vyše mesiaca (do 12/2019) na RP a od 4.12 poberal manzel szčo Materskú. Ja som mala k 1.1.2020 odobratý RP a platila som si zdravotnú. A moja otázka, teraz 16.6 mu končila materská a ja sa chcem znova prihlásiť na RP, aká bude v mojom prípade jeho výška? Tych 370? Ďakujem

stela01
23. jún 2020

@evittam Musí pozastaviť živnosť. A ak bude mat u zamestnávateľa minimalne 90dni bez PN a OCR (odporúčam viac) tak jeho VZ bude príjem od zamestnávateľa.

Prečo by mal pozastaviť zivnost ?

evittam
24. jún 2020

@stela01 Nie je mozny súbeh poistení.

Strana
z2