icon

Materská a rodičovský príspevok

miankass
15. sep 2021

Ahojte maminky a budúce maminky chcela by som vás poprosiť o radu 😆🙏. Ak mám nárok na materskú dostávam aj rodičovský príspevok? Alebo len čisto materskú? Ďakujem vám za radi, majte krásne strávený dnešný sviatok ♥️.

biem22
15. sep 2021

@miankass Materská ja len prvých 34tyzdnov a rodičovský je následne potom do 3r dieťaťa.

zuzuliennka1
15. sep 2021

@miankass nie. Materska trva 34 tyzdnov, nastupuje sa na nu cca 6tyzdnov pred ocakavanym terminom porodu, a tam uz poberas materske, na rozdiel od matiek, ktore na nu narok nemaju a prispevok im pride na ucet az po narodeni dietata - rodicovsky prispevok.
Po tych 34tyzdnoch potom poberas rodicak - do 3r veku dietata

miankass
autor
15. sep 2021

@zuzuliennka1 a kedy treba žiadať o ten rodičak? Hneď ako sa mala narodí alebo až po tých 34tt keď konci materská? Ďakujem.

miankass
autor
15. sep 2021

@miankass 34tyzdnov *nie 34tt pardon 😆

c_est_la_vie
15. sep 2021

@miankass stačí keď končí materska. Ale po doziti 28 dní ziadas o rodinne a prispevok po narodení- 830 e

zuzuliennka1
15. sep 2021

@miankass cca mesiac pred koncom “materskej”, ale idealne si zavolaj na urad prace, prip. do soc. poistovne, povedia ti presne. Ja som poberala len rodicak

miankass
autor
15. sep 2021

@zuzuliennka1 dobre ďakujem Zuzka za radu.

miankass
autor
15. sep 2021

@c_est_la_vie a to kde sa žiada ak sa môžem opýtať? Na úrade alebo na socialnej poisťovní?

miankass
autor
15. sep 2021

@c_est_la_vie a rodinné co prídavky?

c_est_la_vie
15. sep 2021

@miankass áno prídavky. Či na úrade alebo socke si už nepamätám, ja som to vybavovala cez lockdown a to boli dve univerzálne okienka 😃. Ale pozri si stránku upsvar, tam dávajú i všetky tlačivá čo treba potvrdiť na príspevky ( vyhlásenia, potvrdenia pre lekárov atd)

miankass
autor
15. sep 2021

@c_est_la_vie dobre ďakujem pekne. Za pomoc dievčence ♥️♥️

9lf9
15. sep 2021

@miankass ak mas matersku vyssiu ako je suma RP tak o rodicak ziadas az po ukonceni poberania MD nie je mozny subeh. Na urade prace ziadas- rodicovsky, pridavky tie mozes ziadat hned po narodeni a prispevok pri narideni dietata ziadas po 28dnoch zivota dietata.

miankass
autor
15. sep 2021

@9lf9 super, ďakujem veľmi pekne za stručne napísané ako to treba riešiť ďakujem ešte raz. Nech sa darí ♥️🙏