icon

Materská dávka pri druhom dieťati

1. feb 2021

Dobrý deň,

chcela by som poprosiť o radu, ako to bude s materskou keď 05.mája bude mať dcérka 3 roky a čakám druhé dieťatko, ktoré má termín pôrodu 04.mája. Pred materskou som bola zamestnaná, mala som aj odpracovaný potrebný počet hodín. Ako to bude teraz vyzerať? Po dovŕšení 3 rokov dcérky, mi už zamestnávateľ nebude platiť a začne platiť po narodení druhého dieťaťa? Treba to dopredu v práci oznámiť? Ako postupovať?

Prosím ak viete poradiť, vopred ďakujem.

nafka0483
1. feb 2021

Zamestnavatel ti ani teraz nic neplati, ani ti nebude nic platit pri druhom dietati. Matersku vyplaca socialna poistovna a rodicovsky prispevok UPSVaR.

Stale si zamestnana? Ak ano, tak nastupujes na retazovu matersku. Normalne ti lekar da prislusne tlaciva, posles to kam treba (zamestnavatel, SP) a pride ti domov rozhodnutie.
Zamestnavatelovi si oznamila, ze si tehotna a predpokladany termin nastupu na matersku?

autor
1. feb 2021

@nafka0483 Ďakujem, ešte som to neoznámila. Chápem, myslela som to tak, že budem dostávať jednu materskú a dva príspevky na dieťa? A materskú zase okolo tých 70%? - prvé mesiace?

nafka0483
1. feb 2021

Tak nezabudni to zamestnavatelovi oznamit aspon mesiac vopred. Nie mesiac pred porodom, ale mesiac pred nastupom na matersku (cize 6-8 tyzdnov pred porodom). Takze oznamila by som to cim skor (riadne pisomne s dokladom o odoslani).

Budes dostavat matersku na mladsie dieta + pridavok na dieta a na starsie dieta len ten pridavok. Matersku pocas celej doby poberania (34 tyzdnov) - nielen prve mesiace. Po 34 tyzdnoch prejdes na rodicovsky prispevok.

autor
1. feb 2021

@nafka0483 Ďakujem. Ale materská je prvé mesiace vyššia? tak som to mala aj pri prvej dcérke a potom zvyšok už len rodičovský príspevok

nafka0483
1. feb 2021

Nie, nie je vyssia. Nerozumies tomu ako to funguje a preto to nespravne nazyvas. Materska nie je cela doba ked si s dietatom doma (do 3 rokov). Materska trva 34 tyzdnov, to je velmi zhruba mesiac a pol az dva pred porodom a asi 6 mesiacov po porode - vtedy poberas matersku a ano ta byva vyssia ako rodicosky prispevok (pocita sa podla platu). Ale pocas celej dobry materskej je rovnaka. Po tych cca 6 mesiacoch po porode prechadzas na rodicovsku dovolenku a poberas rodicovsky prispevok - ten ma fixnu vysku a poberas ho kym dieta nedovrsi 3 roky.

Sama pises, ze najprv si mala vyssiu (to bola materska) a potom si presla na rodicovsky - tak logicky je to rodicovsky a nie materska.

autor
1. feb 2021

@nafka0483 👍

autor
1. feb 2021

@nafka0483 Takže by som si mala vypýtať od lekárky tlačivá, poslať zamest. a do SP. a keď schvália bude zase materská?

nafka0483
1. feb 2021

Ano, podla toho co si pisala by si na nu mala mat narok.