Materská dávka pri druhom dieťati
Dobrý deň,
chcela by som poprosiť o radu, ako to bude s materskou keď 05.mája bude mať dcérka 3 roky a čakám druhé dieťatko, ktoré má termín pôrodu 04.mája. Pred materskou som bola zamestnaná, mala som aj odpracovaný potrebný počet hodín. Ako to bude teraz vyzerať? Po dovŕšení 3 rokov dcérky, mi už zamestnávateľ nebude platiť a začne platiť po narodení druhého dieťaťa? Treba to dopredu v práci oznámiť? Ako postupovať?
Prosím ak viete poradiť, vopred ďakujem.
@nafka0483 Ďakujem, ešte som to neoznámila. Chápem, myslela som to tak, že budem dostávať jednu materskú a dva príspevky na dieťa? A materskú zase okolo tých 70%? - prvé mesiace?
Tak nezabudni to zamestnavatelovi oznamit aspon mesiac vopred. Nie mesiac pred porodom, ale mesiac pred nastupom na matersku (cize 6-8 tyzdnov pred porodom). Takze oznamila by som to cim skor (riadne pisomne s dokladom o odoslani).
Budes dostavat matersku na mladsie dieta + pridavok na dieta a na starsie dieta len ten pridavok. Matersku pocas celej doby poberania (34 tyzdnov) - nielen prve mesiace. Po 34 tyzdnoch prejdes na rodicovsky prispevok.
@nafka0483 Ďakujem. Ale materská je prvé mesiace vyššia? tak som to mala aj pri prvej dcérke a potom zvyšok už len rodičovský príspevok
Nie, nie je vyssia. Nerozumies tomu ako to funguje a preto to nespravne nazyvas. Materska nie je cela doba ked si s dietatom doma (do 3 rokov). Materska trva 34 tyzdnov, to je velmi zhruba mesiac a pol az dva pred porodom a asi 6 mesiacov po porode - vtedy poberas matersku a ano ta byva vyssia ako rodicosky prispevok (pocita sa podla platu). Ale pocas celej dobry materskej je rovnaka. Po tych cca 6 mesiacoch po porode prechadzas na rodicovsku dovolenku a poberas rodicovsky prispevok - ten ma fixnu vysku a poberas ho kym dieta nedovrsi 3 roky.
Sama pises, ze najprv si mala vyssiu (to bola materska) a potom si presla na rodicovsky - tak logicky je to rodicovsky a nie materska.
@nafka0483 Takže by som si mala vypýtať od lekárky tlačivá, poslať zamest. a do SP. a keď schvália bude zase materská?

Zamestnavatel ti ani teraz nic neplati, ani ti nebude nic platit pri druhom dietati. Matersku vyplaca socialna poistovna a rodicovsky prispevok UPSVaR.
Stale si zamestnana? Ak ano, tak nastupujes na retazovu matersku. Normalne ti lekar da prislusne tlaciva, posles to kam treba (zamestnavatel, SP) a pride ti domov rozhodnutie.
Zamestnavatelovi si oznamila, ze si tehotna a predpokladany termin nastupu na matersku?