icon

Materská dovolenka a podpora

wera321
19. feb 2025

Malý bude mať 3roky 1.6.2025,ja chcem k 2.6 podať výpoveď s tým,že pôjdem na Up. Ak by mi ho od septembra nevzali do škôlky,môže na rodicak nastúpiť chlap a ja naďalej poberať podporu? Ďakujem za odpovede

luliu
19. feb 2025

@wera321 muž je nezamestnaný?

floki1994
19. feb 2025

@wera321 však ale rodičak je len do 3 rokov...v septembri uz narok nemate ani jeden...ty mozes poberat podporu

luliu
19. feb 2025

@floki1994 majú nárok ak dieťa nevezmú do škôlky, ale len ak matka je doma

floki1994
19. feb 2025

@luliu ano ale to ci nevezmu este asi nevedia...

zojanka
19. feb 2025

@luliu kde sa píše že musí byť rodič doma?

lienka.7
19. feb 2025

@wera321 keď 1.6.bude mat 3 roky, tak na aký rodicak chce od septembra chlap vlastne nastúpiť? Mimo to, budeš sedieť doma, nezamestnaná, môžeš sa starať ďalej o dieta.

lienka.7
19. feb 2025

@zojanka do 31.8.ma dieta 3 roky, cize mu musia hľadať miesto aj inde, nielen v spadovej skolke. Az keď nenájdu inde, moze žiadať. Je tam zmena zákona. Práve kvôli spekulantkam, ktoré by radi dalej sedeli doma.

zojanka
19. feb 2025

@lienka.7 Ja viem aké sú podmienky. Ty si sa pýtala na aký rodičovský chce vlastne nastúpiť ak dieťa dovŕši 1.6. 3roky.

luliu
19. feb 2025

@zojanka jasne, že musí byť doma, snáď si nemyslíš, že to budú vyplácať pracujucemu rodičovi.

zojanka
19. feb 2025

@luliu no až také jasné to nieje, nárok sa neposudzuje podľa toho či je rodič zamestnaný alebo nie. Jedine, že by to bola nejaká extra čerstvá zmena v zákone, preto sa pýtam kde sa to píše.

draik
19. feb 2025

@zojanka
Môžte to tak urobiť. Rodič má pre prípad neprijatia dieťaťa do škôlky nárok na RP, nie na RD.

lienka.7
19. feb 2025

@zojanka ano, ale podstatnou zmenou je to, ze sa nemôže už uspokojiť s tým, ze nevzali do spadovej skolky, super, mam automaticky rodicak.👍👍👍
Ona musí podať odvolanie a obec hľadať ďalej miesto, aj mimo. Cize napr.v rámci BA isto nepochodi, lebo síce v takom Ružinove možno skolku nezoženie, ale v Dúbravka ci Karlovke ano. A to stačí. Miesto mat bude. Už minule o tomto bol článok tuším v SMEcku, ze to nebude také jednoduché a automaticke. Navyše, dieta je júnové...cize to by potom nemohli zobrať žiadne narodene od 2.6. Co určite nehrozí. Cize namiesto vymyslania ako cucnut stat, co je v tomto prípade evidentne, radšej hľadať skolku a najlepšie čo najbližšie k bydlisku.

lonely66
Odpoveď bola odstránená