Materská dovolenka: Ako prerušenie rodičovského príspevku ovplyvní jej nárok?
Ahojte, rada by som sa opýtala pár informácií - muž ide v roku 2024 na MD, žena by prerušila poberanie rodičovského príspevku ale ostala by na RD a zároveň by sa zamestnala na dohodu na pár hodín do mesiaca u iného zamestnávateľa ako je na RD. V prípade, že by v roku 2025 išla na ďalšiu MD, malo by toto vplyv na výšku MD alebo by sa vychádzalo z predchádzajúcej materskej?
Ďakujem pekne za radu 🙂
@alenah31 vedeli by ste mi prosim Vas poradit aj v tejto situacii.Muz nastupi na matersku dovolenku v aprili 2024,ja prerusim poberanie rodicovskeho prispevku a na dalsiu matersku nastupim v juli 2024.tie tri mesiace mam byt ako samoplatca v zdravotnej poistovni?a neovplyvni to vysku mojej materskej?
@katuska2608 nie - vy ukončíte iba poberanie RP, ale stále ste na RD a pokiaľ PP trvá a druhé dieťa sa narodí do dovŕšenia troch rokov veku prvého pôjde o tzv. reťazové materské. Taktiež budete mať v tomto prípade aj nárok aj na príspevok na starostlivosť vo výške cca 42€, ktorý sa vypláca 6 týždňov po narodení druhého.
@alenah31 Dakujem pekne za odpoved.O tom prispevku na starostlivost som este nepocula,to by mi malo prist automaticky alebo treba niekde poziadat?
@katuska2608 treba požiadať. Vypláca sa len 6 týždňov od narodenia....cca 2 mesiace to vychádza a len v prípade ak prvé ešte nemá 3 roky a matka má nárok pri druhom opäť na materské.
@alenah31 to by na nas sedelo,tak dakujem velmi pekne za radu😀

@kiki0801 prerušenie poberania RP vplyv nemá nijaký. Ak pôvodný PP stále trvá materské bude počítané aj z tohto PP a zároveň pokiaľ by išlo o Dohodu s prav. príjmom kedy sú odvádzané odvody aj na NP - a trvala by aspoň 270 dní ku dňu pôrodu - budeš mať nárok na materské aj z dohody. Z pôvodného PP budeš mať nárok aj na tehotenské, pokiaľ tých 270 dní NP pri dohode splníš už v 13tt - tak aj odtiaľ budeš poberať tehotenské.
AK by si mala nárok na materské aj z dohody a uplatníš si ho - nesmieš v tej dohode po nástupe na MD pokračovať - teda nemusí skončiť, len z nej nesmieš mať príjem rovnako ako nebudeš pokračovať ani pri PP - tiež nastúpiš na MD.