icon

Materská dovolenka po rodičovskej, počas ktorej zanikol pracovný pomer

olivia208
30. mar 2023

Dobrý deň. Potrebujem poradiť. 1.aprila 2022 som ukoncila matersku dovolenku s 1. dieťaťom. Plynule som presla na RD na ktorej som az doteraz. Pracovny pomer mi zanikol ku 5.1.2023. ziadala som o Tehotensky, no kedze v nasom uzasnom state vam nepovedia nic naviac co by vam mohlo pomôcť, prišla som vraj o nárok naň aj na matersku s 2 dietatom ktore čakáme, lebo som mala prerusene NP z dovodu RD a nedostavila som sa ani na jeden deň po MD do prace. So stratou tehotenskeho sme sa zmierili, no da sa nejak vyspekulovat priznanie materskej na 2 dieta, ktore sa ma narodit v auguste? Dakujem za odpovede

alenah31
30. mar 2023

@olivia208 kto ti povedal, že nemáš nárok na tehotenské a materské? Ak totiž otehotnieš do 180 dní od ukončenia PP si v ochr. lehote a máš nárok na oboje pokiaľ pred ukončením PP podmienky pre nárok splnené boli.

draik
30. mar 2023

@alenah31
Nie od ukončenia PP, ale od zániku NP. Prerušenie sa posudzuje ako zánik.

olivia208
autor
31. mar 2023

@alenah31 nemocenske mi skoncilo dnom prechodu z materskej na rodicovsku. Preto sa ma ochranna lehota uz netyka

draik
31. mar 2023

@olivia208
Spočítajte si dni nemocenského poistenia, ktoré máte v období 2 rokov pred očakávaným termínom pôrodu; tak na prvý pohľad je ich minimálne 210. Potrebujete aspoň 270, radšej viac, ak by ste porodili pred termínom.
Na chýbajúci počet dní uzatvorte DNP. Materské bude z minima, ale potom RP vyšší.