Materská dovolenka v prípade, ak mi konči zmluva na dobu určitú
Ahojte, mám otázočku. Viacerí sa možno nad mojou otázkou zasmejete, ale za pokus to stojí 😁
V novembri čakáme druhý prírastok a ja potrebujem nazbierať potrebné dni nemocenského poistenia. Som zamestnaná, no zmluvu mám bohužiaľ na dobu určitú a to do mája. Vtedy budem mať cca 200 dni nemocenského poistenia.
Premýšľala som nad spôsobom, ako ďalšie dni čo najrýchlejšie nahnať a napadlo ma, že ako to je keď má človek klasicky TPP a k tomu má aj dohodu a teda platí sa mu nemocenské dvojmo. Nerátajú sa tam vtedy dni nemocenského poistenia inak, navyše?
Ak nie, a ja by som si teda musela platiť za jún, júl a polovicu augusta dobrovoľné nemocenské, ktoré by som si platila z minimálky, vedelo by mi to za ten krátky čas pokaziť MD? Momentálne mi vychádza dvz cca 27€ a neviem či si ho za ten krátky čas viem polepsit alebo pohrosit.
Ďakujem veľmi pekne 😊🙏
@zalka ďakujem za odpoveď. Takže je jedno koľko som zarábala doteraz, podstatne budú tie posledné 2 a pol mesiaca? Keby som si teda za ten kratučký čas jún, júl, polovica augusta zaplatila maximum, tak budem mať maximálnu materskú?
Ak nájdete niekoho, kto to riskne a nafinguje Vám dohody, ak sa nepodaria skutočné, spravte to ešte teraz tak, aby trvali menej ako 90 dní, najlepšie kratšie ako PP.
DNP by muselo trvať aspoň 26t, aby sa z neho materské počítalo.
@draik ďakujem pekne, mám niekoho kto ma "zamestná" na dohodu.
Môžem sa ale ešte opýtať, budú sa mi teda rátať nejaké tie dni nemocenského navyše? A kvôli čomu má dohoda trvať menej ako 90 dni?
@draik No len ak jej PP skončí skôr ako dohoda aj tak budú rátať jej MD z dohody, ak bude nizka tak to moc nezíska.
Podľa mňa by bolo lepšie normálne zamestnanie ... dlhšie ako 90 dní aby sa MD platila z VZ teda z hrubej mzdy z toho zamestnania.
Ak by sa zamestnala v súbehu už teraz tak v lete teoreticky by mohla poriešiť si dáku PN .. a september/oktober nastúpiť na MD. Ale to zamestnanie by malo trvať.
@zalka ďakujem, bohužiaľ si myslím, že ako tehotnú ma asi nikto nezamestná.
Ak by moje nové zamestnanie trvalo kratšie ako 90 dní, tak by sa mi MD rátala z tohto pracovného pomeru ktorý mám teraz? Alebo nieje žiadna šanca aby sa mi rátala z tejto práce?
kedy si sa to zamestnala? Bola si v roku 2020 zamestnaná aspon 90 dní?
Nie neráta sa vždy z posledného, závisí od dĺžky trvania. Práve preto, aby náhlym zvýšením zrazu nebol nárok na vysoké materské, a tiež opačne. Ak to správne chápem, tak v prípade zamestnania sa ráta z posledného ak trvá minimálne 90 dní, v prípadne dobrovoľne poistenej osoby ak trvá minimálne 26 týždňov. Inak asi z predchádzajúceho roku. Ale je to dosť domotane, lepšie sa spýtať. Každopádne ja som po tpp pár mesiacov ešte striedala dobrovoľné nemocenské a dohodu na úplné minimum, 60 eur príjem mesačne (len to musí byť dohoda s pravidelným príjmom) a potom vo februári mi vznikol nárok, počítalo sa z predchádzajúceho zamestnania. https://www.socpoist.sk/otec-a-materske/1293s
@zalka bohužiaľ nie. Nastúpila som len 15. 11. 😞
V tom prípade musia dohody skončiť pred skončením PP.
takže ak neodpracuješ v novom zamestnaní viac ako 90 dní tak MD budeš mať rátanú z minimálneho VZ,
detto ak sa poistíš na DNP tak aj z toho bude MD rátaná z min. VZ
@zalka takže ak tomu správne rozumiem, moje jediné riešenie je teda zamestnať sa niekde po skončení pracovného pomeru na minimálne 90 dní a z tamtého pomeru sa mi bude rátať VZ áno?
Môže to byť aj dohoda, alebo musí byť len klasický pracovný pomer?
Ďakujem veľmi pekne za ochotu odpovedať na moje otázky aj za vysvetlenie týchto veci 🥰
@zalka resp. koľko si za tých minimálne 90 dní zaplatím na odvodoch, či už z pracovného pomeru, alebo DNP, takú budem mať materskú, áno?
A ešte otazocka, vyssie píšeš, že to zamestnanie by malo trvať až do nástupu na MD. Môžem sa opýtať prečo? Je to nutné? Nestačí mi teda zaplatiť si tých 91 dní np? 😁
Draik ešte vyššie píše, že DNP by mi muselo trvať minimálne 26t aby sa mi z toho materské počítalo. Tak už som úplne zmätená 🙈😁
Pri DNP ak máš poistenie kratšie ako 26t tak sa neráta ani PN ani MD zo skutočného VZ ale len z minimálneho, ak si poistení dlhšie ako 26t tak sa PN aj MD ráta zo skutočného VZ teda aj z maxima napr.
A prečo by si mala mať poistenie do nástupu na MD, aby ti ju aj reálne rátali z toho posledného poistenia, aby nehľadali poistenie min. rok kde si mala len 1,5 mesiaca poistenia. Preto by si mala mať poistenie tj. zamestnanie min. do dna nástupu na MD.
@zalka Ježiš ďakujem krásne za vysvetlenie fakt polopate 😁 takže to u mňa v praxi znamená, že si môžem dať po ukončení pracovného pomeru pauzu a začať platiť až neskôr... Ešte raz ďakujem veľmi pekne, veľmi si mi pomohla
no na minimálnu MD áno, na zamestnanie ... tak na to by som dala pozor aby tam bolo určite viac dní poistenia pred nástupom na MD .. kvôli účelovosti, ktorú môže vyhodnotiť SP.
A navyše nevieš či sa čosi nepokazí a neporodíš skôr, určite by som si ja osobne pauzu nedávala.
Upozorňujem, že to nie je len o odvodoch - ak sa bavíme o fingovanom PP, kde si "zamestnanec" všetko zaplatí. To je o dani z príjmu (zo mzdy), prípadne príspevkoch na stravné, dovolenka, sociálny fond atď. A k tomu ako bonus možná kontrola zo strany Sociálnej poisťovne, či práca bola skutočne vykonávaná (nie sú na hlavu padnutí, keď vidia, že sa niekto zamestná na 9x dní v čase vysokého stupňa tehotenstva a nebodaj po nástupe na MD PP ukončí).
V prípade PP stačí VZ 90 dní, aby sa z neho počítalo materské a spol. v prípade DNP to musí byť až 26 t (podmienka 270 dní NP platí rovnako).
@zalka ahoj my sa chceme poradiť. Som na TPP na dobu neurčitú. Manžel sa so mnou vymení a prejde na "matersku teraz on". Poberam rodicovsky. Malicka ma 2 roky. Volali sme na urad ze mame len urcit kedy pojde manzel na matersku a oni mi zastavia rodicovsky prispevok. Socialka potrebuje len jedno tlacivo od uradu a jedno tlacivo ze mu zverujem malinku do opateri. Otazka ale znie co so mnou. Mam sa so zamestnavatelom dohodnut na neplatenom volne alebo ako? Ciel je ostat obaja doma s malou. Ked skonci manzelovi materska tak znova poziadame o rodicovsky prispevok. Tu je ale otazka aby sme sa nedostali do situacie ze mi zacnu ratat od 0 odpracove dni resp. aby som nemala v buducnosti problem s podporou ci buducou moznou materskou. Po troch rokoch planujem pokracovat v sucasnej praci.
@sonamaskulakova prečo by si mala žiadať neplatené volno od zamestnávateľa,
zamestnávateľ ťa eviduje stále na rodičovskej dovolenke, a ty sa prihlásiš sama do ZP a budeš si platiť sama odvody do ZP.
Tu je to pekne popísané https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...
Aha lebo na socialke nam pani povedala ze sa mam hlasit zamestnavatelovi. Aj mne to bolo divne. Ved do troch rokov mi nikto nic nemusi vycitat ze som doma ako sa hovori. Dakujem velmi pekne. Este doplnujuca vec, maju vplyv tieto odvody do ZP na vyske materskej ak by sme mali babatko v najblizsej dobe, podla mna nie ale oprav ma ak sa mylim. Matersku som mala 950 pri prvom dietatku.
@sonamaskulakova nie nemajú vplyv ... materská sa ráta zo sociálneho poistenia nie zdravotného

MD by ti vyrátali z posledného poistenia tj. z toho minima z dobrovolného poistenia.