Materská mi nebola schválená. Čo robiť?
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať vedeli by ste mi poradiť ? Mám taký problém že mi nechcú schváliť materskú iba rodičovské. Ako je to možné ? Pred pôrodom som pracovala lenže ma vyhodili a do zmluvy mi napísali porušenie disciplíny. Čo mám ďalej robiť? Ako mám ďalej vôbec postupovať ? Mám do pôrodu 3 týždne. A materskú stále nemám. Na úrade práce mi povedali že aby som prišla ohľadom materskej po pôrode . Vedeli by ste mi poradiť ? Pomôcť ? Ďakujem za pochopenie.
@viky982 je rozdiel pracovať pred nástupom na materskú, a iné mať odpracované roky, aby ti aj materské patrilo.
A máš dostatočný počet dní odpracovaných? Ak nie,darmo sa rozčuľuješ
posudzuje sa obdobie dva roky pred pôrodom, v tomto období musíš mať apoň 270 dní kedy za teba zamestnávateľ platil nemocenské poistenie + v tvojom prípade byť v ochrannej lehote, čiže je dôležité aj kedy ti pracovný pomer skončil
Z akého dôvodu ti nechcú priznať materské?
@viky982 ak je splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky nárok mas
Ono ja záleží kedy si prišla o prácu. Ak nie si momentálne zamestnaná, musíš spĺňať nie len 270 dní nemocenského poistenia ale aj 180 dní po ukončení PP - ochrannú lehotu na otehotnenie
Nekompletné info. Treba doplniť presne dátumy - čas trvania PP, dátum ukončenia PP, termín pôrodu.
Sociálnu poisťovňu nezaujíma dôvod rozviazania PP, pre nich su smerodajne údaje vid vyššie. Ja som napríklad nastupovala na materskú z ochrannej lehoty, čiže som nemala aktívne NP ale splnila som podmienku nastupu z ochrannej lehoty + potrebnú dĺžku NP v rozhodujúcom období.
Podľa mňa niektorú z podmienok nespĺňaš, no ťažko posúdiť bez kompletných informácií.

ako dlho si bola zamestnaná?