Materská na druhé dieťa
Poberam rodicovsyky príspevok.ako to je ked som tehotná a malý má 10mesiacov,na ktoré dieta budem poberat r.p. a zvýši sa tam aj niečo?alebo ako to je?
@miskacharly ide o to ci si zamestnana, ak ano dostanes matersku, ak nie budes dostavat stale 1 RP + 2x pridavky na deti
@miskacharly základná otázka je, či si zamestnaná a či Tvoje zamestnanie stále trvá. Čiže, či si mala materské pri prvom dieťati a či sa Ti pracovný pomer neskončil.
Napíš viac, doplním podrobnosti, ale v skratke ti @havana_frost odpovedala správne.
@havana_frost
@luliu
@liebling98
Ved som pisala,ze poberam rodicovksy prispevok a ako to bude ked sa mi narodi male?
@miskacharly zopakujem otázku, ktorú sme Ti tu v rôznych variáciách dali. Od Tvojej odpovede sa totiž odvíja vysvetlenie, koľko peňazí dostaneš.
Takže ešte raz: Trvá Tvoj pracovný pomer? Pracovala si pred prvou materskou? Dostávala si pred rodičákom materskú, alebo od narodenia dieťaťa rovno rodičák? Je jasné, že si doma s dieťaťom, nám ide o to, že ak si predtým pracovala, či Ťa firma stále vedie ako svojho zamestnanca, ktorý je momentálne na MD/RD.
Ja už neviem, ako sa Ťa to mám spýtať. Toto proste potrebujeme vedieť, ak Ti máme presne odpovedať.
@liebling98 od zaciatku poberam rodicovsky prispevok,zamestnana nie som ani som nebola.
no proste budes to mat tak isto ako pri prvom 😉 akurta plus jedny pridavky navyse
@miskacharly Takže, s papierom od gynekológa pôjdeš do Sociálnej poisťovne, kde Ti vystavia papier, že nemáš nárok na materské (tak ako pri prvom). S tým papierom potom pôjdeš na UPSVAR, kde požiadaš o rodičák- ale to môžeš až po narodení dieťaťa. Okrem toho požiadaš o prídavky aj na druhé dieťa a príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa ( necelých 830 € jednorázovo, po dožití 28 dní).
Nemôžeš poberať dva rodičáky, takže okrem toho jednorazového príspevku si "prilepšíš" o 23,54€ prídavky na druhé dieťa.
@miskacharly Takže ani neplatí, čo som písala vyššie. Ten príspevok 6 týždňov po narodení druhého, by si dostávala, len ak by si mala materskú. Pri rodičovskom príspevku dostávaš len ten. Môžeš však dostávať dva príspevky na starostlivosť (2x do 230 €), ak by si deti dala do jaslí/škôlky a preukázala takéto náklady. Vtedy však nedostaneš rodičovský príspevok.
@havana_frost
@miskacharly ešte tolko, že ten príspevok na starostl. o dieťa 2x 230eur na deti do 6rokov, len zamestnaný/študujúci môže poberať, tj. napr. zamestnaný partner alebo ty, ak by si pracovala na dohodu čo má ale iné súvislosti. Ešte kontrolná otázka, dala si si na sociálnu poistovnu prihlášku po pôrode, aby si bola dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov? (aj ked sa na to nepýtaš, nedá mi, lebo je takých mamičiek dosť)

@miskacharly Ak nemáš nárok na materskú, ktorú by si poberala na mladšie dieťa (od 6 tt pred pôrodom - 34 týždňov), tak budeš poberať len jeden rodičovský príspevok až do 3 rokov najmladšieho dieťaťa. Potom je tam aj príspevok 41 euro počas 6 týždňov ako sa ti narodí to mladšie, ale to ti už isto povedia ďalšie, ja si to presne nepamätám. 🙂