icon

Materská od dvoch zamestnávateľov

slavka030
23. feb 2016

Dobrý deň. Potrebujem poradiť. Je možné dostávať materské od dvoch zamestnávateľov? Nastupujem do novej práce, no zároveň mi zostáva polovičný úväzok aj u terajšieho zamestnávateľa. Na materskú mám nastúpiť v auguste, takže podmienku min. 90 dní sociálneho poistenia u nového zamestnávateľa spĺňam - teda mal by mi vzniknúť od neho nárok na materské, ktoré by mi SP vyplácala. No ak budem stále zamestnaná aj u terajšieho zamestnávateľa, môžem žiadať materské aj od neho? Teda, že do SP odnesiem dve oznámenia o nástupe na MD? Alebo sa mi materské bude rátať iba od nového zamestnávateľa? Ďakujem.

9lf9
23. feb 2016

@slavka030 narok budes mat len od zamestnavatela kde si splnila podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia, Je mozne mat matersku aj z dvoch zamestnani ale pri kazdom musis mat splnenu podmienku 270 dni nemoc. poistenia. Pokial by si chcel mat ratanu matersku z noveho zamestnania tak prvy prac.pomer treba ukoncit a potom pokial splnis podmienku 90 dni bez PN a OCR bude sa materska ratat z noveho zamestnania.

evittam
23. feb 2016

@slavka030 Presne ako ti napísala
@9lf9

gapa
23. feb 2016

@slavka030 iné nem.poistenie- ukončené v období 2roky pred pôrodom nemáš? len to trvajúce zamestnanie a nové?

slavka030
autor
24. feb 2016

@9lf9 dakujem za odpoved. Tak to sa radsej dohodnem s terajsim zamestnavatelom na ukonceni pp.
@evittam u noveho budem mat vyssiu mzdu, tak radsej potiahnem aspon tych 90 dni.

@gapa mam iba to trvajuce.

pepa1995
8. okt 2017

Zdravím 🙂 dobre som to pochopila ze u predchadzajúceho zamestnavatela treba mat nem. Poistenie 270 dni a u druhého ( nového) aspoñ 90 dni bez pn, očr.??? Alebo treba u každeho zamestnavateľa 270dni. Ďakujem za odpoveď.

evittam
8. okt 2017

@pepa1995 Ak chces MD od dvoch zamestnavatelov tak u oboch musi byť splnená podmienka 270dni NP.

pepa1995
8. okt 2017

@evittam Aha. Ďakujem za odpoveď
Lebo u bývaleho zamestnavateľa som mala len 150 dni a u terajšieho mám mam momentálne uz cez 270dní. Takže podmienky na narok nesplňam??

evittam
8. okt 2017

@pepa1995 Ty aby si mala narok od oboch zamestnavatelov tak musis mat od oboch 270dni NP, NP musi byť aktívne alebo musis byt v ochrannej lehote. Co ty pri prvom zamestnaní nesplnas ani jedno.
Uz si vobec tehotna? Kedy mas TP?

pepa1995
8. okt 2017

@evittam
Ešte niesom tehotná. Zatiaľ len planujeme. Len sa dopredu zaujímam či budem mať vôbec nárok 🙂

evittam
8. okt 2017

@pepa1995 Narok budes mat ked splnis podmienky naroku.

pepa1995
8. okt 2017

@evittam
Takze nestaci ak mam u jedneho zamestnavatela 270dni. Lebo vsade čitam, že stačí 270 byť poistená a vtedy je nárok.

rohypnol1
8. okt 2017

@pepa1995 nechapes. Narok na matersku mas,doba 270 dni je splnena. NEMAS narok na matersku od 2 zamestnavatelov,lebo pracovny pomer uz netrva. Chapes? Ak by si chcela z oboch robot dostavat matersku,musis mat v oboch trvajucu zmluvu.

evittam
8. okt 2017

@rohypnol1 Dakujem.😉
@pepa1995 Prepac, ale neviem ako ti to iz napísať-uz som ti jasne napísala podmienky naroku na MD. Tak este raz:
Musíš mat 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom, potom aktívne NP alebo byt v ochrannej lehote.
Btw.nie si este ani tehotna a uz to riesis. Nikto nevie čo bude zajtra a nie co ty budes mat narok na MD ked otehotnies a kedy vôbec otehotnies a ostatné. Takže momentálne riesis neriesitelne. Ozvi sa ked budes tehotna.

pepa1995
8. okt 2017

Druhý krát sa sa vykašlem nato. Zato aké ste prijemné. Normálne som sa spýtam. A hneď takýto prístup.
@evittam si predstav, že pre mna to riešitelné je. Myslím už dopredu nato koľko financí budem mať pre dieťa. Nejde o moju vypočitavosť ale o zodpovednosť. Ale ďakujem... pochopila som

pepa1995
8. okt 2017

@rohypnol1 ďakujem za vysvetlenie už chápem. Nemám žiadne skúsenosti stým, preto som to potrebovala ``polopate`` vysvetliť :P

evittam
8. okt 2017

@pepa1995 Akoze "prijemne"?! Clovek ti tu 3x napise to iste a ty sa 4x opytas? Tak prepac za snahu, ochotu a uprimnost.
Pozri, ty môžeš teraz kalkulovať ako len chces a mozes kľudne zostať bez MD.