icon

Materská po sezónnej práci v Rakúsku

evkaeast
3. apr 2018
evkaeast
autor
3. apr 2018

Ahoj všetci...Vie mi niekto poradiť???som na sezóne v Rakúsku a som tehotná ,domov pridem v máji a budem tehotná 3/5 mesiaca...pracujem tu dlhšie a poistenie 270dni spĺňať budem ale neviem sa dopátrať či budem mať nárok na dáku materskú..termín mám október a čo do vtedy??ist na úrad??alebo sa akože zamestnať??platiť si dobrovoľne poistenie??či mi platí ochranná lehota???a z čoho vôbec ak nárok vznikne ,budú tú materskú vypočítavať..ďakujem za každé info 😘

lula313
3. apr 2018

@evkaeast no ale tebe vznikne skôr nárok na materské z rakuska keď tak, čiže 8 týždňov pred termínom porodu a 8 týždňov po by si mala mat nárok na tuto dávku.

evkaeast
autor
3. apr 2018

@lula313 ahoj no 19aprila mám kontrolu tak sa asi pôjdem na AMS popýtať

evkaeast
autor
4. apr 2018

Ale myslím že na to tu potrebuješ min. prechodný pobyt a ja odchádzam domov 🤔

slnecnica82
4. apr 2018

Nepotrebuješ mať prechodný pobyt, po ukonceni sezóny ideš hneď na ams nahlásiť sa, nevynechaj ani den, lebo narok ti zanikne.

slnecnica82
4. apr 2018

Zle som ti napísala, keď budeš v AT na sms musíš mať tam prechodný pobyt. Ale keď už budeš poberať materskú z AT tak nemusíš.

evkaeast
autor
5. apr 2018

@slnecnica82 ahoj...takze tam mám ist ešte teraz kým som tu nahlásená ???ale ja neviem či mám prechodný pobyt na gemaide píšeme stále hotel ...a čo im tam mám povedať??mas osobnú skúsenosť ???za každú radu ďakujem...

slnecnica82
6. apr 2018

Dohodni sa so zamestnávateľom, aby ti prechodný pobyt nerušil, tak budeš mať nárok byť na ams kým ti začne materská, jednoducho nech ti ten prechodný pobyt nechá do konca roka, veď nič ho to nestojí, skúsenosť mám, lebo som tiež poberala materskú z AT.

slnecnica82
6. apr 2018

Pobyt sa píše kde robíš, nie gemeinde, tam to ideš iba nahlásiť.