icon

Materská po skončení pracovného pomeru

juliettka18092010
21. jan 2013

Baby, k 31.12.2012 som ukončila pracovný pomer, žiaľ do 8 mesiacov, čo je tuším ochranná doba neporodím, keďže ešte teraz 21.1.2013 nie som tehotná. moja otázka znie, kedy budem mať nárok na materskú, musím zase odpracovať 270dní? niekde som čítala, že je možné sa zamestnať iba na 1 deň. poraĎte, lebo zvažujem, či zostať tehu alebo nie. malý má teraz 1 rok

Strana
z3
zalka
21. jan 2013

@juliettka18092010 no máš 15 mesiacov na to aby si počala. A nemusíš sa počas nich zamestnať, stačí ak sa deň vopred prihlásiš na DNP. Ale pozor, treba bud porodiť do 15 mesiacov alebo potom sa pripoistiť na dlhšie. A prečo si ukončila PP počas RD? končila Ti zmluva?

juliettka18092010
autor
21. jan 2013

@zalka no oni uz dlho nevyrabali a poslali mi vypoved, tak som kvoli odstupnemu poziadala o skoncenie dohodou. a ako to je s tymi 15timi mesiacmi, prosim ta. kde o tom najdem viacej, nevies mi prosim povedat? dakujem za odpoved

juliettka18092010
autor
21. jan 2013

@zalka a ešte tuším do 02/2012 som mala DNP az ked nastala ta zmena, tak mi samotne zaniklo

zalka
21. jan 2013

@juliettka18092010 no vieš sa zajtra prihlásiť na DNP a ísť na PN napríklad ... bajočko do 30.4.2013 vieš toto riešiť.
Potom už bude zrejme neskoro, lebo počas RD sa neplatia odvody, čerpala si dovolenku pred výpovedou ... asi nie... takže kedy ti skončila MD?

juliettka18092010
autor
21. jan 2013

MD mi skončila 19.08.2012, 31.12.2012 mi skončil PP a tehu zatiaľ nie som. mám teraz nárok na podporu, ak by som rodičovský prehodila na manžela a ja sa prihlásila na ÚPSVAR, ale vôbec teraz neviem, čo teda spraviť

juliettka18092010
autor
21. jan 2013

@zalka a dovolenku som nečerpala pred MD,ale bola som PN

zalka
21. jan 2013

@juliettka18092010 tak potom môžeš prehodiť na mng. RP a ty ísť na podporu. Ale urob to tak, že ty sa 1.2. prihlásiš na UP a mng. začne 1.2. poberať RP .
No a čo sa týka DNP, tak ho môžeš využiť do bajočko 17.11.2014 lebo dni skončeného zamestnania sa Ti pripočítajú k DNP, a MD teda poistenie ti skončilo 19.8.2012

juliettka18092010
autor
21. jan 2013

@zalka hej s tým RP a podporou to mam presne tak v plane ako ty pises a s tym DNP, tam sa mi pocitaju aj dni poistenia, ktore neboli s DNP spojene, proste ide len o to poistenie a este ak by som cca o dva mesiace otehotnela, tak kedy sa musim prihlasit na to DNP, musi to byt nejake dlhe obdobie pred porodom alebo ako, lebo by som nerada bola cele tehu na PNke, kedze mam rocneho drobca. inak moc dakujem za info, viem, som v tom trosku madar, dakujem za pochopenie.

zalka
21. jan 2013

@juliettka18092010 no nemusíš sa prihlásiť na DNP, stačí na začiatku tehotenstva na týždeň tj. 7 dní z VZ 393 eur zaplatíš bajočko 32 eur a získaš ochrannú lehotu ak by trebalo ísť na PN . A potom pred nástupom na MD. A MD bude vo výške 255 eur .
Ak by si chcela vyššiu tak treba veľa platiť, maximálna MD je z VZ 1179 eur a platí sa 414,41 eur mesačne. Preto sa chodí na PNky :D

parker36
22. jan 2013

@zalka Ahoj , ak sa mozem este opytat - spravne som pochopila, ze mam narok na materske, ak porodim do 24 mesiacov od skoncenia PP. V mojom pripade som PP skoncila dohodou k 31.9.2012 po 13 rokoch. Ma pre mna vyznam DNP? Momentalne este poberam podporu v nezamestnanosti. Dakujem

zalka
22. jan 2013

@parker36 a si tehotná? ako to nie je automatický nárok, lebo by si nesplnala ochrannú lehotu, ale využiť predošlé zamestnanie sa dá na DNP.
Napr. nájdeš si zajtra prácu a otehotnieš v máji, a náhodou v oktobri sa budeš cítiť zle, tak pôjdeš na PN. Tak vtedy sa Ti stačí prihlásiť na DNP ... lebo predošlá práca sa ti priráta k DNP tým splníš podmienku 270 dní poistenia ... a ty budeš mať nárok na PN z DNP aj zo zamestnania, a detto aj MD tak dostaneš.

Takže ako treba popremýšľať ako by bolo najlepšie, samozrejme ak si teraz tehotná tak už nezískaš 270 dní z každého poistenia, tak sa dá dostať MD aspon z DNP alebo zo zamestnania ak je vyšší VZ.

parker36
22. jan 2013

@zalka Dakujem velmie pekne za super rychlu odpoved 😉

parker36
13. feb 2013

@zalka Mozem este raz poprosit o vysvetlenie. Asi je jasne, ze v tom mam zmatok ☹ V januari som bola na pochybach, teraz uz je to jasne, som tehotna (7 tyzden). PP som skoncila dohodou k 30.9.2012. Stale som evidovana na UP. Je nejaka moznost ako mozem mat narok na materske? dakujem.

zalka
13. feb 2013

@parker36 prihlás sa na DNP do 8 týždna môžeš kludne aj z maxima. Maximum 1179 eur mesačne sa platí 441,41 eur , denne cca 14 eur... a MD bude 750 eur cca. Bud budeš platiť alebo pôjdeš na PN, rozhodnutie je na tebe.

Ak platiť nemáš z čoho, a na PN ťa lekár nevypíše, tak sa prihlás z DNP z minima 393 na 7 dní zaplatíš cca 35 eur .. potom sa odhlás , vznikne TI OL pre prípad PN a aj nárok na MD z minima. Den pred n ástupom na MD sa prihlás na DNP z minima, a po ukočení MD zruš DNP dni sa zídu. Lebo počas RD už budeš musieť platiť ak to nezrušíš.

parker36
13. feb 2013

@zalka dakujem si velmi zlata. Takze ak to dobre chapem, mozem sa prihlasit na DNP z maxima, zaplatim 441,41 a v marci trebars ked pojdem na PN , platit uz dalej nebudem a budem mat MD 750€? To sa mi zda fajn.

zalka
13. feb 2013

@parker36 ak sa dnes prihlásiš na SP , a pôjdeš na PN v marci .. tak za február zaplatíš 236,5 eur, a za marec počet dní koľko nebudeš na PN.
Ak dnes sa prihlásiš na DNP , zaplatíš 14e a zajtra pôjdeš na PN tak MD bude 750 e.

parker36
13. feb 2013

@zalka dakujem velmi pekne... idem tam este dnes 😉

zalka
13. feb 2013

@parker36 držím palec a nezabudni platiť včas ... to DNP.

parker36
13. feb 2013

@zalka ano jasnacka 😉

parker36
14. feb 2013

@zalka musim ti este raz velmi pekne podakovat, uz som bola na SP, neviem, ci som len natrafila na nie moc odborne pracovnicky, ale keby som nemala info od teba, tak 0 bodov. Takze velka vdaka.

zalka
14. feb 2013

@parker36 nie je začo. 🙂

parker36
5. mar 2013

@zalka Mozem sa opat opytat? Moje tehotenstvo neskoncilo, tak ako som cakala ☹ DNP mam vyplatene za februar. Mam sa teraz odhlasit z DNP, ci je to mozne nejako prerusit? Pripadne ten zaplateny februar bude sa mi ratat, v pripade, ze by som si v buducnosti opat platila DNP? Dakujem

zalka
5. mar 2013

@parker36 určite sa ti bude február rátať k zaplatenému a ku dnom poistenia ... a si teraz na PN ?

afronikaa
5. mar 2013

Ahojte kocky ,ja by som sa chcela opytat ako je to s tym porodom v ochrannej dobe. Vypoved som mala k 28.2 a v priebehu febr.som otehotnela cca som v 4 tt. Som v ochrannej dobe a teda citam tu ze musim porodit do 8 mesiaca. A co ak dovtedy neporodǒ ja neviem budem prenasat alebo sa ti nestihne presne ku dnu co mi stanovy lekar termin porodu,pridem o matersku?budem dostavat len ten rodicovsky dakujem za pomoc 🙂

zalka
5. mar 2013

@afronikaa máš 8 mesiacov na nastúpenie na MD, nie na pôrod.

afronikaa
5. mar 2013

Aha takze toto riesit nemusim,cize vsetko splnam, joj taka som rada 🙂 dakujem zalka

zalka
5. mar 2013

@afronikaa vyskúšaj si to ... chod niekedy v máji na PN ... či ti priznajú z OL zo zamestnania ...

afronikaa
5. mar 2013

Ale ked som na podpore, nemozem ist na pn, nemozem dosta aj podporu aj pn,ci? Mne sa jedna hlavne o matersku aby sim ju dostala kedze som odpracovsla veeeelmi vela rokov 🙂 aby som o nu neprisla nejakym blbym krokom .

zalka
5. mar 2013

@afronikaa no za čas na PN sa ti podpora pozastaví ... podpora je 50% z príjmu .. PN je 55% z príjmu ... len tak že vyskúšaš ... len tak zistíš či ti dajú MD ... lebo ak budú robiť problémy s PN, tak môžeš si MD zachrániť ešte napr. DNP alebo novým zamestnaním ... po skončení PN ti podporu zase začnú vyplácať

parker36
6. mar 2013

@zalka nie som PN a ani nejako PN som nemala v umysle riesit. Myslim, ze by som ziadnu PN nedostala, len by ma to obmedzilo. Aj tak som doma. Mala som v umysle ukoncit, pripadne prerusit DNP.

Strana
z3