Materská pri reťazovom pôrode: Bude výpočet zo starého platu?
Ahojte, chcem sa opytat. Som tehotna, ide o retazovy porod. Pri prvom tehu mi siel tehotensky aj materska z nizsieho platu - mala som minimum. Kym som este ako tehotna pracovala, zvysil sa mi plat dvojnasobne. Teraz ako som na RD, mi prisiel list zo socialky, kde mam opat minimum. To znamena, ze ani materska mi nepojde z vyssieho platu, ale bude ratana z toho nizsieho, z ktoreho som sla na MD s prvym dietatom?
@lilinka88 prvu MD som mala 01.06.2022 a plat v cistom 600€ a od 3/2022 som mala plat v cistom 1200€. Vtedy mi slo tehotenske aj materska z toho stareho platu, co je jasne, len som myslela, ze teraz pojde tehotenske aj materska z noveho. Zatial mi len zo socialky prisiel dnes vymer na to tehotenske. Nastup na MD mam na konci maja.
Over si u zamestnavatela aky pravdepodobny vymeriavaci zaklad diktoval do SocPois - kedze si na rodicovskej, tak tehotenske/materska sa ti pocita z PVZ, ktory nahlasuje zamestnavatel.
Tak z 1200€ je tehotenské stále v minimálnej výške, to by si musela mať ešte o polovicu vyšší plat,aby bolo aspoň o trošku vyššie ako minimálne
Nemusi byt len podla pracovnej zmluvy, niekedy diktuju vyssi VZ z dovodu, ze sa napr. rocne valorizuje plat a ak je zena na rodicovskej nepodpisuje dodatky, podpise az po navrate - ale ano vymyslat by si nemali 🙂
@petamich skusim tam zajtra zavolat a uvidim, co mi povedia. Ked mala svagrina retazovy, tak jej "umelo" navysili plat, aby dostala vyssiu matersku a velmi aktivna uradnicka to sfukla zo stola, tak sla podla stareho, ale ja som ho mala navyseny este kym som realne pracovala, tak som zvedava, no. Dakujem ti za odpoved.
To nie je o veľmi aktívnej úradníckej,ale o smerniciach a interných postupoch. A prepáč, ale keď niekto zarába dlhodobo napr 800€ a potom po dvoch rokoch na md a RD, keď ani nerobí jej umelo navýšia napr na 2000€, tebe to príde v poriadku? Veď to ide aj z daní všetkých, nehovoriac o tom,že sa bavíme o podvode a zneužívaní sociálneho systému
@lilinka88 ano, nehovorim nic, ze jej to mala uznat, len ze tak to robili aj inym u nej v praci, ktore patrili bydliskom pod inu socialku a tam problem nebol, az ona narazila na taku "aktivnu" v jej meste.
Keď to robili u nej v práci, tak určite patrili pod rovnakú pobočku. Švagriná, keď nebola spokojná, mohla sa odvolať.

Aký si mala predtým plat, zvýšil sa ti na viac ako 1600€? kedy nástup na prvú materskú?