icon

Materská v Rakúsku

naty1988
17. jan 2016

Som zamestnana ako asistentka riadne uz na dobu neurcitu cca 10mesiacov vo Viedni.Moj buduci manzel je Spaniel.Chceli by sme sa pokusit o babatko a ak by sa nam zadarilo,rada by som sa prestahovala v juni za nim do Barcelony.Je mozne ukoncit tu pracovny pomer dohodou a predsa ziadat o matersku z Rakuska,i ked uz budem v Spanielsku?Ake su tam podmienky,aby som mohla mat matersku.Dakujem velmi pekne.

vroni
17. jan 2016

Nie

mirkitak
14. feb 2016

Ja si myslim ze ano.ja som pracovala v rakusku na dobu urcitu(sezonna praca v hotely),otehotnela som(pred ukoncenim prac.pomeru),a narok na matersku mi vznikol z OCHRANNEJ LEHOTY-co je 8 mesiacov.....kedze prac.pomer mi skoncil,ked som bola asi v 5-6 tyzdni tehotenstva...
Tiez som nevedela ci mam abo nemam narok,tak som musela cakat,kym mi dr.vypisal paier na matersku,poslala som do AT,a uz jedno s druhym-pytali si rozne formulare a potvrdenia,a rozhodli,ze narok mam 🙂 co bolo 100percent platu 😉

vroni
14. feb 2016

@mirkitak, ano, sezonna praca ma ine pravidla. Okrem toho si neukoncila pracovny pomer dohodou.

mirkitak
15. feb 2016

@vroni tak to uz neviem,ako to chodi co sa tyka roznych zmluv.....ale ak sa ta mozem opytat,teraz som sa zacala znova inf.ohladom wochengeld,kedze maly mal dva roky a ja mam o mesiac termin,tak ci nahodou mi nevznikne znova narok na wochengeld,tak ako to je na SR-retazovy porod.....
Nevies nahodou?
Pisala som do AT-je to na zaciatku,a ak to bude ako pri prvom tehu,odpovedi sa dockam tesne pred abo az po porode 😒
Dakujem

vroni
15. feb 2016

@mirkitak, uff, tak toto veru neviem. Ak by si bola v At, tak urcite, ale ak ti posledny narok plynul z ochrannej lehoty a na RD si byvala na Sk, tak by som sa obavala, ze skor nie... Ale vobec nemusim mat pravdu, treba sa informovat na poistovni v At...

mirkitak
15. feb 2016

@vroni dakujem 🙂 aj mna to napadlo,ze za inf,v AT nic nedam,tak cakam,ze ako to dopadne....
A este,nevies ci ochranna lehota+ wochengeld sa zapocitava na SR do nemocenskeho poistenia?
Bo na napadlo,ze ak ano,tak by mi mohol vzniknut narok na SR,Ked uz nie v AT.-a ak ano,tak je otazka,v akej vyske-minimalnej,alebo max. .... ???

ellis7
2. máj 2016

Potrebujem poradit ak ma niekto skusenost alebo cokolvek vopred dakujem za radu!Som pracujuca Slovenka sezonne v rakusku.Otehotnela som,zistila som to pred koncom zimnej sezony,vratila sa na Svk a samozrejme sla k lekarovi.Teraz ako je medzisezonna som to oznamila svojej sefke,ta mi oznamila,ze ma nezoberie na dalsiu sezonu naspat a ze nie som v kundigungschutz,lebo nie je sezona.V tomto hoteli pracujem uz 5rokov.Len teraz neviem ako dalej nezamestnana,tehotna...Chcela som porodit dietatko v rakusku ale nie som ani poistena,gynekologa tam tiez este nemam to vsetko som si chystala ako sa vratim na letnu sezonu.Poradili mi ze mam ist na Arbeitskammer.Mam si zhanat hauptwohnsitz.?Aby som sa mohla aspon ako nezamestnana nahlasit? Dakujem.

mirkitak
3. máj 2016

Ahoj.ja som otehotnela mesiac pred koncom sezony,cim mi vznikla ochranna lehota(co som v tedy este nevedela).normalne som cele tehu bola na sr,nezamestnana(kedze narok na podporu som vycerpala par mesiacov pred tym),normalne chodila ku gyn.,a 8 tyzdnov pred porodom poslala vsetky potrebne formulare do rakuska,ohladom materskej-a schvalily mi ju(100% vysky posledneho platu).a ak si nepoberala na SR este podporu,poziadaj o nu( ak ti schvalia,tak vo vyske 50% hrubej mzdy v rakusku)- co u mna bolo 800€,a nemusis sa ako tehotna trapit v robote.a ak ti uznaju podporu,tak ti uznaju aj matersku zo sr.u mna to tak bolo😊

gabiii22
19. jún 2017

Prosím poradí mi niekto? Ak som bola doteraz zamestnaná na SR viac ako tri roky a teraz som sa zamestnala v Rakúsku a otehotniem a budem musieť ísť treba po mesiaci v zamestnaní na rizikové, tak mám nárok na nejakú matersku? (Doteraz som bola 9 mes.PN na SR)

mirkitak
20. jún 2017

@gabiii22 pravdepodobne Vam narok na materke vznikne.Ak by naaaahodou nie(co pochybujem)poziadajte o materske v rakusku(aj ked date napr.vypoved v 2-3 mesiaci tehotenstva-budete v ochrannej lehote...ak pracujete na zmluvu-neviem ako to je ak pracujete na zivnost-ako opatrovatelka...)

gabiii22
20. jún 2017

Dakujem vam za vaše rady, vraj v Rakúsku musím odrobit (platiť si poistné) 6 mes.inak nevznikne nárok na Rakúsku matersku. Nie domami opatrovateľka, som normal na zmluvu v jednom hoteli na 30h týždenne. Tak snad niečo dostanem aj ked to pravdepodobne po mesiaci robenie nemajú z čoho vyrátať keďže som bola predtym PN

abacka
25. júl 2019

@mirkitak dobrý deň mohla by som vás poprosiť o radu? Mám ten istý ,,problém,, len sa chcem opýtať o tu materskú ste si požiadali na akom úrade? Ďakujem