icon

Materská začínajúcej živnostníčke

ewica
14. apr 2013

ahojte, prosim Vas, vedeli by ste mi poradit?
do teraz som bola zamestnana na tpp, no rozhodla som sa zalozit si zivnost a teda uz pracujem na zivnost.
Som zivnostnicka tyzden a som pravdepodobne tehotna 🙂)
ako zacinajuca zivnostnicka nemam povinnost platit odvody do sp, no neviem vobec aku by som mala matersku a ci sa mam prihlasit na sp, alebo nie :(
neviem to este definitivne, no vsetko tomu naznacuje a obavam sa aku by som mala matersku
velmi Vam dakujem za vase rady

erika2610
14. apr 2013

@ewica treba sa prihlásiť do sp.....mozno bude stačiť iba doplatiť chýbajúce odvody, za ten týždeň by nemal byť problém

zuzulica
14. apr 2013

@ewica Záleží koľko presne si tehotná,možno si bola ešte v čase,keď si bola zamestnaná,tam by ti možno vyšla 8mesačná ochranná doba a materská by sa ti počítala z príjmu v prac.pomere. Ak nie,tak sa môžeš ako živnostníčka dobrovoľne prihlásiť na odvody,ale neponáhľa to veľmi,kedže musíš byť poistená 270dní za posledné dva roky pred pôrodom a ty tam už nejaké dni máš určite zo zamestnania. Aj to si nejsom istá,či sa ti oplatí platiť odvody,kedže z minimálnych odvodov zo živnosti ti vypočítajú minim.materskú a tá je o pár eur vyššia ako rodičovský príspevok,ktorý budeš dostávať,ak ti nevznikne nárok na materskú. Treba si to poriadne prepočítať,či sa ti to oplatí 😉 a prípadne si zájdi na soc.poisťovňu,nech ti to vysvetlia ako to funguje

ewica
autor
14. apr 2013

ku 7. aprilu som dala vypoved a od 8. aprila som zivnostnicka. toho 8meho som mala aj dostat, no stale nic, a to mavam "mrchu" presne ako hodinky.. zo zamestnania som 217 dni nemocensky poistena. staci mi teda az ked to budem mat ako tak potvrdene a potom sa prihlasim na sp a budem si dobrovolne platit sp?
strasne vam dakujem za rady 🙂))