icon

Maximaána materská

smile31
6. sep 2018

Ahojte, prosím vas nie je tu medzi nami naozaj dobrý expert v tejto oblasti? Jedná sa o trocha komplikovaný prípad materskej, tak či náhodou by nám niekto nevedel poradiť keďže pani na úradoch vedia jedno veľké nič.... ďakujem

ukulela
6. sep 2018

@smile31 su tu viacere baby, co sa ozaj vyznaju. napis otazku,zareaguju.

smile31
autor
7. sep 2018

Ok pisem uplne celu spravu ako som ju adresovala....Dobrý deň mohla by som mať na vás jednu otázočku, ktorá sa týka materskej? Doma máme aj vašu knižku, no nenašla som tam úplnú odpoveď na náš prípad, keďže je poskladaný z materskej, pn a zamestnania v priebehu 2 rokov.... jedná sa o muža na materskej. Manžel pracuje vo firme ako zamestnanec od 10.5.2016 jeho plat brutto je cca 1300 eur/mesiac, dňa 12.6.2017 nastúpil namiesto mňa na materskú - mne bol samozrejme odobratý rodičak, na materskej bol do 25.12.2017, od 26.12.2017 sa stal práceneschopným, na koľko mal tažký úraz kolena, ktorý si vyžadoval plastiku a na pn-ke je dodnes. Tá mu má končiť 6.8.2018. Momentálne som ja doma so synom na predĺženej rodičvskej dovolenke a som v 8.mesiaci tehotenstva. Radi by sme sa inforovali teda o materksé pre manžela, keďže ja na materskú nárok nemám. Ako sme sa dočítali vo vašej knihe materská a aj pn sa počíta do "odpracovaných dni nemocenského poistenia" len nevieme, z ktorého vymeriavacieho základu sa v tomto prípade bude mužovi počítať prípadné materské. Samozrejme chceli by sme čo najvyššie. Má zmysel priplácať si dobrovolné nemocenské poistenie ak by sa stalo, žeby po pn-ke dal v práci výpoveď? Po prípde, čo by ste nám poradili ako v tomto prípade dostať čo najvyššiu materskú? Ešte doplním, že manžel pracuje v našej rodinnej firme - po prípade nás napadlo dať výpoveď a na druhý deň uzatvoriť novú pracovnú zmluvu na vyyšší plat. Alebo by sa nám viac oplatilo teda platiť dobrovolne nemocenské poistenie? Vopred Vám ďakujem vám za váš čas a odpoveď.