icon

Môže mať sestra nárok na materskú a tehotenský?

9. sep 2025

Čaute baby. Sestra je tehotná s 3 bábom, momentálne je na RD s 2 babom do 4/2026...prac. pomer jej skončil v 3/2022, takže ešte stihla OL na 2 babo, tym pádom mala materskú a tehotenský. Dnes ma presviedčala, že aj na 3 bábo ma nárok na materskú a tehotenský, lebo jej to gynekologička povedala. Ja som jej tvrdila, že nie, kedže OL jej dávno skončila a novú prácu už nemala a ani do pôrodu sa nezamestná. Takže nemá nárok na materskú a tehotenský, že ?

anonym_bad6c9
9. sep 2025

Tehotenské a materské sú dávky zo systému nemocenského poistenia:

Aby mala nárok na materskú alebo tehotenské, musí:

1. Byť nemocensky poistená aspoň 270 dní za posledné 2 roky pred pôrodom.

2. Byť aktívne poistená (zamestnaná/živnostníčka) v čase nástupu na dávku, alebo byť v tzv. ochrannej lehote po zániku poistenia.

---

🔹 A čo je „ochranná lehota“?

Po zániku zamestnania ešte trvá:

ochranná lehota 7 dní

alebo max. 8 mesiacov, ak žena počas poistenia otehotnela

➡️ V jej prípade táto ochranná lehota dávno uplynula, keďže jej pracovný pomer skončil v 3/2022.

---

➡️ Takže odpoveď je:

❌ Nie, nemá nárok na materské ani tehotenské pri 3. dieťati,
✅ bude mať nárok len na rodičovský príspevok po pôrode (aktuálne vo výške cca 345 € mesačne), keďže nebude čerpať materské.

anonym_40ca9e
9. sep 2025
@anonym_bad6c9

Tehotenské a materské sú dávky zo systému nemocenského poistenia:

Aby mala nárok na materskú alebo tehotenské, musí:

1. Byť nemocensky poistená aspoň 270 dní za posledné 2 roky pred pôrodom.

2. Byť aktívne poistená (zamestnaná/živnostníčka) v čase nástupu na dávku, alebo byť v tzv. ochrannej lehote po zániku poistenia.

---

🔹 A čo je „ochranná lehota“?

Po zániku zamestnania ešte trvá:

ochranná lehota 7 dní

alebo max. 8 mesiacov, ak žena počas poistenia otehotnela

➡️ V jej prípade táto ochranná lehota dávno uplynula, keďže jej pracovný pomer skončil v 3/2022.

---

➡️ Takže odpoveď je:

❌ Nie, nemá nárok na materské ani tehotenské pri 3. dieťati,
✅ bude mať nárok len na rodičovský príspevok po pôrode (aktuálne vo výške cca 345 € mesačne), keďže nebude čerpať materské.

@anonym_bad6c9 351,80 😉

mamina7070
9. sep 2025

nema narok ani nantehotenske ani na materske

olimuc
9. sep 2025

Pokial si nevycerpala podporu v nezamestnanosti v 2024 aj ta uz prepadla. Takze podla toho kedy porodi, si moze nechat vyssi RP do 04/26 a potom nabehne na nizsi.