icon

Môže matka starajúca sa o dieťa mať brigádu?

22. máj 2025

Ahojte. Nejde o moju situáciu, ale o kamarátku. Ak je evidovaná takto a štát za ňu odvádza, môže mať brigádu? Viem, že nemôže byť na TPP. Ale brigáda? Či je to ohraničené nejakým počtom hodín alebo výškou sumy, ako keď je človek v evidencii bez práce? Neviem nájsť na to relevantný odkaz. Našla som len toto, ale tam sa to nespomína: https://www.socpoist.sk/kto-som/poisteny-statom...

kavasmliekom
22. máj 2025

Tak bud je na zdravotnej ako matka starajuca sa o dieťa do 6 rokov, alebo na úrade práce, tam aj tam nie.
A nie, nemôže, musí sa odhlásiť zo zdravotnej a prihlásiť na úrad práce že brigáduje.

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

Tak bud je na zdravotnej ako matka starajuca sa o dieťa do 6 rokov, alebo na úrade práce, tam aj tam nie.
A nie, nemôže, musí sa odhlásiť zo zdravotnej a prihlásiť na úrad práce že brigáduje.

@kavasmliekom je na zdravotnej ako matka starajú a sa o dieťa do 6 rokov.

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom a teda, nemôže mať ani brigádu? Nie je tam nejaká ohraničená výška príjmu?

kavasmliekom
22. máj 2025
kavasmliekom
22. máj 2025

Načo by bola vedená v zdravotnej, keď za ňu odvody musí platit zamestnavatel?

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

Načo by bola vedená v zdravotnej, keď za ňu odvody musí platit zamestnavatel?

@kavasmliekom ale pokiaľ má len brigádu, dohodu, tak ju neprihlasujú na sociálku, nie? Tak, ja som naposledy brigádovala na škole...

autor
22. máj 2025

Bože, prečo zas zmenili nadpis 🤦🏻‍♀️

autor
22. máj 2025

Hlavne, keď človek textom nadväzuje na nadpis. Admin sa zas nudí???

katica06
22. máj 2025

Z dohody sa tak isto platia odvody do SP ako z tpp

autor
22. máj 2025
@katica06

Z dohody sa tak isto platia odvody do SP ako z tpp

@katica06 uhm, ale v tom prípade to SP vidí, že má príjem, nie?

kavasmliekom
22. máj 2025

Jasne, ze vidí. Co treba niečo tajiť?

katica06
22. máj 2025

Áno, vidí

autor
22. máj 2025
@katica06

Áno, vidí

@kavasmliekom
@katica06 nie tajiť, ona bola v tom, že môže mať brigádu

kavasmliekom
22. máj 2025

Veď môže, ale musí sa odhlásiť zo zdravotnej. Tam je len kvôli tomu, aby za ňu štát odvádzal do zdravotnej. Keď sa zamestná, bude za ňu odvádzať zamestnávateľ

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

Veď môže, ale musí sa odhlásiť zo zdravotnej. Tam je len kvôli tomu, aby za ňu štát odvádzal do zdravotnej. Keď sa zamestná, bude za ňu odvádzať zamestnávateľ

@kavasmliekom a teraz, keď má brigádu, a je nahlásená v zdravotnej ako matka starajúca sa o dieťa, mala by sa teda odhlásiť zo zdravotnej a prihlásiť ju tam ten zamestnávateľ, kde má brigádu? A pokiaľ teda to má takto, tak z toho bude zle? (Neviem sa správne vyjadriť 🤦🏻‍♀️)

kavasmliekom
22. máj 2025

Tak áno, mala sa odhlásiť. Nech tam zavolá a opýta sa, či bude niečo vracať. To už nemám skúsenosť.

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

Tak áno, mala sa odhlásiť. Nech tam zavolá a opýta sa, či bude niečo vracať. To už nemám skúsenosť.

@kavasmliekom okej. Ďakujem

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom a prosím ťa, nájdem niekde, v akej sume platí štát zdravotnú, keď je ako osoba starajúca sa o dieťa? Že ak by musela niečo vracať, že koľko by to bolo?

autor
22. máj 2025
kavasmliekom
22. máj 2025

Já neviem, veď sa to dá nájsť na internete. Okolo 65e mesačne

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

Já neviem, veď sa to dá nájsť na internete. Okolo 65e mesačne

@kavasmliekom našla som to

autor
22. máj 2025

Hodím to sem, keby niekto ešte hľadal: https://www.socpoist.sk/kto-som/poisteny-statom...

jaroe
23. máj 2025

Ešte pozor na to, ako ju zamestnávateľ prihlási do zdravotky. Ak totiž nebude pracovať každý deň po-pia, tak ju môže prihlasovať len na odpracované dni (aj odvody sa zaplatia len za tie odpracované dni) a ostatné dni by nemala zdravotným poistením pokryté. Neviem, či tam môže byť nejaký súbeh - t.j. napr. pondelky a stredy bude prihlásená ako zamestnanec a zvyšné dní bude poistenec štátu. A či by sa v takomto prípade musela dookola prihlasovať a odhlasovať ako osoba starajuca sa o dieťa...

autor
23. máj 2025
@jaroe

Ešte pozor na to, ako ju zamestnávateľ prihlási do zdravotky. Ak totiž nebude pracovať každý deň po-pia, tak ju môže prihlasovať len na odpracované dni (aj odvody sa zaplatia len za tie odpracované dni) a ostatné dni by nemala zdravotným poistením pokryté. Neviem, či tam môže byť nejaký súbeh - t.j. napr. pondelky a stredy bude prihlásená ako zamestnanec a zvyšné dní bude poistenec štátu. A či by sa v takomto prípade musela dookola prihlasovať a odhlasovať ako osoba starajuca sa o dieťa...

@jaroe a pokiaľ ju oni neprihlásili?

autor
23. máj 2025

Povedala som jej, nech si zavolá na zdravotnú aj sociálnu a zistí si presne...