Môže zamestnávateľ zamietnuť otcom materskú dovolenku?
Ahojte prosím vás viete mi poradiť? Plánujem sa vrátiť do práce a manžel by chcel ísť na materskú. Synček bude mať dva roky. Manžel pracuje cez 10 rokov ako zamestnanec čiže odpracované má čo je treba. Môže mu zamestnávatel neschváliť nástup na materskú alebo mu to musí akceptovať? Neviem ako to je dané zákonom že či mu to môže aj odmietnuť.
Ďakujem za info 🙂
@lucia147852 to nie je problém ak by aj nepočkali 🙂 manžel má už dalšie dve ponuky na prácu po materskej 🙂 dakujem za radu
@floki1994 materskú vypláca štát, nie zamestnávateľ. Zamestnávateľ ju nemôže odmietnuť. Ale teda ak pôjde manžel na materskú, tak ty nemôžeš mať rodičovský príspevok. Oboje naraz sa na jedno dieťa nedá poberať. Dá sa to naraz len v prípade, že máte 2 deti do 3 rokov a na jedno by si ty brala rodičovsky a na druhé manžel materskú.
@tinka_1807 nemôže poberať rodičovský príspevok ani ona na druhé dieťa. Možný je len súbeh dvoch materských dávok. Súbeh materskej a rodičovskej v jednej rodine možný nie je. Ale autorka aj tak uvádza, že sa plánuje vrátiť do práce
@tinka_1807
Je mozny len subeh dvoch materskych 🙂 rodicak ja poberat nebudem to mi je jasne...ja sa chcem vratit do prace 🙂
zamestnávateľ materskú neschvaľuje, manžel oznámi mesiac vopred (najneskôr) a nastúpi

Materská sa len oznamuje aspoň mesiac pred nástupom. Zamietnuť ju nemôžu, otázka len je, či ho bude po nej jeho miesto ešte čakať. Lebo výpoveď z nadbytočnosti sa dá vymyslieť vždy