icon

Môžem kvôli 2x krátkej PN do konca roka mať nižšiu materskú?

aneta129
18. nov 2020

Čaute... Mám taký problém, som na PN dnes 14 deň, zajtra chcem ísť do práce a robiť kým sa bude dat... Som na konci 11 týždňa... Ale v robote mi povedali, porobíš mesiac a tak nebudeš vládať, tak pôjdeš už na PN až do pôrodu... Aj vrchná aj námestník... Robím v nemocnici a máme to tam dosť pestré momentálne... Takze chcem sa spýtať, ako sa počíta materská, to si poškodím, keďže tento mesiac dostanem na výplatu asi holý prd dokopy... A budúci mesiac keď robím iba denne tak to bude plat tiež dosť...

zalka
18. nov 2020

PN je vylučitelné obdobie, nijako ti neovplyvní výšku MD.
Ale denné smeny, bez nočných príplatkov ti znížia mzdu a tým sa ti zníži priemer, už by som asi nenastúpila do práce.

aneta129
autor
18. nov 2020

@zalka základ mi ostáva, takže oni budu toto iste odvádzať do soc. Co i teraz... Ci zle? Mne sa zmluva nemení a základ ostáva

aneta129
autor
18. nov 2020

@zalka
Ja som z toho debil...

pimpa12
18. nov 2020

@aneta129 a nepočíta sa vám materská z príjmu z roku 2019? Niekde som to čítala tuším že materská sa vyrátava z predchadzajuceho roku.

aneta129
autor
18. nov 2020

@pimpa12 ved toto sa pýtam ale ja na materskú pôjdem až v máji, takže budu dajak počítať priemer za rok 2020 ci ako sa to počíta, som z toho tela... Neviem a preto neviem, keď pôjdem dole z platom tak si len dodrbem ten priemer ci... Lebo keď ide niekto na podporu tak posledné 3 mesiace priemer

fokuska
18. nov 2020

@aneta129 Ani materska, ani podpora sa nepocita z PNky. To sa vylucuje.
PN ti teda matersku neovplyvni. Ale ako bolo spomenute, ak prestanes robit nocne a pod., tak nebudes mat ani priplatky za nocne, za smenovost, cize ti aj plat pojde trosku dole a tym padom sa to prejavi aj v materskej - kedze sa to za rok koby spriemeruje.

zalka
18. nov 2020

@fokuska krásne si to napísala ...