icon

Môzem prehodiť rodičovský na partnera, ktorý je zamestnaný?

patricia9060
25. feb 2025

Som posledný rok na rodičovskej a chcem si zažiadať o príspevok na podnikanie. Podmienka je ale byť evidovaný na úrade práce, tým pádom by som prišla o rodičák. Môzem prehodiť rodičovský na partnera, ktorý je zamestnaný? Bude poberať moj rodičak 470? Alebo ten nižši? Ďakujem za radu 🙂

melanta
25. feb 2025

@patricia9060 ak muž nečerpal otcovské, tak bude mať nižší rodičovský. Ak je zamestnaný, môže ísť na materskú ešte, tá je u otca 26 týždňov a po skončení ešte do 3 rokov dieťaťa dočerpá vyšší rodičovský.

patricia9060
autor
25. feb 2025

@melanta otcovské nie ale čerpal aj on materskú na deti

melanta
25. feb 2025

@patricia9060 otcovské = materské. Ak ho čerpal na toto dieťa, tak bude mať vyšší rodičák.

patricia9060
autor
25. feb 2025

@melanta aha ja som myslela to otcovske po porode. Ďakujem za radu. A teda moze poberat popri praci? Je konatel vo svojej firme a zaroven zamestnanec v inej firme.

melanta
25. feb 2025

@patricia9060 stačí aj to krátke 2 týždňové otcovské po pôrode. A áno, popri rodičáku sa môže normálne pracovať aj podnikať.

lilope
25. feb 2025

@melanta ako zaviedli 14 dňové otcovské, tak to sa nazýva otcovské a 28 týždňové čerpanie otca je zase materské pre otca. Mohli vymyslieť úplne nový odlišný názov.