Môžem privyrábať popri rodičovskej dovolenke?
Dobrý deň, aktuálne som na RD a chcela by som si privyrábať, jednalo by sa o menšie sumy okolo 150-200 eur mesačne. Chcela by som to mať naporiadku čo sa právnych vecí týka, ak je tu niekto, kto sa v tomto vyzná, mohol by prosím zanechať komentár?
počas RD môžeš pracovať koľko sa ti páči a zarobiť toľko koľko uznáš za potrebné - nie je to obmedzené, RP ti bude patriť až kým ti dieťa nedovŕši tri roky.
Admini mi zmenili názov témy 🙈 pôvodne to bolo napísané inak.. viem že pracovať môžem, avšak nechcem sa klasicky zamestnať u niekoho, iba si trošku privyrobiť, jedná sa konkrétne o doučovanie, a jedná sa mesačne o malé sumy, možno menšie aj ako som uviedla, nechcem to však robiť načierno a zaujíma ma, čo všetko treba nahlasovať úradom, odvádzať alebo neodvádzať daň atď atď
Musis mat zivnost, nemozes doucovat len tak , nasledne samozrejme sa prihlasis na danovy, potom ak nezarobis vela tak socialne odvody asi platit nebudes musiet a zdravotne ti vypocita poistovna podla podaneho danoveho priznania. To len tak v skratke. Treba si este zistit ako mozes prijimat platby, ci ti staci elektronicka pokladnica ci ako sa to vola a milion inych veci, Zaver - dobre si zvaz, ci sa ti to vobec oplati 🤷♀️

Počas RD môžeš normálne pracovať. Aj na plný úväzok. Aj vo svojom pôvodnom zamestnaní, aj hocikde inde. Rodičovský dostávaš do 3 rokov dieťaťa bez ohľadu na to, či pracuješ alebo nie.