Môžem riešiť rodičovský príspevok hneď po pôrode?
Plánujem ísť zajtra a upsvar - som nezamestnaná, nemala som nárok na materské. Môžem ísť tým pádom vybaviť rodičovský príspevok + prídavok na dieťa? Netreba čakať, nie? Bude treba čakať 28 dní iba na príspevok pri narodení dieťaťa. Dobre to viem?
@majusqa77 Dakujem. Teraz som bola na urade, ziadost o pridavok o dieta zobrali, ale o rodicovsky prispevok vratili - ze este to nepotrebuju... To som trochu nepochopila.
Uz teraz ale chceli odo mna ziadost o prispevok pri narodeni dietata, ale vsak to treba odovzdat po 28dni, neviem preco to chcu uz teraz...
@majusqa77 Áno, ale poslali mi rozhodnutie, a nemám nárok na materské. Asi toto rozhodnutie budú na úrade chcieť.
Dali mi zoznam, čo všetko budú chcieť:
-žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa - tu som našiel časť, kde môžem označiť, že potvrdenie od ošetrujúceho lekára o dožití sa 28 dní života dieťaťa nie je súčasťou dohody. Takže môžem tým pádom predsa len odovzdať dokument tento týždeň - má to len potvrdiť gynekológ, a potvrdenie ošetrujúceho lekára im odovzdám po mesiaci.
- fotokópia rodného listu - OK
- potvrdenie ošetrujúceho lekára na účely posúdenia nároku na príspevok pri nar. dieťaťa - po 28dní
- dohoda o poskytovaní zdravotnej starostlivosti - dnes čakám pediatra, asi mi poskytne túto dohodu nie?
- vyhlásenie o bydlisku - OK
- čestné prehlásenie - OK
- žiadosť o rodičovský - už len doklad od sociálky
Teraz už to dobre chápem? Prepáč mi za tie otázky, ale nechcem tam cestovať 100x. Aj tak môžem ísť tým pádom ešte 2krát.
@andi1984 je zbytocne ti davat ziadost o príspevok pri narodeni dietata bez priloh. inak mne to ani gynekolog nepotrvrdil skor 🙂 uplne teoreticky, mozes o oba prispevky poziadat naraz - aby si nemusela cestovat viackrát. akuratze na rodicak budes mat narok skor. ak by si stihla ale obe podat najneskôr 2.3., mohla by si ich mat uz vyplatene v marcovej vyplate a pri jednej navsteve UPSVaR (neviem kedy ti drobec bude mat 28 dni). a ano, dohodu by ti mal dat pediater
@majusqa77 Tiez som to nepochopila, preco by som mala odovzdat uz teraz ziadost - bez priloh. Vsak mi to schvalia aj tak az vtedy, ked im odovzdam prilohu "potvrdenie od lekara...". Mozno jedine preto, ale vsetko mohli dovtedy pripravit, a sumu rychlejsie zaplatit.
Aj tak idem zajtra riesit zdravotnu a socialnu poistovnu, tak skusim urad este raz - aspon rodicovsky 🙂

@andi1984 mozes hned. Maj pre istotu ku kazdej ziadosti ofoteny rodny list