icon

Môžem sa kvôli materskej dopoistiť cez DNP?

macula16
15. nov 2021

Dobry deň som nezamestnaná a som na upsvar pol roka .. pred ty som pracovala dva roky .. a ak mi chýbajú dní NP do 270 dní mozem si ich dopoistit cez Dnp? A musí mi trvať poistenie do pôrodu ?

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
draik
15. nov 2021

@veronika4495
Ste si istá?

nafka0483
15. nov 2021

@veronika4495 Z akeho dovodu musi trvat do porodu? (Kedze nemusi)

adrikaadriana
16. nov 2021

Baby ahojte 🙂 žiaľ som na tom rovnako, a dozvedela som sa že dopoistiť sa dá iba dôchodkové poistenie, nie nemocenské.

nafka0483
16. nov 2021

@adrikaadriana Kde si sa take nieco dozvedela? Neda sa cisto nemocenske, iba v ramci balika s dalsimi poisteniami.

adrikaadriana
16. nov 2021

@nafka0483 V sociálnej poisťovní vraj to nie je možné a nepokryjú sa chýbajúce dní

draik
16. nov 2021

@adrikaadriana
Spätne sa NP "dopoistiť" nedá, uzatvoriť ho možno len do budúcna.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
draik
16. nov 2021

@veronika4495
Znovu píšete hlúposti. Nemusí trvať do pôrodu.

nafka0483
16. nov 2021

@adrikaadriana Jaj ale ved doteraz tu nikto nespomenul ze spatne. Spatne sa neda, to je pravda.

nafka0483
16. nov 2021

@veronika4495 To co je za dovod? Uplna hlupost. Zato ze si so ho ty platila do porodu to neznamena ze sa tak platit musi.

Daj link na nejake nariadenie. Dobrovolne poistenie vobec nemusi trvat do porodu. Akonahle si nazbiera potrebny pocet dni tak ho moze zrusit.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
16. nov 2021

@veronika4495 Povedali ti zle. Ked si stojis za nejakym tvrdenim, tam ho treba niecim podlozit. Nemas cim a zbytocne radis nespravne.

Bud ti podali nespravne informacie alebo ste sa zle pochopili.

Poistenie NEMUSI trvat az do porodu. Jednou z podmienok je prave aktivne poistenie alebo ochranna lehota (zanik poistenia uz v case tehotenstva).

Takze BUD musi poistenie trvat v case porodu ALEBO zaniknut pocas tehotenstva.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
16. nov 2021

@veronika4495 Co si nemyslis?? Ty si snad robis srandu. Je to tak ako pisem.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
veronika4495
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
16. nov 2021

@veronika4495 A ja ti hovorim ze ti nepodali spravne informacie - a ty na to ze nemyslim si.
Jedna z moznosti je to ako si to mala ty, druha je ochranna lehota. Takze poistenie nemusi trvat az do porodu. Bodka.

A ano otazku som nezalozila ja ale zbytocne autorke davas nespravne info.
Este by ma zaujimalo ci ti to stanovisko dali pisomne - napr mailom alebo len ustne.

draik
16. nov 2021

@veronika4495
Niekto Vám to odporučil preto, aby ste mali dni poistenia navyše počas MD, počas ktorej sa odvody neplatia. Je to tak v niektorých prípadoch výhodné pre ďalšie dávky z nemocenskeho poistenia. V iných prípadoch sa zase DNP oplatí uzatvoriť hneď na začiatku tehotenstva a následne ísť na PN atď.
Je lepšie radiť, ak sa vo veci vyznáte, inak zbytočne môžte poškodiť zadávateľov otázky.

ivulik12
21. jan 2022

@nafka0483 dobrý deň, ak by ste vedeli odpovedať aj mne. Som nezamestnaná, vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov ( 6 rokov má syn v júli ). Plánujeme druhé dieťa, preto by som sa chcela dať dobrovoľne nemocensky poistiť. Je potrebné sa prihlásiť na úrad práce, alebo riešim iba sociálnu poisťovňu? Tiež ma zaujíma, či si po prihlásení na dnp platím aj zdravotné poistenie, alebo ako je to potom zo zdravotným poistením?
Ďakujem.

nafka0483
21. jan 2022

@ivulik12 Nie je potrebne hlasit sa na urade prace (kym dieta nedovrsi 6 rokov), kedze v zdravotke si evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Cize zdravotne poistenie je tym vyriesene a s DNP nesuvisi. Po dovrseni 6 rokov je potrebne prihlasit sa na urad prace, alebo sa zamestnat alebo si platit zdravotku. Inak vznikne dlh.

DNP sa riesi v socialnej poistovni a nesuvisi s tym ako je vyriesene zdravotne poistenie ;)

ivulik12
21. jan 2022

@nafka0483
Takže ak som pochopila správne, to že potom budem vedená na úrade práce ako nezamestnaná, nemá nič spoločné s tým, že som dnp.

nafka0483
21. jan 2022

@ivulik12 Spravne. Ale DNP mozes mat iba ked nie si povinne nemocensky poistena (napr zamestnana). Cize DNP si platia prave ludia, ktori su nezamestnani ;)

ivulik12
21. jan 2022

@nafka0483
Ďakujem pekne, veľmi ste mi pomohli🙂