icon

Môžem vybaviť opatrovné pre rodiča na dôchodku?

tinaslukaskom
7. dec 2023

Ahojte, som na materskej dovolenke syn má v marci 2 roky, žijeme zatiaľ pri mojich rodičoch. Mama je na dochodku (63r.) je ZŤP, môžem si na ňu vybaviť opatrovne? Ak áno, ako na to? (ma problémy s nohamy, ťažko sa jej chodí, upratuje - vo všetkom jej pomáham, chodím s nou k lekárovi, na nakúpi...) s opatrovnym bol jej nápad, tak ma napadlo ci by to šlo? 🙂

katkatonkova
7. dec 2023

Ja som bola na RD...a poberala som zároveň OP na mamu...len mama bola imobilna.....treba to riešiť cez ÚP

alickapusinka
7. dec 2023

neviem či dajú opatrovateľské na maminu čo je mobilná že chodi .Tam je to na stupeň odkazanosti 5 a 6.Treba skúsiť.

mogaa
8. dec 2023

@tinaslukaskom opatrovné nedostaneš len tak , že je mama stará a ťažko chodí....ak chodí, môže byť doma ale nie je odkázaná na starostlivosť inej osoby.....ono to funguje tak že opatrovné dostane človek ktorý reálne musí byť s daným človekom, teda ten je odkázaný na jeho starostlivosť - či už je tam psychiatrická diagnóza alebo sa daný človek nevie sám najesť, obliecť, prejsť....čiže ak mama sama chodí, opatrovanie ti nedajú.....+ ty by si musela aj ukončiť PP.....

tinaslukaskom
autor
8. dec 2023

OK ďakujem za odpovede, to ja len tak zo zvedavosti či by sa to dalo... Ďakujem

katkatonkova
8. dec 2023

@mogaa zas nie je tam povinnosť sa i ňu starať....my sme si najali opatrovateľku k mame...a platili sme ju z peňazí čo som dostávala na ňu OP...a nikto nechodil,.. žiadna kontrola....