icon

Možné dôsledky neoznámenia ukončenia rodičovského príspevku

30. apr 2025

Nedorozumením som neoznámila zamestnávateľovi skoršie ukončenie rodičovského príspevku (malý má 2 roky,a manžel musel ísť nečakane na materskú) oznámila som to iba zdravotnej poisťovni,ako mi bolo povedané,zdravotné som si zaplatila sama ako samoplatiteľ.. od 10.03 mám ukončený rodičovský (na papieri je že mi je odobratý od 1.4) a 7.5 nastupujem s druhým dieťaťom na materskú.. Dnes som zistila svoje pochybenie,tak som poslala ospravedlnenie o neskoršom oznámení,aj s prosbou o neplatené voľno od 11.3... Mám ešte 25,5 dňa dovolenky,ak by som dostala výpoveď za porušenie pracovnej disciplíny,môžu mi odobrať aj tu dovolenku,že nebude preplatená pri výpovedi? Vďaka

domka222
30. apr 2025

Stačilo oznámiť nástup na MD. Nič iné si mu oznamovať nemusela a nemusela si si pýtať ani neplatené voľno. Jediné, čo musíš, zaplatiť si zdravotnú až do 6.5.

autor
30. apr 2025
@domka222

Stačilo oznámiť nástup na MD. Nič iné si mu oznamovať nemusela a nemusela si si pýtať ani neplatené voľno. Jediné, čo musíš, zaplatiť si zdravotnú až do 6.5.

@domka222 no to som prišla oznámiť,a hneď mi aj povedal toto čo píšem,že je to veľký problém a za neoznámenie mi hrozí vyhadzov.. preto sme písali ospravedlnenie a požiadanie o neplatené voľno,a že je teraz na zamestnávateľovi či mi to uzná,alebo ma vyhodia

draik
30. apr 2025

Nie je to žiadny problém. Z pohľadu zamestnávateľa ste stále na RD. To, či poberáte alebo nepoberáte RP, je irelevantné.

autor
30. apr 2025
@draik

Nie je to žiadny problém. Z pohľadu zamestnávateľa ste stále na RD. To, či poberáte alebo nepoberáte RP, je irelevantné.

@draik takže žiadna výpoveď mi nehrozí,aj keď som to neoznámila áno? Môžem plynulo prejsť na materskú a len si ďalej platiť zdravotnú sama? Veľmi pekne ďakujem

draik
30. apr 2025

Nehrozí. To sa ani neoznamuje. Do nástupu na MD si platíte zdravotný odvod.

autor
30. apr 2025
@draik

Nehrozí. To sa ani neoznamuje. Do nástupu na MD si platíte zdravotný odvod.

@draik ďakujem veľmi pekne,veľmi si to vážim 😊

joannita
30. apr 2025

Rodičovská dovolenka a rodičovský príspevok sú 2 odlišné veci. Zamestnávateľ nemá absolútne nič spoločné s rod. Príspevkom a môže mu byť úplne jedno či ho poberas alebo nie. S ním máš dohodnutu rodičovskú dovolenku a na tú máš nárok do 3 rokov dieťaťa. Takže tvoj zamestnávateľ trošku preháňa a treba ho na to upozorniť. Žiadny vyhadzov ti nehrozí!
Pri oboch deťoch keď manžel išiel na materskú a ja som ukončila poberanie RP, som zamestnávateľovi nič neoznamovala, nič mu do toho nieje.

autor
30. apr 2025
@joannita

Rodičovská dovolenka a rodičovský príspevok sú 2 odlišné veci. Zamestnávateľ nemá absolútne nič spoločné s rod. Príspevkom a môže mu byť úplne jedno či ho poberas alebo nie. S ním máš dohodnutu rodičovskú dovolenku a na tú máš nárok do 3 rokov dieťaťa. Takže tvoj zamestnávateľ trošku preháňa a treba ho na to upozorniť. Žiadny vyhadzov ti nehrozí!
Pri oboch deťoch keď manžel išiel na materskú a ja som ukončila poberanie RP, som zamestnávateľovi nič neoznamovala, nič mu do toho nieje.

@joannita tiež som dostala také info,preto som ani nič neoznamovala,a to bol šok keď na mňa dnes s tým vybehol,no mala som iné stresy,lebo mi hneď povedal,že pri takomto porušení pracovnej disciplíny mi ani dovolenka nebude preplatená a rovno vyhadzov 😅 takze som veľmi rada,ďakujem

jakoma
30. apr 2025

Dobry zamestnavatel:D nedaj sa

joannita
30. apr 2025

Tak mu povedz že si si to zisťovala a trepe sprostosti. On hlavne nerozumie rozdiel medzi RD a RP

mogaa
30. apr 2025

záleží ako si formulovala list, ale zamestnávateľ si zrejme neoveril fakty...ty si žiadala neplatené voľno lebo ti skončila RD , je to tak? ty si mu dala zlú informáciu.....ty len nepoberáš RP a prešla si z RD(bez RP) na materskú......ty si ho zmiatla tým neplateným voľnom....

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
30. apr 2025
@mogaa

záleží ako si formulovala list, ale zamestnávateľ si zrejme neoveril fakty...ty si žiadala neplatené voľno lebo ti skončila RD , je to tak? ty si mu dala zlú informáciu.....ty len nepoberáš RP a prešla si z RD(bez RP) na materskú......ty si ho zmiatla tým neplateným voľnom....

@mogaa stále sme sa bavili o rodičovskom príspevku,ale asi áno,nepochopili sme sa.. už sa to dorieši a bude to ok 😊