Možnosti zvýšenia materskej dovolenky pre manžela
Ahojte,s manželom čakáme prírastok.
Ja som doma s prvým dieťaťom a poberám rodičovský.
Plynule chcem prejsť na MD a manžel by šiel na MD s prvým dieťaťom.
Manžel je zamestnaný na TPP.
Zaujímalo by nás, či je možné nejako zvýšiť MD napríklad u manžela, tým, že je TPP sa mu vyráta DVZ za minulý rok,?Len otázka je, či sa do toho DVZ rátajú i odmeny prípadne 13plat.
Celkový hrubý príjem mal v RZ cca 16tisic€
U mňa viem, že sú rôzne spôsoby ako si tú MD teoreticky navýši
ť . Ďakujem za rady a postrehy.
@mamina7070 je toho plný internet,len ma zaujíma, či do jeho MD sa započítavajú i odmeny a všetky zdaniteľné príjmy za predchádzajúce rok? Prípadne SP mi vie vypočítať jeho približnú MD? Lebo mi to príde ako veľký otáznik, čo sa tam počíta a čo už nie.
@ludvikaveri MD sa manzelovi vypocita z toho, za co platil poistenie na NP...nech si pozrie vyplatne pasky a vyrata (nie je to tazke), na nete mas kalkulacku...a pochybujem, ze pracovnicky SP mu budu pocitat vysku MD, ked ludia za dochodkami cakaju 3 a viac mesiacov aby im vyratali...ale vyskusat sa opytat mozes, len o tom pochybujem
@ludvikaveri ďalsi čo nevedia ináč len odrbavat :D
Aj odmeny aj 13. plat ak boli oficiálne na páske sa zarátavajú do vypoctu.
Ak mal hrubý príjem cca 16000 to vychadza 1330 na mesiac a z toho orientačne je materská cca 980 eur v mesiaci čo ma 30 dni..ale sedi to plus mínus, že človek dostava toľko, ako mal plat v čistom..okrem ľudí, čo majú maximálnu matersku, tam je strop a tým pádom môžu mat menej ako mali plat.
@pl2y ďakujem za odpoveď

Jeho MD sa urci z VZ za rok 2024, a ty si ako chces navysit MD?