icon

Možnosti zvýšenia materskej dovolenky pre manžela

ludvikaveri
31. mar 2025

Ahojte,s manželom čakáme prírastok.
Ja som doma s prvým dieťaťom a poberám rodičovský.
Plynule chcem prejsť na MD a manžel by šiel na MD s prvým dieťaťom.
Manžel je zamestnaný na TPP.
Zaujímalo by nás, či je možné nejako zvýšiť MD napríklad u manžela, tým, že je TPP sa mu vyráta DVZ za minulý rok,?Len otázka je, či sa do toho DVZ rátajú i odmeny prípadne 13plat.
Celkový hrubý príjem mal v RZ cca 16tisic€
U mňa viem, že sú rôzne spôsoby ako si tú MD teoreticky navýši
ť . Ďakujem za rady a postrehy.

mamina7070
31. mar 2025

Jeho MD sa urci z VZ za rok 2024, a ty si ako chces navysit MD?

ludvikaveri
autor
31. mar 2025

@mamina7070 je toho plný internet,len ma zaujíma, či do jeho MD sa započítavajú i odmeny a všetky zdaniteľné príjmy za predchádzajúce rok? Prípadne SP mi vie vypočítať jeho približnú MD? Lebo mi to príde ako veľký otáznik, čo sa tam počíta a čo už nie.

patta89
31. mar 2025

@ludvikaveri MD sa manzelovi vypocita z toho, za co platil poistenie na NP...nech si pozrie vyplatne pasky a vyrata (nie je to tazke), na nete mas kalkulacku...a pochybujem, ze pracovnicky SP mu budu pocitat vysku MD, ked ludia za dochodkami cakaju 3 a viac mesiacov aby im vyratali...ale vyskusat sa opytat mozes, len o tom pochybujem

hopatko
31. mar 2025

@patta89 ak niekto spekuluje ako vyzmykat a vycucat tento stat, tak verim, ze je to tazke a narocne.

patta89
31. mar 2025

@hopatko tiez mam z autorky taky dojem

aurora33
31. mar 2025

@ludvikaveri ďalsi čo nevedia ináč len odrbavat :D

pl2y
31. mar 2025

Aj odmeny aj 13. plat ak boli oficiálne na páske sa zarátavajú do vypoctu.

pl2y
31. mar 2025

Ak mal hrubý príjem cca 16000 to vychadza 1330 na mesiac a z toho orientačne je materská cca 980 eur v mesiaci čo ma 30 dni..ale sedi to plus mínus, že človek dostava toľko, ako mal plat v čistom..okrem ľudí, čo majú maximálnu matersku, tam je strop a tým pádom môžu mat menej ako mali plat.

ludvikaveri
autor
31. mar 2025

@pl2y ďakujem za odpoveď