icon

Musím byť evidovaný na úrade práce, keď chcem rodičovský?

bublinka1990
21. jan 2014

Ahojte kocky chcem sa opytat ked som zamestnana no nemam zoadnu dohodu ani zmluvu..Musim byt prihlaseny na urade prace aby som dostala aspon ten rodiccovky? co je 220 cca myslim...dakujem

lubica7
21. jan 2014

Na rodicovsky ma narok kazda mamicka, no na matersku ti vznika narok len ked si viac ako 270 nemocensky poistena.Ja som tiez bola dobrovolne nezamestnana pred detickami.

seemani
21. jan 2014

@bublinka1990 prihlásená byť nemusíš, len si musíš platiť odvody, lebo ak nemáš zmluvu, nie si ani nikde zahlásená čiže si samoplatitel. na tvojom mieste by som šla na úrad sa zaevidovať a aspoň nebudeš musieť platiť, štát to bdue platiť za teba

bublinka1990
autor
21. jan 2014

dobre takze ked som uz tehotna tam je lepsie sa zaevidovat alebo pytat od zamestnavatela dohodu ? ci zmluvu?

lubica7
21. jan 2014

Ak si uz tehotna a zamestnavatel alebo ty si neplatila odvody do socialnej poistovne tak na matersku ti narok nevznikne.Budes dostavat len rodicovsky prispevok 195e plus pridavky na dieta nejakych 20e.Ak sa daco nemenilo.Ak by si sa zaevidovala na urade prace,tak by zateba platil stat zdravotne poistenie ale nemalo by to vpliv na vysku rodicovskeho prispevku.Na matersku uz narok nebudes mat.

bublinka1990
autor
23. jan 2014

Dakujem veeelmi pekne presne taketo vysvetlenie mi pomohlo 🙂 moc dakujem

bublinka1990
autor
14. feb 2014

Baby dakujem za rady...a este raz ten rodicovsky je pre kazdu mamicku a kde sa o neho ziada ? resp kto ho plati ? lebo moja maminka mi staaale tlcie do hlavy ze ho nedostanem :/

srnqqa
14. feb 2014

@bublinka1990 gynekológ vypíše tlačivo - žiadosť o materské (cca. 6-8 týždňov pred pôrodom), s tým ideš na sociálnu poisťovňu, odkiaľ ti príde rozhodnutie, že na materské nemáš nárok. S týmto papierom po pôrode bežíš (alebo mama) na úrad práce, soc. vecí a rodiny - dvere s označením "rodičovský príspevok" 🙂 Nezabudni potom aj tlačivo na príspevok na dieťa a príspevok pri narodení dieťaťa. Ak si daňový bonus nebude uplatňovať otec dieťaťa, pýtaj aj príplatok k prídavku. A hotovo 🙂 Ak mesto poskytuje jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa, pýtaj aj tam 🙂 Púchov má schválený resp. mal, vo výške myslím 100 €.
A nezabudni na nahlásenie dieťaťa na matrike, na trvalý pobyt. Otcovstvo - na matrike spíš s otcom dieťaťa, že otcovstvo uznáva a určíte si, čie priezvisko bude mať 🙂

bublinka1990
autor
14. feb 2014

aha chapem 🙂 ale ked niesom na urade prace tak rodicovsky dostanem aj tak nie? lebo ja robim len nemam zatial papiere.. tak nevem ci sa mam rychlo evidovat na urade..alebo dostanem Rodicovsky aj tak ked nesom na urde toho sa bojim