Musím sa hlásiť na úrad práce kvôli daňovému bonusu?
Ahojte. Viete mi poradiť, ako je to v tejto situácii s hlásením sa na úrade práce?
Mám trojročné dieťa, ktoré v septembri nastúpi do MŠ. Dieťa NEMÁ dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Ak som nezamestnaná, musím sa hlásiť na ÚPSVaR, aby si manžel mohol na mňa uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, keďže nepoberám žiadny zdaniteľný príjem? Alebo platí, že kým ide o dieťa do šiestich rokov veku, ktoré ešte nezačalo plniť povinné predprimárne vzdelávanie, stačí tento fakt a nepotrebujem sa zaradiť do evidencie?
Veľmi pekne vás prosím o odpovede na otázku a nie rozoberanie toho, prečo nejdem do práce alebo sa zaradiť na ÚPSVaR. Rodinná situácia je zložitejšia. Ďakujem za pochopenie 🙏🏼
Ak nechceš či nemôžeš pracovať, máš 3 možnosti:
1. Evidovať sa na úrad práce - tu však ide o evidenciu uchádzačov o zamestanie, čiže máš povinnosť hľadať si prácu, prípadne ísť na pohovor, ak ťa úrad na nejaký pošle.
2. Zahlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát bude za teba platiť povinné zdravotné poistenie. Tu však dieťa môže byť v škôlke iba 4 hodiny. Nielen fyzicky, ale aj registrované musí byť v škôlke iba na pol dňa.
3. Nebudeš ani zahlásená v ZP, ani evidovaná na úrade práce. Budeš v takomto prípade povinná sama si platiť mesačne zdravotné poistenie, čo je tento rok 107,25 eur mesačne.
Ak si manžel na teba chce uplatňovať NČZD, musíš sa evidovať na UPSVaR ako uchádzač o zamestnanie
Aj matka, ktorá pracuje a stará sa o dieťa do 6 rokov, aj na ňu si manžel môže uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku, samozrejme, v daňovom priznaní sa musia uviesť príjmy manželky, takže nezdaniteľná časť bude znížená o príjmy manželky
Aj matka, ktorá pracuje a stará sa o dieťa do 6 rokov, aj na ňu si manžel môže uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku, samozrejme, v daňovom priznaní sa musia uviesť príjmy manželky, takže nezdaniteľná časť bude znížená o príjmy manželky
@anos18 označila si 3 osoby a minimálne 2 nič také ako píšeš netvrdili 😉 Treba sa naučiť čítať s porozumením
Ak s ním neostávas doma na predĺženej rodičovskej tak budeš úplne normálne nezamestnaná a nikto nič neberie v ohľad.Ak sa neprihlásis na úrad,nebudeš mať platené nič.Na UP nemusí byť evidovaný nikto.Len potom nemá zaplatené a nárok na nič.
NZDC na manzelku si vie manzel
uplatnit ale pozor ak dieta je prijate na celodenny pobyt donskolky a ty nebudes evidovana na UP tak si musis platit zdravotne ako samoplatca okolo 100€ mesacne

Ak s ním neostávas doma na predĺženej rodičovskej tak budeš úplne normálne nezamestnaná a nikto nič neberie v ohľad.Ak sa neprihlásis na úrad,nebudeš mať platené nič.Na UP nemusí byť evidovaný nikto.Len potom nemá zaplatené a nárok na nič.