icon

Muž na materskej

hrasula
12. jan 2021

Dobry den. Chcela by som sa opytat. Mame 3 deti a tetaz cakam dvojicky. Manzel planuje ist na matersku s najmladsou. Vyplacanie RP si zrusim. Ja na matersku narok nemam. Len na rodickovsky prispevok. Lenze neda sa poberat subezne aj materska manzelom a RP mnou. Vedeli by ste mi poradit ako mam postupovat? O co a kde poziadat po narodeni dvojiciek? Ako je to s platenim zdravotneho poistenia? Dakujem velmi pekne za odpovede.

lucka_ke
12. jan 2021

a okrem toho dieťaťa, s ktorým ide muž na MD máte iné dieťa do 6 rokov?
muž by bol na MD s najmladšou a ty by si zrušila RP a prihlásila sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov v zdravotnej poisťovni

hrasula
autor
12. jan 2021

Este druhorodeny bude mat 5. Nad tym som tiez rozmyslala. A s tymi dvojickami nemozem nic?

lienocka2808
12. jan 2021

@hrasula co mas na mysli? Klasicky ako si to robila pri dalscich 3 detoch, po 28 dni od dozitia das ziadost o prispevok pri narodeni dietata. Plus rodinne pridavky.

lienocka2808
12. jan 2021

@hrasula ale uz pri stvrtom dietati a viac je ta suma prispevku pri narodení omnoho nižsia iba 151 Eur na dieta.

hrasula
autor
12. jan 2021

No to viem ten jednorazovy prispevok. Len aby som si nemusela platit zdravotne...ked uz budu tie dve najmladsie na svete...

hrasula
autor
12. jan 2021

@lienocka2808 to viem

lienocka2808
12. jan 2021

@hrasula Ak nebudes ty na materskej ale tvoj muz, a ty nepojdes do roboty zdravotne si platit budes musiet.

ivkazba
12. jan 2021

@lienocka2808 nemusí si platiť ZP, ak bude vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov
@hrasula máš 5 ročného, takže urob ako píše Lucka hneď v prvej odpovedi

hrasula
autor
12. jan 2021

@lienocka2808 do roboty nepojdem, ved budem mat novorodencov dvoch...

lucka_ke
12. jan 2021

kým bude muž na materskej tak budeš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, len to dieťa nesmie chodiť do škôlky na viac ako 4 hodiny
keď muž skončí materskú, bude poberať rodičovský príspevok (viac sa mu to oplatí ako tebe) a keď to dieťa bude mať 6 prejdeš na mladšie proste musí ísť o dieťa do 6 rokov, aby za teba štát platil zdravotné odvody
alebo ešte môžeš aj hneď ísť na úrad práce a staršie deti môžu ísť do škôlky na celý deň

mogaa
12. jan 2021

@hrasula ako je písané v príspevkoch vyššie - ty jedine prihlásiť sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov a tým pádom deti môžu chodiť do škôlky max.na 4hodiny....minimálne ten jeden už chodí do škôlky, treba ho prehlásiť že len na 4hodiny, nesmie byť prihlásená na celý deň....

lienocka2808
12. jan 2021

@ivkazba neviem, kolegynin manzel je teraz s mladsim dietatom na materskej a ona je doma a stara sa o starsieho syna a musi si platit zdravotne poistenie.

lienocka2808
12. jan 2021

@hrasula ja chapem, ze nepojdes do prace, len ti pisem podmienky. To ja nemam odkial vediet, ze ked bude tvoj muz doma, ze ty nechces zacat opat chodit do prace, aj take pripady sa stavaju.

ivkazba
12. jan 2021

@lienocka2808 tak ale to je ich problém, že si nezistili možnosti a zbytočne platia niečo či nemusia.

lienocka2808
12. jan 2021

@ivkazba praveze si to zistovali pred tym, nez siel na matersku jej manzel. Tak neviem. nehadam sa, len pisem ako to je. Vies mi prosim dat nejaky link, kde by som sa mohla dopatrat, kde je pravda? dakujem

lucka_ke
12. jan 2021

@lienocka2808 ak má starší syn menej ako 6 tak platiť nemusí, ale nepíšeš koľko má rokov, možno len potrebovali, aby chodil do škôlky na celý deň, málo informácií

lienocka2808
12. jan 2021

@lucka_ke jej starší syn má teraz 3roky a do škôlky nechodil.

lucka_ke
12. jan 2021

@lienocka2808 je to v zákone o zdravotnom poistení č. č. 580/2004 Z. z.
(7) Štát je platiteľom poistného, ak v odseku 8 nie je ustanovené inak, za
...
j) fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov, ak za inú osobu nie je platiteľom štát podľa písmena c) alebo písmena m) prvého bodu na totožné dieťa a za inú osobu nie je platiteľom štát z dôvodu celodennej a riadnej starostlivosti o to isté dieťa,

lucka_ke
12. jan 2021

nech ide do ZP a prihlási sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, treba jej k tomu rodný list dieťaťa

lienocka2808
12. jan 2021

@lucka_ke super, dakujem veľmi pekne za informácie. To je uz pase, už dočerpal jej manžel materskú.