icon

Na aké príspevky mám nárok mesiac pred pôrodom?

sarinka2014
25. aug 2014

Mám sa dať vypísať na matersku alebo nie lebo by som si musela sama platiť poisťovňu?
Čo už môžem vybavovať a kde? Ďakujem krasne za každu radu..

Strana
z2
liz_lemon
25. aug 2014

@sarinka2014 musis si dat ziadost o materske, lebo aj ked nan nemas narok, tak potrebujes vyjadrenie zo Socialnej poistovne, pre UPSVAR
to jedine si vybavis teraz, a po porode s RL dietata si mozes vybavit rodicovsky prispevok, rodinne pridavky a prispevok pri narodeni

9lf9
25. aug 2014

@sarinka2014 presne ako pise @liz_lemon na vsetko potrebujes rodny list...jedine materske na soc.poistovni si mozes uplatit ak ti vzikne ak nie tak az rodicovsky po narodeni.

sarinka2014
autor
25. aug 2014

@9lf9
@liz_lemon Tak po narodení ísť na úrad práce vybavovať prispevok pri narodeni, a rodicovsky prispevok..ano? A ešte som zabudla dodať že otca bude mať v rodnom liste, ale som slobodná a v byte mám trvalý pobyt len ja.. Priateľ má inde, vlastne somnou ani veľmi nieje. Mám nárok aj na niečo pre slobodn mamičky?

sarinka2014
autor
25. aug 2014

a som v prenájme, robím si absolventsk prax a poberám dávku v hmotnej núdzi..

majka99999
25. aug 2014

@sarinka2014 tak otec by mal prispievat na jeho vyzivu

liz_lemon
25. aug 2014

@sarinka2014 slobodne mamicky nemaju nijake vyhody, iba osamele matky maju moznost byt na MD o 3 tyzdne dlhsie, ale kedze ty nebudes mat narok na materske, tak sa ta to netyka
vsetky prispevky, na ktore mas narok mozes vybavit az s rodnym listom

9lf9
26. aug 2014

@sarinka2014 jedine na co mas ako slobodna mamicka narok je dlhsie poberanie MD so soc.poistovne ale to musis mat byvanie sama len s dietatom (trvaly pobyt)- nemoze tam byvat s vami nik iny. Ano az po narodeni ku vsetkemu je potrebny rodny list. Myslim ze narodenim dietatka prides asi aj o davku v hmotnej nudzi- vzhladom na posudzovanie prijmu.

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@9lf9 no to si ma teraz ale vobec nepotesila...Pridem o davku v hmotnej nudzi to pochybujem ved nemam ziadny iny prijem jedine ten rodicovsky prispevok budem mat...Z hmotnej nudze mi stiahnu podla mna akurat tak ochranny prispevok v tehotenstve 13,50...Ale hmotnu nudzu ako taku mi predsa nemou vziat..To by som musela mat prijem okolo 300 eur ci kolko to byva teraz

9lf9
26. aug 2014

@sarinka2014 ale bude sa pocudzovat aj prijem tca dietata..alebo ak bude zverene tak vyzivne.a.le ak to nebude presahovat tak o to lepsie. Ale to si treba zistit na hmot. nudzi a zalezi od situacie ci bude zverenie alebo nie ci sa bude posudzovat prijem alebo vyzivne..

sarinka2014
autor
26. aug 2014

Priatel nema pracu..
@9lf9

9lf9
26. aug 2014

@sarinka2014 treba sa potom spytat na hmotnej nudzi ked budete na urade zdokladujete vase prijmi a povedia vam,drzim palce 🙂

maznacik007
26. aug 2014

@sarinka2014 samozrejme ti davky v hmotnej nudzi zoberu .... po porode na ne uz nemas narok lebo poberas RP ... a vyzivne musis mat od otca stanovene ak chces poberat davky v hmotnej nudzi ... hoci minimalne 30 EUR aj ked nema pracu ... ale toto ti povedia vsetko na UPSVAR

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@maznacik007 no to nemyslite vazne toto, a este mi povedzte ze bude aj sud o urceni vyzivneho...
@maznacik007
@9lf9 dakujem

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@maznacik007 aj ked tomuto neverim ze mi vezmu prispevok na byvanie za to ze zacnem poberat prispevok na dieta

9lf9
26. aug 2014

@maznacik007 myslim ze min. je 30% zo zivotneho minima

maznacik007
26. aug 2014

@sarinka2014 pohladaj si na nete temy ohladom naroku na davky v hmotnej nudzi pripadne si zajdi na UPSVAR a uvidis sama ...

samozrejme musis mat urcene vyzivne na dieta ... aspon minimalne ...

proste po porode prijde u teba k zmene prijmovej situacie ... a prerataniu naroku ale ked si zoberes ze RP mas cca 205 eur plus minimalne vyzivne to je takmer 30 EUR je otazka ci vobec dosiahnes na davky v hmotnej nudzi .. ak ti nepriznaju tie tak nedostanes ani prispevok na byvanie ... stat nevyplaca duplicitne davky ... ked si to zoberes narok na davky ty jedno dieta prispevok na byvanie ochranny prispevok mas cca 220 eur cize narok ti nevznikne .. ale teda zajdi si na UPSVAR aby si nebola prekvapena po porode...

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@maznacik007 na upsvar mi nepovedia nic tam to uz poznam , samotnu hmotnu nudzu mi povedali ze nanu nemam narok kym som im tam neprisla s vytlacenymi zakonmi a milion papiermi co ktomu bolo treba..

9lf9
26. aug 2014

@sarinka2014 vybavuje sa to na UPSVaR tak jedine tak ti povedia info...kazdy pripad je iny, stand. je na davku v hmotnej narok az po dovrseni 25r..dovtedy sa posuduje clovek s rodicmi..ale su vynimky- zverenie, umrtie.. ked sa im poveia vsetky informacie tak neverim ze niekde nevedia ved s tym robia!

maznacik007
26. aug 2014

@sarinka2014 tak vidis potom sa v tom vyznas tak si to prerataj uplne presne ...

alenah31
26. aug 2014

@sarinka2014 je to tak, na SVK nie je možné poberať soc. dávky súbežne. Dávka v hmotnej núdzi aj rod. príspevok sú soc. dávky takže ak jednu začneš poberať druhú ti vezmú. @maznacik007 má v tomto pravdu. V prvom rade máte podľa Zákona o rodine hmotnú zodpovednosť za dieťa vy dvaja - otec a matka. Matka bude poberať rod. príspevok, otec by mal pracovať - ak nepracuje poberá buď dávku v hmotnej núdzi alebo podporu. Okrem toho ak matka nie je vydatá má podľa zákona nárok na výživné pre dieťa, dokonca aj na výživné na seba. Podľa tohoto istého zákona (je to § 62, odst. 3.) otec MUSÍ prispievať na dieťa min. 30% zo životného minima bez ohľadu na svoje majetkové pomery (čiže ľudovo povedané platiť musí aj bezdomovec). AK po pôrode požiadaš o príspevok na bývanie, na stravu skrátka na čokoľvek úrad od teba bude požadovať všetky tvoje príjmy. Pokiaľ povieš, že nie si vydatá budú od teba žiadať Rozhodnutie súdu o určení výživy na dieťa. Pokiaľ toto nemáš poriešené nič od štátu nedostaneš - v prvom rade si musíš vysporiadať financie od otca dieťaťa až potom vám štát dá niečo naviac pokiaľ na to budete mať nárok. To výživné, ktoré ti musí otec dieťaťa platiť aj bez rozhodnutia súdu pokiaľ bude uvedený v RL dieťaťa sa volá Výživné bez rozsudku a teraz to robí niečo okolo 28€.

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@9lf9 ja som ta vynimka lebo mam traly pobyt sama ako som vyssie napsiala ja uz niesom posudzovana s rodicmi aj d mam 20rokov..
@maznacik007 nevyznam sa praveze v tom ako to budem mat po porode ..joooj tieto urady...fakt si neviem predsatvit ako to teraz po porode budeme vybavovat s malickou...a este ked neviem na co budem mat narok..

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@alenah31 boze moj...neznasam tento staaat !!! Priatel ma trvaply pobyt az v Kosiciach a pracu nema, je evidovany v poistovni ako dobrovolne nezamestany a teda si plati poistovnu sam, takze nieje na urade prace a neberie davku v hmotnej nudzi ani nic...Taraz fakt neviem co idem robit...Boze ake to je komplikovaneee !!!!! ach jaj...Mne teraz zastavia hmotnu nudzu kym nepoziadam sud o vyzivne a kym nebudem mat rozhodnutie a kym sa to nevyriesi na upsvar...boze!!!

alenah31
26. aug 2014

@sarinka2014 ak si platí poisťovňu sám štát bude zaujímať z čoho (musí to uviesť na tlačive ak budete posudzovaní spolu - mali by ste nárok na vyššiu dávku ako rodina), ak má auto berie sa to ako majetok, ak býva u rodičov bude u neho posudzovaný príjem všetkých čo tam bývajú a majú príjem. A čo sa týka toho, že ti štát dávku pozastaví.....ja sa ani moc nedivím, toto bolo vymyslené hlavne kvôli špekulantom čo sa snažia doslova "vycucať" z ničoho čo najviac bez práce resp. bez akéhokoľvek predchádzajúceho prispievania do soc. systému. Obyčajne ale na to doplácajú tí, ktorí za to nemôžu.

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@alenah31 No a co ma uviest zcoho ze si plati ked nema pracu da im cisty kancelarsky papier? :D no momentalne ma na postovni dlh cca 80eur ...davku ako rodina by sme dostavali len keby mal trvaly pobyt primne nie tak nahodou? normalne som vytocena ztohto systemu fakt, tolko vybavovaciek a najhorsie ze on ma trvaly pobyt az v kosicich a byvame na orave, nemame auto, tak som zvedava fakt ako to vybavime, kks vobec sa nebudem mat cas tesit z dietata ale riesit taketo veci !!! och booozeeee....

alenah31
26. aug 2014

@sarinka2014 nemusíte mať spoločný trvalý pobyt - podmienkou je spoločné bývanie, skrátka napíšete prehlásenie o spoločnej domácnosti. Minimálne preddavky na zdr. poisťovňu je 56,35€ mesačne takže ak má nedoplatok nech si ho uhradí - totižto v prípade ak žiadaš o štátne sociálne dávky (príspevky v hmotnej núdzi) žiadateľ nemôže mať nedoplatky resp. dlhy voči štátu ( dane a zdravotná poisťovňa), preveruje sa predchádzajúcich 12 mesiacov príjem a 7 rokov dozadu dlhy. Je to zložité, tá dávka vám bude robiť mesačne možno 10-25€, treba si poriadne rozmyslieť či to vôbec za to stojí.

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@alenah31 no tak asi na to kaslem...fakt...nebudem mat cas ani silu vybavovat take veci, priatel bude skoro stale v cechach na stavbe a auto nemame...Tak co by ste mi poradili, aby si dal aspon trvaly pobyt kumne ?ptreboval by ist do kosic kvoli tomu ? napriklad ktomu bude reba prehlasenie z policie ze nevlastni auto- to moze aj tu vybavit ci? A neviete ci pri vybavovani niecoho po porode budem potrebovat priatelov rodny list? lebo on ho ma totiz u rodicov s ktorymi sa nekontaktuje , on si uz rovno novy RL chce spravit ak ho bude treba..

alenah31
26. aug 2014

@sarinka2014 na to, aby mal u vas trvaly pobyt potrebuje podpisany suhlas vlastnika bytu kde ten trvaly pobyt chce mat. Vybavuje sa to na mestskom urade. Prehlasenie od policie netreba, vsetky info v ziadostiach si urady preveruju sami cez registre. Po porode butete vybavovat akurat RL babatku, na to staci obciansky preukaz, zaroven tam podpise uznanie otcovstva-bez toho ho do RL dietata nezapisu. Vsetky pripadne davky vybavite azpotom ked butete mat poriesene a vydokladovane vestky vase spolocne prijmy a vyzivne-potom bude vasa ziadost posunuta na schvalenie upsvr.

sarinka2014
autor
26. aug 2014

@alenah31 vlastne hej, to prehlasenie z policie som si vybavovala kvoli tej hmotnej nudzi..uz mi sibe ztoho..a a ako sa vypisuje ten suhlas vlastnika bytu? lebo ja ked som si tu robila trvaly tak som s obomi vlastnikmi musela ist na matriku to podpisat aj s najomnou zmluvou a obciansymi.. takze pred porodom si pojdem aspon s priatelom na matriku vypisat otcovstvo a do socialnej poistovne ist po papier ze nemam narok na matersku, aspon o nieco menej nech toho mam potom..

mima4
Odpoveď bola odstránená
alenah31
26. aug 2014

@sarinka2014 presne tak ako ty pojde s nimi na mestsky urad kde je matrika aj on. Babo bude mat automatickytrvaly pibyt tam kde ty. Po narodeni bude mat dokonca 90 dni tu istu zdr. Poistovnu ako ty, ale nzjlepsie je ist hned po vybaveni RL do poistovne, ktoru si vyberies a dieta nahlasit. Po tej lehote uz platis penale. RP vybavis presne ako pises a potom tem prispevok pri narodeni - to dostanes na upsvr tlacivo, po 28 dnoch od porodu ho das potvrdit na gynde, ze si chodila na poradne+potvrdit detskej lekarke, ktoru si najdes pre male, ze dieta zije a ma lekarsku starostlivost a zanesies im to spat.

Strana
z2