Na čo mam nárok po pôrode?
Dobrý deň, som študentka, keď sa narodí bábätko budem už mať 19 rokov a budem po strednej škole. Chcela by som vediet čo môžem žiadať. Viem akurát že dostanem pôrodné ale čo ďalej ? Takisto viem že materská sa dáva ženám co predtym pracovali. Mam ja nárok aspon na ten rodičovský príspevok ? A keď áno od kedy do kedy si ho môžem uplatňovať ?
@ukulela ďakujem, velmi mi to pomohlo 🙂
Presne tak. Myslim ze porodne dostanes ked sa dieta dozije 28 dni. Gynekolog ti da peciatku ze si chodila na prehliadky.
Potom tiez si das ziadost na socialku. O materske. Tam ti to zamietnu kedze narok nemas a pojdes na up ziadat rodicovsky prispevok.
@lukrecka5521 O MD požiadať este pred porodom na SP-budes potrebovať doklad o tom,ze nemas narok na MD. Po pôrode na UPSVaR so žiadosťou o RP a rodinne pridavky, k tomu kopia dokladu ze nemáš narok na MD, kopia RL, tvoj OP. Po doziti 28dni dietata ziadost o príspevok pri narodeni.
@evittam je toho velmi vela ale dakujem
@evittam Približne kolko casu pred pôrodom ? Kedy je ten správny cas vsetko vybavovat ?
@lukrecka5521 Ako kazda zena co ma narok alebo nema na MD. 6-8tyzdnov pred pôrodom. To ti ma gynekolog vypisat.😉
@evittam dakujem naozaj velmi pekne

Rodicovsky prispevok a pridavky na deti, Oboje sa vybavuje na UPSVAR. Nie som si ista postupom - ci aj tak nemusis oficialne poziadat o matersku a po jej zamietnuti ziadat rodicovsky prispevok ... chod sa opytat/napis/zavolaj na socialnu poistovnu a UPSVaR, presne ti povedia.
Porodne ziadas az potom, ako ma babo mesiac, na rodicovsky mas narok tiez az po porode.