Nahlasovanie pobytu dieťaťa doma počas rodičovskej dovolenky
Dobrý deň, 16.8.2025 bude mať dcéra 3 roky. Na ňu som poberala najprv materskú, ktorú som mala kvôli ochrannej lehote, teraz rodičovské. Termín pôrodu ďalšieho dieťaťa mám 31.8.2025. Dcéra tento rok do škôlky ešte nenastúpi keďže nevieme či náhodou nebudem akurát rodiť a nechcem aby prvý deň išla bezo mňa do škôlky. Chcela by som sa opýtať či treba niekde nahlasovať, že ostáva doma ešte tento rok? Či sa musím niekam prihlasovať na to obdobie od jej 3 rokov po môj pôrod? Momentálne nemám žiadnu platnú pracovnú zmluvu. Ďakujem
Ja som oznamenie poslala elektronicky a mozes aj postou- tlacivo stiahnes na stranke uradu prace- ja som do vyhladavaca len dala - dieta ma tri roky a hned ma to nasmerovalo na tlacivo.
Aj ty by si sa mala hlásiť niekam,keďže poistenie platí za teba štát do 16.8.
Po dovrseni troch rokov treba nahlasit, kde sa dieta bude zdrzovat a kto bude poskytovat starostlivost. Inak stopnu rodinne pridavky. A ty sa na tie dva tyzdne alebo ako vyjde nahlas do zdravotnej poistovne ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, aby si ostala poistenec statu a platili za teba zdravotku.
@ema229 nevyziadana rada - doporučujem dat dieta do školky. Predsa ide o hypoteticky jeden den, co riesis. Ja by som ju na školku pekne pripravovala, nech sa tam tesi a potom to už zvládne aj s otcom. Aj tak je najlepšie zaniest, rozlučit sa, nedojimat, neplakat, neriesit. Otcovia to zvládaju lepšie.
Viem o čom hovorim, skoro 2 roky som bola doma s dvomi detmi a bez pomoci to bol celkom zahul.

@ema229 na upsvar kvoli pridavkom nahlasis ze je doma. Pride ti aj papier ze po dovrseni 3r to musis nahlasit