icon

Nahlasovanie pobytu dieťaťa od 3 rokov na úrad práce

simca06022011
11. feb 2014

Vcera sa nam stala vecer taka zaujimava vec... u mojich rodicov zaklopala zamestnankyna UPSVaRu, kvoli tomuto nahlasovaniu... (samozrejeme nebyvame tam, trvaly pobyt mame ale este u rodicov). Nechala papier na vypisanie s kontaktom a vraj to mame rychlo doniest na urad. Som z tohto postupu dost udivena, to je normalne novodobo, ze nas budu takto navstevovat?? Nemame co robit cele dni a veceri ako riesit urady a ich papierovacky?

Taka som z toho cela najedovana, okrem toho ze som v inom meste a sme doma chori minimalne do konca tyzdna (cize ani po potvrdenie do jasli nepojdem a na urad uz vobec nie, je to v inom meste) som mala tieto veci nachystane, ze to vybavim spolu s prispevkom naraz buduci tyzden... ale z duse nenavidim, ked ma niekto takto nahana a sekíruje ako keby neviem co... a pritom stale si myslim, ze deti su nase a nie statu (teda kto je stat - nie nahodou my?? )), aby sa nam nejake panicky a zakonodarci do toho miesela...

mimla
11. feb 2014

Myslím, že pani dokonca konala nad rámec svojich povinností, ak prišla priamo na miesto trvalého pobytu. Táto povinnosť, akokoľvek absurdná je schválená. Pani mohla rovno poslať pokutu alebo vás nejako priestupkovo riešiť. Ale asi preto, že sa tento "úžasný" systém iba rozbieha, dala si tú námahu a snažila sa to riešiť bez postihu. Čo je pekné.

Druhá vec je, či je to normálne. Vraj to má zachrániť detské životy. Vraj existujú deti o ktorých pohybe nemá štát vedomosť (áno nemá ich ako kontrolovať). Osobne neverím tomu, že nejaké vypísané tlačivo má nejakú reálnu možnosť niekoho zachrániť. Ak niekto vypíše tlačivo v ktorom uvedie, že o dieťa sa v jeho/jej neprítomnosti stará babka, alebo sestra, na úrade k tomu dajú pečiatku a super už je o dieťa postarané. A dieťa pri tom môže reálne hoci aj oblizovať kamene v parku, kým jeho rodičia sú inde. Alebo sa o neho stará starší súrodenec, ktorý by sa asi tete zo sociálky nepáčil, lebo navštevuje prvý stupeň ZŠ, ako sa počas prázdnin niekedy v mojom okolí udialo. Pravdepodobnosť, že práve toto dieťa vymákne kontrola je mizivá.

mimibb
11. feb 2014

Tak to je teda pekne chore....to nas akoze budu teraz navstevovat socialni pracovnici pravidelne? A co ked v case ich prichodu nebudeme doma? To tu uz clovek naozaj nema narok na sukromie? Ja osobne nemam v plane ak sa take nieco stane vpustat soc. pracovnikov do svojho pribytku atd....Zas na to cele doplatia len obycajni ludia...
@simca06022011 a teda som mierne v soku, ze to takto -vazne- riesia....

hanaja
11. feb 2014

@simca06022011 Podla mna by sme sa mali tesit, ze sa konecne niekto zaujima a stara. Moja mama bola roky socialna pracovnicka a svojimi navstevami pomohli mnohym detom dostat sa z pekla. Myslim, ze ked niekto nema co skryvat, tak takato navsteva ho nema preco hnevat. S uradom sa da telefonicky dohodnut, ak ste chori. Vypytaj si papiere od lekarky, ze ste sa nemohli dostavit pre chorobu a vybav si to vtedy, ked budete fit.

simca06022011
autor
11. feb 2014

@hanaja ale tu nejde o to.. JA NEMAM CAS a ANI CHUT behat po lekaroch a uradoch a nosit HOCIKAM papieriky a pobehovat ako zmyslov zbavena po peciatky... ja totiz musim pracovat aby malo xy takychto ludi za co vykonavat ich pracu.
@mimla Lenze oni mi nemaju za co dat pokutu ;) Ani ma nijak postihvoat, nakolko zakonna lehota na nahlasenie dietata mi vobec nepresla. Keby prisla napr. o dva tyzdne alebo VOLALA, tak nepoviem ani makke f.. a este k tomu, maju tam papiere k rodicaku a vedia, ze sa na tejto adrese nezdrziavame ;) A k tej kontrole a zachrane deti ani nehovorim... uz si fakt myslim, ze v tomto state ide vladnut totalna buzeracia obcanov, nie je to totiz prva vec co ma tento rok totalne vytocila... uz zacnu kontrolovat aj obsah nasej chladnicky, pripadne nejake ine veci... len aby sa "zabezpecila" specialna ochrana a "dobro" pre obcanov (lebo my sme nesvojpravni a nedokazeme sa o seba ani nikoho okolo postarat, uradnik to vie lepsie)
@mimibb tak nejak... a teda nemyslim, ze mame co skryvat... ALE ja tiez mame povinnosti a ine starosti ako vykecavat sa s navstevami... ved kolko krat nemam cas ani na znamych a nie to este na nejakych "kontrolorov"

mimla
11. feb 2014

@hanaja Ja sa napríklad neteším. Chápem myšlienku, aj viem, že v rodinách sa deje všeličo, ale toto nepovažujem za cestu. Cestou by bolo podporenie pôrodnosti ako takej, podporenie rodín, vytvorenie nejakého backgroundu pre život s deťmi, ako sú rôzne centrá ihriská športoviská, jasle a škôlky, mimoškolské aktivity a podpora občianskych združení, ktoré sa venujú rodinám a deťom. Aby skončilo všelijaké potulovanie detí po meste v čase prázdnin, a stráženie všelijakými viac či menej príčetnými príbuznými a známymi. Chápem, že ťažko sa žmýka z rozpočtu na takéto aktivity, keď ešte treba tu nahrabať, tam nakradnúť, ale to už je z iného súdka.

Vypisovanie papierov osobne považujem za buzeráciu zo strany štátu. Zatiaľ sa ma toto opatrenie netýka, ale akonáhle sa ma začne týkať, plánujem navštiviť Copycentrum a narobiť si množstvo kópií aspoň čiastočne vyplneného tlačiva, ktoré plánujem plánujem dopĺňať pri každej návšteve dieťaťa mimo domov a posielať pri každom vzdialení sa z bydliska, pri každej možnej príležitosti. Keď to urobia viacerí a už tu neostane jediný strom, pretože, všetky stromy padnú na tlačivá, snáď to niekto tam hore pri koryte pochopí.

lalinko2010
11. feb 2014

Keby ste tak všetky boli úradníčky tak by ste inak písali!
Si myslíte že niečo si vymyslí úradničká a už koná????? všetko sú to pokyny z hora! Buzerácia.....milujem to slovo, ako keby z vás nejako ubudlo že vypíšete jeden papier!
A nahlasovanie detí od 3 rokov platí pre tie mamičky/oteckov ktorým dieťa od 01.02.2014 dovŕšilo tri roky, nie spätne.

hanaja
11. feb 2014

Ked sa tymto alebo aj inym sposobom najde co i len jedno zamknute, zabudnute dietatko, tak to zmysel ma.

maznacik007
11. feb 2014

dievcata ... ono tie deti ktore to potrebuju aby ich navstivili a najma riesili ... tak oni casto o nich vedia ... ale nekonaju nestihaju ... tak ako v pripade Lucky ... tam mali viacero hlaseni od susedov a co urobili...nic...

mne sama nasa pediatricka hovorila ze on nej ziadali k malemu posudky ako sa o neho starame ... mame ho v pestunstve... a pritom ona sama davala min. tri podnety na presetrenie nestarania sa o deti a tam sa ani neozvali a kvoli nam ju bombarduju kazdeho pol roka vzdy vytlaci tu istu spravu a posle...

takze ja neverim ze toto niecomu pomoze.... akurat este zmensi sancu na to aby sa pomohlo tym co to naozaj potrebuju a ludia daju podnet ... lebo nebudu mat na to cas ...

mimla
11. feb 2014

Vypisovanie tlačiva nikoho nezachráni. Možno niekoho zachráni práca pracovníčok v teréne, možno hlásenia pediatrov (až ich začne niekto čítať), možno ich zachránia učitelia, alebo vychovávatelia, možno len netreba chodiť po svete s klapkami na očiach a poobzetať sa čo sa okolo nás deje. Formuláre sú tu na zbieranie informácií a vytváranie štatistík. Na reálne záchranu treba viac. Je to smutné, ale týranie a zanedbávanie detí je patologický jav, vždy tu bol a vždy tu bude, vyskytuje sa aj v zvieracej ríši. Neospravedňujem, to by ma ani nenapalo, len tým chcem povedať, že tento jav pravdepodobne nevymizne. Ani keby sme písali formuláre o stave rannej stolice. Skôr mi to príde, že odteraz bude problém zvlášť pre tých, ktorí nemajú miesto v škôlke a riešia tieto veci za pochodu. Je pravda, že niekedy títo rodičia robia psie kusy, aby vykorčuľovali zo situácie, ale týranie to určite nie je, ani zanedbávanie. Teraz budú musieť po večeroch ešte aj tlačivá vypisovať a týchto sa to dotkne najviac.

simca06022011
autor
11. feb 2014

@mimla no ale zase toto netreba posielat pri kazdom vzdialeni dietata z bydliska ;) Ani dovolenky, ani choroby ani nic podobne do toho nespadaju a teda aj keby bol niekto akcny, nedokaze to ustriehnut ;)

klincek
11. feb 2014

@lalinko2010 moja praca je ciastocne uradnicka-a napriek tomu to tiez za buzeraciu povazujem... nie preto, lebo je problem vypisat papier, ale preto, ze tento zakon je chory a zbytocny. uraza ma ako cloveka aj ako matku, pretoze porusuje moje pravo na sukromny a rodinny zivot tym, ze mi uklada povinnost svoje deti "hlasit" ako basistov v podmienke pod sankciou odobratia uzasneho rodinneho pridavku 23,xy €. tak nech si ho niekam strcia, pripadne ho uplne zrusia, a daju normalnym rodicom pokoj! lebo ako tu baby pisu, toto nevyriesi nic. papier totiz znesie vsetko, realita moze byt uplne ina.
pani uradnicka tu iniciativu mozno mala z vlastnej hlavy, mozno nie..a mozno si aj ona o tom mysli svoje. fakt je, ze "neposlusni" rodicia jej skomplikuju zivot, ale bohuzial v kazdej praci sa vyskytuju komplikacie, s tym treba pocitat.
celkovo si myslim, ze toto bude mat este dohru vo forme celospolocenskeho odporu (alebo aspon by malo mat, ak fakt nie sme sproste ovce) a nie som asi jedina, co veri v zrusenie tejto hluposti.

simca06022011
autor
11. feb 2014

@lalinko2010 no ked mas ku kazdej veci nejaky papier, tak ano ubudne.. aj to ci je TAKATO papierova zataz potrebna pre urad a kolko ich ti uradnici potom stoja. Pretoze tu nie je iba jeden papier o tom ze dieta je od 3 rokov v skolke (aj ked na urade vedia, ze to dieta - konkretne moje, je tam uz davno) , tu je este xy inych papierov ktore vyplyvaju z inych, smrtelne dolezetych a nebezpecnych cinnosti... a ked to pozbieras, tak konkretne ja vypisujem papiere denno-denne a pre mna to teda prehnana byrokracia je... vela tychto udajov sa da ziskat uplne inak, pretoze niektori urad o tom uz davno vie a do niektorych veci ich je gulove.... Len dufam, ze raz ludi prejde trpezlivost...

simonka90
13. feb 2014

Nehnevajte sa na mna ale ja som z toho jelen ...

nathalie111
28. júl 2014

ahojte,viete mi poradit?mala bude mat 3 rocky v septembri...do prace nastupujem v auguste,ale tym stylom,ze najprv si cerpam staru dovolenku,cize este aj v auguste budem s nou doma...to hlasenie teda staci zrealizovat,ked mala dovrsi 3 roky (polovica septembra) alebo v tom auguste,kedy nastupujem do prace?