Nárok na dorovnanie prídavku na dieťa z Rakúska
Dobrý deň, potrebujem poradiť možno je tu niekto v podobnej situácii. Ex partner pracuje v Rakúsku, ja tu na Slovensku kde poberám prídavok na dieťa. Pani na úrade sociálnych veci a rodiny mi povedala že napriek tomu, že nežijeme spolu posudzujú nás ako rodinu, takže pri žiadosti o prídavok obe naše príjmy atď. Potom mi povedala že na základe toho že on pracuje v Rakúsku mám nárok na dorovnanie prídavku na dieťa do sumy tuším 180 euro. Ex partner sa pýtal v práci kolegov ktori mu povedali že na žiadne dorovnanie nárok nemám keďže spolu nežijeme v domácnosti. Je tu niekto kto mi vie ohľadne tohto poradiť ? Dakujem
Kolegovia ... On sa na pýtať kolegov ale na konkrétnych úradoch! Vie nemecky? Nech vola na finanzamt alebo arbeiterkammer. Vysvetlia mu postup aj co všetko treba, ake dokumenty treba dodať.
@tundra je nejaká možnosť že by som to riešila aj ja namiesto jeho ? On povedal že to bude dcére odkladať že mi to nechce vyplácať prípadne je tu možnosť že si to ani neuplatní, viem tuto situáciu poriešiť nejako ja ? Či keď on nechce nič sa s tým nedá robiť dakujem
@svetlonos arbeitskammer je pracovnoprávne vzťahy...nie na rodinné pridavky..obráťte sa na firmu ktorá sa zaoberá žiadosťami.....ale netuším ci je na to narok, keď nežijeme v spoločnej domacnosti
@pieksamaki
AK Familienbeihilfe - vyhľadaj si, viem čo píšem. Tam ti poradia a nasmeruje ta snáď so všetkým.
To ty si založila tému?
Ta klauzula o spoločnej domácnosti ma výnimky. Ako môže rozvedeny ci pracujúci v AT zit zároveň na SK s dietatom v spoločnej domácnosti?
A presne na tieto otázky ti aj na AK odpovedia.
Autorka ty vieš po nemecky? No ex to ma pekne vymyslené, zmätok jeden! On to nechce vyplácať ale dcere chce šetriť, hej??
Koľko ma dieta rokov? On ta chcel asi ken oklamať s tými kolegami. Mas od neho nejaké doklady? Napriklad kde pracuje a rakúske cislo poistenia? Napíš mi správu.
Autorka,
VratMiDan.sk
Zakonny narok vznika ex.,ten je zamestnany v AT a on plati dane.On by mal podat ziadost s podkladmi,E411,prelozeny rodny list dietata,potvrdenie o pobyte v AT.Ci sa budu s tebou bavit,na to odpovedat neviem...
Ta rozvedena slovenka musela dolozit potvrdenie od súdu,ze je rozvedena a suhlas otca na vyplatenie pridavkov pre manzelku.Ona vsak zije tu vo Švajciarsku.
Podla mna to skusit môzes,ak bude ex.spolupracovat.Nie je to ziadna jadrova fyzika,staci vyplnit ziadosti,dodat podklady a odovzdat to na prislusny finanzamt.
Ked som pracoval v Rakusku,vzdy som vsetko riesil osobne.Bolo to hned po vstupe do EU a nikto poriadne nic nevedel...
@svetlonos ja som nezálozila tému....je to anonym.......mne je to jedno.....ako to majú.....vždy im kazdy úradník povie iba cast
@svetlonos narok na to majú....na direnz..riesit to môže aj cez tjlegal.sk
@pieksamaki
neviem, mne vždy povedia veľmi presne tu v AT, teda okrem času ked bola korona. To bol chaos hrozny.
@tundra. Samozrejme ze si to brzdia......ale musia. Ak by to dql niekto na sud.....ako urad by prehrali......raz je pravny narok na pdidavky vyplývajúci z pracovnej rakúskej zmluvy...tak musia zaplatiť.

Povedz ex.nech sa zastavi osobne na prislusnom finanzamte a spyta sa.Ja som vybavoval jednej slovenke vo Švajciarsku, tiez pridavky na dieta co studovalo v Česku,bola rozvedena a priznali jej to.
Ak sa nezmenil zakon,tak by mal ex.dostat vyplateny diferenz.