Nárok na materskú dávku pre živnostníčku
Zistila som že som tehotná, avšak od júla minulého roka som szčo a teda som bola oslobodená od platenia sociálnej. Zdravotnú si platím .. je v takomto prípade šanca na nejakú dávku ?
dostanes nizsi rodicak mesiac spatne po porode, na tehotenske a materske narok nevznikne
co si robila predtym ako si zacala SZCO? ake bolo DP vznika ti uz povinnost platit teraz?
Davka sa ti vypocitava na zaklade odvodov do socialnej poistovne, ked si nic neodviedla, tak preco by si chcela tehotenske? 🤷🏼♀️
Na tehotenské ti nárok už nevznikne. Ale ak si júna 2024 bola zamestnaná a platila si nemocenské poistenie, tak ak teraz začneš platiť a budeš až do odchodu na materskú, môže ti vzniknúť nárok. a tým pádom po materskej na vyšší rodičovský. Za posledné 2 roky totiž potrebuješ 270 dní nemocenského poistenia. Takže to by si mohla stihnúť. Vieš si to prepočítať sama, či budeš mať 270 dní poistenia za 2 roky, ak vieš termín pôrodu (k tomu dátumu musíš splniť ťých 270 dní), vieš dokedy si mala poistenie v zamestnaní a ako dlho budeš platiť teraz.
Či píšem správne potvrdí @zalka

Myslím ze nie. Nic si si neplatila. Mohla si si platiť aj ten ozvy rok, dobrovoľne. Vtedy by si mala tuším nárok na niečo. Ale opravte ma ak sa mylim. Možno dostaneš ten nižší rodicak.