icon

Nárok na materskú, keď skončí RD na prvé dieťa

25. feb 2021

Dobrý den, prepáčte, ze vas zas otravujem ale riesime so susedkou dilemu 💙 je zamestnaná na dobu neurčitú, jej dieťa s ktorým je momentálne doma bude mat zaciatkom mája 3 roky... Teraz je tehotná... Bábätko sa narodí koncom októbra, ked bude všetko v poriadku ... Ako to je s materskou...??? bude mat narok alebo musi v máji nastúpiť do práce, vybrať dovolenku a tak ist na PN ? Co by ste nám poradili, lebo my sme z toho paf ... Čítame na nete ale nic zaujímavé sme nenasli, tam skoro každá píše, ze do tých 3 rokcoh stihla porodiť... Robi v nemocnici, tak možnosť normálne v tejto covid situácií nastúpiť nepripadá do úvahy ... ❤️

Ďakujeme za vaše rady a typy 😇

veronikaszabova
25. feb 2021

Na MP ma narok.
Nech si vyberie dovolenku, pripadne PN do porodu. Nemusi nastupit

alenah31
25. feb 2021

jej PP trvá - čiže nárok na MD mať bude, akurát, že nestíha reťazový pôrod - čiže MD môže byť aj vyššia aj nižšie - podľa toho čo jej na mzdovom potvrdia ako výmer pre výpočet dávky. Po dovŕšení troch rokov prvého dieťaťa buď nastúpi do práce a bude pracovať až do nástupu na ďalšiu materskú, alebo nastúpi, vyčerpá si nazbieranú dovolenku a až potom bude pracovať až do nástupu na materskú, alebo nastúpi do práce a pôjde rovno na PN až do nástupu na materskú, alebo nastúpi, vyčerpá dovolenku a potom pôjde až do ďalšej materskej na PN. Možností má kopec. Len treba dať min. mesiac pred koncom RD info do práce, že sa vracia a asi by som hneď oznámila aj to, že som opäť tehotná.

autor
25. feb 2021

@alenah31 ok ďakujeme.... Takže lepšie, keď sa vráti vyčerpá dovolenku, aspoň trošku lepší príjem na mesiac a potom PN... Do materskej, hej ? Ono to nemusí byť tak, ze aj v tom prípade musí 270 dní mat odrobene? Ved RD sa nepočíta do odrobenych dni v práci? Ja viem o tom, ze len MD da počíta za odpracované dní...

veronikaszabova
25. feb 2021

Nepotrebuje "odrobene dni", ale aktivne NP, co behom RD ma

laila18
25. feb 2021

Tým že vyčerpá aspoň jeden deň dovolenky, obnoví sa jej NP a tým pádom sa jej aj RD započíta do tých 270 dní NP...ak by tak neurobila tak nie ...takže určite vyčerpať nejakú dovolenku a potom PN. Môže sa však stať, že v tomto prípade môže mať materskú menšiu, to už my nevieme ti povedať (keďže to nie je reťazová)

petrisa213
25. feb 2021

Potrebuje aktívne nemocenské poistenie, čo pri dobe neurcitej má. A ten čas co bola na RD sa považuje za prerušenie nemocenského poistenia(nie skončenie, co je dôležité) pri prerušení nem. poi sa jej započítava tých 270 dni počas RD. 🙂 takže nárok na materskú bude mať. Ale hlavne nech písomne oznámi ďalšie tehotenstvo aby bola chránená pred výpoveďou. Ja som teraz tak isto na tom. V decembri mi skončila RD, nástup na materskú mám konec apríla, v robote pre mňa miesto nemsli na tie 4 mesiace , tak čerpám dovolenku a dlho som bola aj na pandemickej OČR lebo škôlka bola doteraz zatvorená, takže už mi to pekne vystačí do nástupu na materskú a nemusím riešiť PN (v podstate by to bolo jedno OČR a PN sú rovnako platené, iba vo vychadzkach je rozdiel, pri OCR nie je obmedzenie)

autor
25. feb 2021

Ďakujeme pekne všetkým za informácie 💜