Nárok na materskú, keď skončí RD na prvé dieťa
Dobrý den, prepáčte, ze vas zas otravujem ale riesime so susedkou dilemu 💙 je zamestnaná na dobu neurčitú, jej dieťa s ktorým je momentálne doma bude mat zaciatkom mája 3 roky... Teraz je tehotná... Bábätko sa narodí koncom októbra, ked bude všetko v poriadku ... Ako to je s materskou...??? bude mat narok alebo musi v máji nastúpiť do práce, vybrať dovolenku a tak ist na PN ? Co by ste nám poradili, lebo my sme z toho paf ... Čítame na nete ale nic zaujímavé sme nenasli, tam skoro každá píše, ze do tých 3 rokcoh stihla porodiť... Robi v nemocnici, tak možnosť normálne v tejto covid situácií nastúpiť nepripadá do úvahy ... ❤️
Ďakujeme za vaše rady a typy 😇
jej PP trvá - čiže nárok na MD mať bude, akurát, že nestíha reťazový pôrod - čiže MD môže byť aj vyššia aj nižšie - podľa toho čo jej na mzdovom potvrdia ako výmer pre výpočet dávky. Po dovŕšení troch rokov prvého dieťaťa buď nastúpi do práce a bude pracovať až do nástupu na ďalšiu materskú, alebo nastúpi, vyčerpá si nazbieranú dovolenku a až potom bude pracovať až do nástupu na materskú, alebo nastúpi do práce a pôjde rovno na PN až do nástupu na materskú, alebo nastúpi, vyčerpá dovolenku a potom pôjde až do ďalšej materskej na PN. Možností má kopec. Len treba dať min. mesiac pred koncom RD info do práce, že sa vracia a asi by som hneď oznámila aj to, že som opäť tehotná.
@alenah31 ok ďakujeme.... Takže lepšie, keď sa vráti vyčerpá dovolenku, aspoň trošku lepší príjem na mesiac a potom PN... Do materskej, hej ? Ono to nemusí byť tak, ze aj v tom prípade musí 270 dní mat odrobene? Ved RD sa nepočíta do odrobenych dni v práci? Ja viem o tom, ze len MD da počíta za odpracované dní...
Nepotrebuje "odrobene dni", ale aktivne NP, co behom RD ma
Tým že vyčerpá aspoň jeden deň dovolenky, obnoví sa jej NP a tým pádom sa jej aj RD započíta do tých 270 dní NP...ak by tak neurobila tak nie ...takže určite vyčerpať nejakú dovolenku a potom PN. Môže sa však stať, že v tomto prípade môže mať materskú menšiu, to už my nevieme ti povedať (keďže to nie je reťazová)
Potrebuje aktívne nemocenské poistenie, čo pri dobe neurcitej má. A ten čas co bola na RD sa považuje za prerušenie nemocenského poistenia(nie skončenie, co je dôležité) pri prerušení nem. poi sa jej započítava tých 270 dni počas RD. 🙂 takže nárok na materskú bude mať. Ale hlavne nech písomne oznámi ďalšie tehotenstvo aby bola chránená pred výpoveďou. Ja som teraz tak isto na tom. V decembri mi skončila RD, nástup na materskú mám konec apríla, v robote pre mňa miesto nemsli na tie 4 mesiace , tak čerpám dovolenku a dlho som bola aj na pandemickej OČR lebo škôlka bola doteraz zatvorená, takže už mi to pekne vystačí do nástupu na materskú a nemusím riešiť PN (v podstate by to bolo jedno OČR a PN sú rovnako platené, iba vo vychadzkach je rozdiel, pri OCR nie je obmedzenie)
Ďakujeme pekne všetkým za informácie 💜

Na MP ma narok.
Nech si vyberie dovolenku, pripadne PN do porodu. Nemusi nastupit