icon

Nárok na materskú po ukončení pracovného pomeru

rose9
24. feb 2026

Vie mi prosim niekto poradit s nasledujucou situaciou?

Zamestnana som u aktualneho zamestnavatela od 08/22, cca 1,5 roka na to MD a potom RD, na ktorej som teraz 1,5 roka. Par tyzdnov dozadu som zistila, ze som znovu tehotna (TP oktober 2026).

Firma v ktorej aktulne pracujem sa rusi, takze tam budem zamestnana do 2.3.26, s tym ze nebudem mat ani na jeden den obnovene nemocenske poistenie, pretoze celu nevycerpanu dovolenku budu preplacat.

Budem mat narok na MD a tehotenske ? Ak nie, tak ak by som sa zamestnala hneď od 3.3. v novej práci mala by som potom nárok?

Pripadne bolo by mozne sa dat na PN od toho 3.3.? Byva mi teraz kazdy den velmi zle a popravde neviem ako by som zvladla pracovat.

Dakujem velmi pekne za odpoved

draik
24. feb 2026

Zobudili ste sa dosť neskoro. Dalo sa to včas vyriešiť k spokojnosti celkom elegantne. Teraz už len na rýchlo a so súhlasom zamestnávateľa.
Obnovenie poistenia sa Vám hodí ako soľ.

anonym_b321ca
24. feb 2026

Narok na materske mat budes, PN by bola len neplatena kedze sa ti neobnovi NP

rose9
autor
24. feb 2026
@draik

Zobudili ste sa dosť neskoro. Dalo sa to včas vyriešiť k spokojnosti celkom elegantne. Teraz už len na rýchlo a so súhlasom zamestnávateľa.
Obnovenie poistenia sa Vám hodí ako soľ.

@draik ako sa to dalo vyriešiť predtým? Ja som samozrejme to obnovenie poistenia zamestnavatelovi navrhla, ale doteraz nesuhlasil.
Da sa to nejak vyriesit bez suhlasu zamestnvatela alebo ako to myslite?

rose9
autor
24. feb 2026
@anonym_b321ca

Narok na materske mat budes, PN by bola len neplatena kedze sa ti neobnovi NP

@anonym_b321ca narok na matersku bude kvoli tej 8 mesacnej ochrannej lehote pre tehotne, prip otehotnenie do 180 dni od skoncenia pp? Nema byt aj pri tomto splnena podmienka 270 dni nemocenskeho?

anonym_4b1932
24. feb 2026

@rose9 fuj strasne spekulujes. az mi je z teba zle. priam na grc.

rose9
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_4b1932
24. feb 2026
@rose9
Odpoveď bola zmazaná

@rose9

co spekulujes s PN? preco by si mala byt PN? nevyjadrujem sa k MD ale k tej PN. chudatko male, tebe je zle? to bolo kazdej z nas, ale ty dopredu uz planujes PN ale to zhodnoti lekar a nie ty.

patta89
24. feb 2026

Narok na MD budes mat, lebo splnas lehotu 180 dni otehotnenia od skoncenia PP.

rose9
autor
24. feb 2026
@patta89

@patta89 ďakujem, ved bola by som rada, len tu som našla teraz zase, že nárok na MD nebude ak sa nezamestnam, tak ja už naozaj neviem

https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

patta89
24. feb 2026
@rose9

@patta89 ďakujem, ved bola by som rada, len tu som našla teraz zase, že nárok na MD nebude ak sa nezamestnam, tak ja už naozaj neviem

https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

@rose9 nie, nemusis sa nikam zamestnat

anonym_be19a4
24. feb 2026
@anonym_4b1932

@rose9

co spekulujes s PN? preco by si mala byt PN? nevyjadrujem sa k MD ale k tej PN. chudatko male, tebe je zle? to bolo kazdej z nas, ale ty dopredu uz planujes PN ale to zhodnoti lekar a nie ty.

@anonym_4b1932 fuj pekne si hnusna, co sa staras do toho kto ide na pn a kto nie a co dotycna spravi.

draik
24. feb 2026
@rose9

@draik ako sa to dalo vyriešiť predtým? Ja som samozrejme to obnovenie poistenia zamestnavatelovi navrhla, ale doteraz nesuhlasil.
Da sa to nejak vyriesit bez suhlasu zamestnvatela alebo ako to myslite?

@rose9
Oznámiť návrat do práce z RD aspoň mesiac vopred, stačilo by aj na pár dní.

draik
24. feb 2026
@patta89

@patta89
Len či sa to vždy posudzuje od skončenia PP ....a nie od skončenia NP.