Nárok na materskú pri odrobených 260 dňoch
mam narok na matersku ked mam odrbenych 260 dni a 1 mesiac PN ?
😒 😒 😒 😒 😒
um takze nic z toho nebude asi 😒 😒
Musi byt 270dni.
☹ um a mne chyba tych 10 dni aaach
no ja som nastupila do prace 1.8.2014 a skoncila som 8.4.2015 a PN som bola asi 1 mesiac doozadu preto som aj skoncila v praci kvoli zdravotnym problenmom .......... poslali my zapoctovy list a tam som mala napisane ze mam odrobenych 260 dni a 1 mesiac PN
po skonceni skoly som sla ned v auguste pracovat na matersku ma chu vypisat teraz v decembri ked pojdem na kontrolu k lekarovy ppredpokladany porod mam 21.1.2016
@matko111 Ak máš pravdepodobný pôrod určený na 21.1.2016, tak nástup musí byť presne 6 týždňov pred pôrodom - v ochrannej lehote. Nástup na materské vychádza na 10.12.2015.
Tebe nielen chýbajú dni nemocenského poistenia (270 dní v posledných 2 r pred pôrodom), ale ani nestihneš ochrannú lehotu. Ochranná lehota po ukončení pracovného pomeru je 8 mes. t.j. muselo by to byť do 8.12.2015. Čo je už nepodstatné, lebo ti chýbajú dni nemocenského poistenia (18 dní), ktoré si už nestihneš ani doplatiť ako DNP.
☹ no co uz smola je na mojej strane nevadi no ale tak dakujem
@matko111 Nárok ti vznikne z ÚP na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa. Ak ti gynekológ vystaví žiadosť o materské, tak ju odnesieš na pob. SP. Odtiaľ ti zašlú rozhodnutie o nevzniknutí nároku na materské. S týmto rozhodnutím pôjdeš na ÚP a požiadaš si o rodičovský príspevok.
A chceš, aby za teba platil štát dôchodkové poistenie (aby sa ti doba MD počítala do dôchodku), tak po narodení dieťaťa sa do 8 dní prihlás na SP ako osoba starajúca sa o dieťaťa. Po ukončení RP sa treba z poistenia odhlásiť resp. ak by si počas RP nastúpila do práce.
ok dakujem za radu

@matko111 Ak PN je počas trvania pracovného pomeru, tak aj tieto dni sa počítajú do dni nemocenského poistenia.