icon

Nárok na materskú, tehotenskú dávku a podpora v nezamestnanosti

17. apr 2025

Ahojte. Snazime sa o babatko. Aktualne chcem odist ale aj z prace, ktora ma mega vycerpava,doslova som ,,vyhorena,, Zmenil sa mi sef a ja uz to vnutorne nedavam. Potrebujem aspon par mesiacov uplne vypnut. Som zamestnana 15 rokov v tejto firme( z toho 3 roky MD), mam narok na pekne odstupne...nie o tom vsak som chcela. Ak otehotniem po ukonceni prac.pomeru,som 180 dni v ochrannej dobe a bude mi patrit materska aj tehotenska davka. Dobre tomu rozumiem? A budem mat narok aj ked budem poberat podporu v nezamestmanosti? Je mozny tento subeh? Ze davka v nezamestnanosti,tehotenska davka a potom materska? Alebo tam materska mi bude patrit ak na nu nastupim do tych 180 dni??? Som v lese. Nikdy som nebola na podpore,takze ma prosim neodsudzujte.Dakujem.

mogaa
17. apr 2025

súbežne tehotenské a podpora ano, ale súbežne materská a podpora nie....

autor
17. apr 2025

@mogaa dakujem.

janagem
17. apr 2025

Chcú tá prepustiť, keď hovoríš o nároku na odstupné? Alebo chces odísť ty? Alebo to máte ako benefit, že aj zamestnanci, ktorí odchádzajú sami dostávajú odstupné?

petamich
17. apr 2025

Staci otehotniet do 180 dni, narok na tehotenske a materske ti vznikne ak otehotnies v ochrannej lehote.

A ako uz bolo povedane tehotenske a podpora ano, materska a podpora nie

Podporu ale vies vycerpat do 2 rokov od ukoncenia PP, tak pripadne materska, podpora, rodicak (a pocas poberania podpory moze rodicovsky prispevok poberat manzel, len bude mat ten nizsi, kedze nebude na materskej pred tym). Alebo ukoncenie PP, podpora, materska, co asi stihas takto.

autor
17. apr 2025

@petamich dakujem

kika5555
23. apr 2025

Ja by som na tvojom mieste to urobila takto: pobavila sa so sefom ze to uz nedavas nech ta vyhodia a dostanes odstupne ale Presne kvoli tomu odstupnemu to nemusia urobit a budu cakat pokial ty sama das vypoved a nedostanes odstupne. Tak by som robila vsetko preto aby ma oni Sami casom vyhodili, ma to uz aj nazov quiet quitting 😅 Ja som to tak urobila, lebo po 8 rokoch som uz to v praci tiez nedavala. No a potom by si sla na podporu. Hacik je v tom ze otehotniet musis do 6 mesiacov co moze byt trosku stress Kedze mas deadline. No a ked by sa podarilo bola by si v ochrannej lehote a sla by si na matersku.

balerina2025
23. apr 2025
@kika5555

Ja by som na tvojom mieste to urobila takto: pobavila sa so sefom ze to uz nedavas nech ta vyhodia a dostanes odstupne ale Presne kvoli tomu odstupnemu to nemusia urobit a budu cakat pokial ty sama das vypoved a nedostanes odstupne. Tak by som robila vsetko preto aby ma oni Sami casom vyhodili, ma to uz aj nazov quiet quitting 😅 Ja som to tak urobila, lebo po 8 rokoch som uz to v praci tiez nedavala. No a potom by si sla na podporu. Hacik je v tom ze otehotniet musis do 6 mesiacov co moze byt trosku stress Kedze mas deadline. No a ked by sa podarilo bola by si v ochrannej lehote a sla by si na matersku.

@kika5555 presne, deadline. je to skvele, ked si clovek naplanuje zivot ako hodinky, podla diara. len aby mu cvakali koruny. ale zivot je o inom, a ked do 180dni neotehotnie, potom co.

kika5555
24. apr 2025
@balerina2025

@kika5555 presne, deadline. je to skvele, ked si clovek naplanuje zivot ako hodinky, podla diara. len aby mu cvakali koruny. ale zivot je o inom, a ked do 180dni neotehotnie, potom co.

@balerina2025 potom si najdem plan B 🙂

kacenka1006
Autor odpoveď zmazal
kacenka1006
8. máj 2025

No ja by som rozhodne neodchadzala... jedine teda ze by ti dali výpoveď ku koncu roku a tvoja vyplata by bola aj s tým odstupnym a tým pádom by sa ti navýšil vymeriavaci základ za stary rok a mala Maximálnu materskú. ale rozhodne by som radsej ostala. Tehotenstvo radšej šla na PN ak tam nechceš robiť ale stále bola krytá zamestnanim. lebo by sa ti kumulovala dovolenka. pri retazovom pôrode ziaden problém... a keď budeš mat po materskej potom ti minimálne vyplatia tu dovolenku. v kľude môžeš na úrad prace. budeš mať čas alebo nikdy nevieš čo sa za 3ROKY zmení a ešte sa ti budee možno hodiť sa niekam vratit