icon

Nárok na podporu po MD

petrowna
3. máj 2019

Ahojte,dna 1.1.2019 sestra sla na MD,so zamestnavatelom bola dohodnuta ustne, ze po skonceni MD ju zoberie spat ,no vcera jej oznamil,ze najskor az o rok ju moze zobrat.
Ma narok po skonceni MD na podporu ak pred MD pracovala 3roky ? Moze ziskat aj maximalnu podporu ci to nie je mozne? ...
vdaka za odpovede ;)
vdaka za odpovede a rady ;)

anicka182
3. máj 2019

Ale ved po MD ju musi vziat spat, ci uz to tak nie je?

petrowna
autor
3. máj 2019

@anicka182 nie je to tak ze az po RD by ju musel zobral? ona chcela hned po MD nastupit ako sa aj dohodli ustne...

anicka182
3. máj 2019

@petrowna ja myslim ze po MD ked sa rozhodne nastupit musi ju vziat spat, ale pre istotu pockaj este na odpoveď od skúsenejších dievcat 🙂

evittam
3. máj 2019

@petrowna Moze kedykoľvek nastúpiť spat, treba pisomne oznámiť aspon mesiac vopred. Ak nema pre nu pracu tak uz sa dohodnúť co dalej. Je povinný jej vrátiť povodme mirtsto alebo navrhnúť adekvátne s čím nemusí suhlasit. Vid ZP.

evittam
3. máj 2019

@petrowna Na zvysok som ti odpovedala v inej teme

zuzizu2
3. máj 2019

@petrowna ja si tiez myslim, ze by ju mal vziat spat, mala by dostat poziciu na ktorej bola alebo sa dohdonut na inej adekvatnej, ale vziat ju musi, ziadne, ze o rok..:O

mogaa
3. máj 2019

@petrowna záleží či sa chce vrátiť alebo ísť na ÚP alebo pokračovať na RD. Jedna vec je, že by ju mal prijať, ale druhá že za ňu musel zobrať niekoho ako náhradu, takže ak novej babe nedal zmluvu na zastupovanie počas MD ale na dobu určitú(na rok)alebo je s novou viac spokojný, a ona bude trvať na vrátení sa na pôvodné miesto , môže to zamestnávateľ riešiť ukončením PP s odstupným....čiže by prišla o miesto-dostala by odstupné a mohla by ísť na podporu....záleží či je s miestom spokojná, ak ano a chce sa vrátiť,tak by som vydržala...

eeerickal1
3. máj 2019

@petrowna no akože po správnosti by ju mal normálne vziať naspäť, To je myslím zákonná povinnosť zamestnávateľa, Ale záleží, aj na tom ako má postavenú zmluvu osoba ktorá je na jej mieste ako píše mogaa. Takže až také jednoduché to nie je, no ale ak pôjde na ÚP ak ukončí PP a prihlási sa ako nezamestnaná na podporu, podpora sa počíta z platu a nárok na ňu ma FO po odpracovaní 24 mesiacoch sústavne u jedného zamestnávateľa 🙂

evittam
3. máj 2019

@eeerickal1 Nemusíš mat sustavne odpracovanych 24mesiacov a uz vôbec nie u jedného zamestnávateľa. Podmienkou naroku na podporu je mat aspon 730dni PvN za posledne 4roky pred ziadostou o podporu.