icon

Nárok na rodičovský príspevok zo zahraničia

8. apr 2025

Dobrý deň.
Mám taký menší problém. Ja som nikde nepracovala, žijem na Slovensku, mám tu aj trvalý pobyt.
Priateľ je zo zahraničia - pracuje. Tým pádom vzniká nárok na rodičovský jemu v jeho krajine. Mne ho vyplatia len v prípade, že ho nevyplatia jemu v jeho krajine. Od úradu práce odo mňa žiadali papiere že on nemá nárok dostavať rodičovský v jeho krajine. Vybavili sme.
Teraz žiadajú papiere odo mňa, že ja nedostávam z jeho krajiny rodičovský.
Ja totižto žijem na SK, deti žijú na SK, majú rodné listy SK, pediatra SK ak občianske SK. Som poistená tiež na SK.

Môžem ísť žiadať do jeho krajiny o také niečo vôbec ? Ja tam nežijem, ani tam nie som poistená, ani nie som jeho manželka.
Prečo by mi to mali vyplácať oni ?

leona45
8. apr 2025

Vybavte si iba rod. pr. V tej krajine, kde pracuje Váš priateľ. Musi mat aj prac. zmluvu v tej krajine. Max tá krajina si bude pýtať potvrdenie, ze vy tu na Slovensku nepoberate.

autor
8. apr 2025

@leona45 v jeho krajine tam kde je poistený mu dajú rodičak len v pripade, ak zomriem alebo sa vzdám deti.

mamamasama
8. apr 2025

To potrdenie nech ti pokojne vybavi partner. O aku krajinu ide? Normalne nech ide na urad a tam mu to vydaju. Otazka par minut. Narok na RP mas ty, kedze zijete ma Slovensku a mate tu trvaly pobyt.