icon

Nenahlásenie rodičovskej na sociálnej poisťovni. Poradíte?

bukinana
30. jún 2014

po RD som sla na urad prace nakolko som dostala v praci vypoved . na urade prace som bola 2roky a kedze mam toho dost stale sa chodit podpisovat rozhodla som sa vratit na RD do 6r.dieta co je do novembra 2014 a pri nahlasovani najskor v zdravotke som sa rozhodla ist aj na socialku keby nieco ci neni treba aj tam podpisat,vyplnit .... ale teta ma tak prekvapila ze nakolko som nebola potvrdit ze zostavam na RD z MD tak nie som prihlasena v socialke od roku 2009 a to znamena ze mi nechcu zaratat 5r. do dochodku aj ked zamestnavatel to ohlasil .... je mozne to nejak v moj prospech doriesit na social.poist.?

liz_lemon
1. júl 2014

s tym sa neda uz nic robit

majusqa77
1. júl 2014

nie. Zamestnavatel s tym nic nema. Pri prechode z MD na RD si sa mala Ty prihlasit na dochodkove poistenie..

luliu
1. júl 2014

@bukinana stym uz neurobis nic, bola to tvoja povinnost, ktoru si nesplnila - tych 5 r. si bohuzial stratila, neda sa to spatne spravit

zuuzuu
1. júl 2014

bohužiaľ, nespravíš s tým nič, je nás veľa takých, čo prišlo o odpracované roky- pokúšala som sa to riešiť, nakoľko mne šlo o jeden deň kedy mi po ukončení pp dávali odstupné, takže ma na 1 deň prihlásili do soc. poist., potom som išla hned na úp, ale ten jeden deň hold platil za mňa štát aj zamestnávateľ takže porušenie zákona- po 2 rokoch ma na to upozornili, ale samozrejme som o celé 2 roky dôchodkového prišla, ešte mi povedali, že môžem byť rada, že mi nedali platiť penále za nesplnenie si oznamovacej povinnosti...ten zákon je otrasný, postavený tak, aby štát ušetril- a šetrí na maminách a vraj zdola zamestnanci soc. poist. aj namietkujú ale akosi bezvýsledne, takže o roky prichádza stále viac mamičiek- pretože si to má každá mama strážiť sama - info Ti však dajú iba na registri poistencov, ak by si sa aj pýtala na inom oddelení, nie sú kompetentní Ti podať relevantné info... a že štátna inštitúcia- horší podvodníci ako hoc aká súkromná firma. Ale ako mi povedali však ste mladá, čo Vás tak trápia 2 roky dôchodkového, však ešte do dôchodku to stihnete odpracovať 😒 ☹

kaktusik007
1. júl 2014

co ja by som za toto dala, nemat rodicovsku dovolenku v odpracovanych rokoch!!!!!

sakra mi to znizilo invalidny dochodok...

ale neboj... ak aj nenahlasis, pri samotnej ziadosti o dochodok to do uvahy brat budu -- pretoze dokladas rodne listy deti a oni proste aj tak automaticky za kazde dieta tie roky do dochodku priznaju.... Akurat to prihlasenie sa mamiciek chcu kvoli prehladu - je to pre nich jednoduchsie ak sa najdu 2 - 3 zo stovky zien, ktore to nemaju, ako ked by to nemali zaevidovane vsetky....

takze tak. tolko moja skusenost.

moni244
1. júl 2014

ja som takto našťastie prišla len o rok, lebo tiež som sa o tom dozvedela náhodne a keď som sa pýtala, prečo to nemajú vyvesené napr. na úrade práce, keď človek ide žiadať o rodičovský, že to nie je ich povinnosť a že si to mám nájsť na nete, hovorím super, pri malom dieťati človek aj má čas hľadať na tých nepriehľadných stránkach informácie, len kontakt som hľadala pol hodinu, celé zle, máš povinnosti, o ktorých nevieš a nemáš sa o nich kde dozvedieť a keď ich nesplníš, máš smolu