Nevyplácané rodinné prídavky
Pekny den maminky, hlavne aktivne uctovnicky, mam aj pre mna, divnu otazku a prosbu...
Kamaratka ma poprosila urobit RZD pre manzela jej dcery, ktory je teraz dlhodobo v nemocnici a od januara t.r. menil zamestnavatela. Nebudem to tu cele rozpisovat, ale uz roky som sa nevenovala uctovnictvu a papierovaniu /som viac rokov na dochodku/ a popravde, nesledujem nove pravdila a zakony. Ale z potvrdenia zamestnavatela k RZD pre tohto muza mi vyplynulo, ze nepobera RP na ich 3 rocneho syna. Tak som sa dotazovala, ci su RP vyplacane matke. A ta mi povedala, ze mala maly nedoplatok na soc.poisteni a ze na urade jej povedali, ze z tohto dovodu nema narok na nic, okrem 60€ - rodicovsky prispevok. A ona fakt tie 3 roky nepobera nic ine iba tych 60€ mesacne. Videla som teraz vyplatne pasky jej muza za obdobie 3-5/24 a nikde ani zmienka o rod.pridavkoch /nechapem, ze to fakt ti ludia nevedeli? a neriesili, ze maju syna, ktore ma, ako na kazde dieta narok na RP/.
Stretli ste sa uz s takymto pripadom? Moze dieta /podotykam rodicia nie su ziadni flakaci, nezamestnani ci neplatici, su to slusni ludia/ nedostavat RP? A ak narok je a bola by to ich chyba z neznalosti, ze syna uz 3 roky nikde nevedu?, je nadej, ze by mohli ziadat doplatenie tychto RP? Ked som videla vysku tych muzovych vyplat.... tak nechapem, ako mohli doteraz vyzit.
Dakujem za kazdu radu 🙏
Prídavky na dieťa a rodičovský príspevok vypláca UPSVaR priamo na účet / adresu.
@katenka2 a ročne zučtovanie mu nerobiš ty, to mu može len zamestnavateľ. Inak.mu maš robiť DAŇOVE PRIZNANIE . Na papieri, ktorý máš ty od zamestnavateľa nie su uvedené ani rodičovsky ,ani pridavky na deti.
Ak jej nechces ubližiť vrať jej papiere a nech si najde učtovníčku, ktora sa tomu rozumie.

@katenka2
Treba sa najskôr zorientovať v tom čo píšeš.
Prídavok na dieťa - 60€/mes
Rodičovský príspevok - 351€ al. 482€/mes (r.2024), zväčša do 3rokov.
Na výplatnej páske si zjavne myslela bonus na dieťa, nie prídavky, tie nemajú s páskou nič.
A áno, pokiaľ nevznikol nárok na materské, mali poberať rodičovský príspevok do 3 rokov dieťaťa, ak tam niesú iné detaily ktoré nespomínaš. Nárok na RP si môžu uplatniť max 6 mesiacov spätne.