Nový príspevok pre tehotné ženy
Dobrý den,
Čítala som, že vláda schválila nový príspevok pre tehotné ženy od 1.1.2021. Tento príspevok má byť 200 e od 4. Mesiaca tehotenstva. Neviete však, či to platí aj pre tie, ktoré sú tehotné uz teraz a napríklad po novom roku budú v 6 . Mesiaci?
Nie, plati to od 1.1.2021, spatne sa to nemoze vyplacat, cize pre vas to neplati.
Ja si myslím že áno, aspoň ja som to tak pochopila. Napr vo februári bude nejaká v 7 mesiaci tak automaticky dostane príspevok, lebo už spĺňa tú podmienku
áno platí - ale na tento príspevok budú mať nárok len tie matky, ktoré budú nemocensky poistené a budú mať teda nárok na materskú dávku a študujúcim matkám - bez možnosti predchádzajúceho zamestnania. Podmienky získania nároku na tehotenský príspevok sú v podstate identické s podmienkami na získanie materského. Nie je to príspevok pre všetky tehotné. @lienocka2808 nárok od 01/2021 mať bude prečo by nemala. Nebude sa to vyplácať spätne, ale pokiaľ bude v januári 2021 tehotná v šiestom mesiaci bude ho mať tiež vyplácaný akurát od šiesteho mesiaca až do nástupu na MD.
@alenah31 ďakujem to som nikde nevedela nájsť , nejde mi o vyplatenie spätne, ale presne ako hovoríte , zaujímalo ma či to dostanem za 6.,7.,8. Mesiac.
určite bude - rovnako ako keď sa zvyšovalo percento z VZ pre nárok na materské zo 70% na 75% - hoci ste išli na MD napr. v 11/2015 a vypočítali vám materské 70% od 01/2016 vám prišiel nový výmer zo 75%.
Baby a kde sa vybavuje ten prispevok a ako sa presne vola ?
myslim ze to je pre pracujuce matky... ak pocas tehu pracujes
ak si napr. na RD, narok nie je
@zuba1987 ale aj ženy na RD majú nárok na materskú tak aj pre ne to platí, či nie?
@terezia323 ahoj, na matersku ano, ale co som zachytila v spravach malo by sa jednat o "prispevok pre pracujuce zeny", teda co aj v tehu chodia do prace... nie RD ani PN,...
@terezia323 @zuba1987 ženy na RD majú nárok na RP, ženy na MD majú nárok na materské.
@alenah31 ja som myslela, že keď je žena na RD a čaká druhé bábätko, že či aj pre takú vzniká nárok.
@terezia323 myslíš reťazová MD? Zatiaľ presne špecifikované nie je nič. Len to, že podmienky na získanie sú rovnaké ako pri získaní nároku na materské.
Tehotenská dávka sa bude vyplácať od 4. mesiaca tehotenstva, a to nielen pracujúcim matkám, ktoré majú nárok na materské, ale aj študujúcim mamám - v prípade študentiek nepôjde o tehotenskú dávku, ale o štipendium - oboje v rovnakej výške 200€. Bližšie to musia uviesť v zákone. Na to majú stále čas.
@alenah31 ďakujem, mna osobne sa to netýka, ale zaujímalo ma ako to vymysleli 😊
@alenah31 áno, ospravedlnujem sa, samozrejme máte pravdu. Bude ho mať vyplácaný, ale teda od toho 6teho mesiaca. Zle som to pochopila, myslela som, ze myslí prispievatelka od 4 mesiaca ci dostane ten príspevok.
@terezia323 ja si myslím, ze ano, aj mamičky, ktore poberali materské a momentálne sú na RD a čakajú druhé dieťa, aj tým si myslím, ze sa to bude vyplácať. ale este to nie je schválené a podmienky sa este iba určujú. Osobne si myslím, že to bude patriť každej žene, ktorá má nárok na materské.
Baby a prosím vás keď budem pracovať a nebudem mat ešte 270 dní NP. Budem mať na ten príspevok nárok. 270 dní budem mat až v marci. Tak či to bude platiť pre pracujúce ale nemajú ešte 270 odrobenych... Ďakujem
@leontinka27 vtedy asi nie, lebo ti nevzniká nárok na materskú
Mňa sa to teda netýka uz ,ale radšej im mohli tieto peniaze dať do rodicaku..Väčšina tehotných do nástupu na MD pracuje..Po skončení materského by im 200€ k rodicaku prišlo viac vhod ako počas tehotenstva, aj keď len na tých pár mesiacv.
@marianeta tiež si myslim
@marianeta je to vraj riešenie na zníženie umelých potratov, pre tie ktoré zvažujú či ísť alebo nie a veľa žien už nemôže toľko pracovať ako pred otehotnením. Aspoň tak nejak som to čítala. Nie každá pracuje v kancelárii .a rodicak je po novom dosť vysoký
Baby práve som sa dočítala, že je to náhrada za kocikovne. 🤣 Takže na jednej strane dajú a na druhej vezmu
Ta dobrý odžub, kocikovne doteraz dostala každá žena bez ohľadu na narok na materské. Teraz sa vezme všetkým ktoré idú rovno na rodičak? Čiže efekt nulový ak toto malo znížiť počet upt 😳
@rubinka presne ale tvárili sa aky nový príspevok zavádzajú
(Autor) To si kde citala to je podľa mňa blbost veď kocikove maju narok vsetky matky a čo tie čo tých 200€ nebudu dostávať že by aj im zrusili kocikove 🤔
Nechce sa mi to hľadať, ale dávnejšie som čítala, že to má byť ako moznost vyčerpať si takto postupne dávku pred pôrodom, ak je to potrebné. Napr na nákup veci pre mimino a tak. Ináč, ako pracujúca matka dvoch detí aktuálne na RD nechápem, ozaj nechápem, prečo dávať nejakú speci soc dávku žene len preto, že je tehotná.
@noemikatka neviem to nájsť ale krajniak to hovoril v teleráne ,daj si do Google krajniak teleráno a nájde ti to

.