icon

Ochranná lehota - poraďte mi

snehulienka82
8. mar 2018

Ahojte, potrebovala by som poradit. Som na rodicovskej dovolenke s dcerou, kt.bude mat 2 roky. Chceli by sme surodenca, zatial sa este nepodarilo otehotniet. Chcela by som plynule prejst z rodicovskej na matersku, tak aby sa mi to ratalo ako retazovy porod, druhe dieta sa musi narodit najneskor do 3.narodenin dcery, teda prvego dietata? Alebo existuje nejaka ochranna doba, dokedy nemusim nastupit do prace?

kubkovamama
8. mar 2018

Ak by si bola pn-napriklad rizikové tehotenstvo,budeš v ochrannej lehote.Len ten pojem ochranná doba/lehota znamená,že zamestnávateľ ťa nesmie prepustiť.Az nechceš nastúpiť,jedine čerpať starú dovolenku,alebo marodka al.OCR na
dcerku .Zalezi ako dlho to chceš ťahať.

snehulienka82
autor
9. mar 2018

@kubkovamama dakujem za odpoved, este ma napadlo, ze mozno by sa to dalo aj tak, ze k 1.4, kedy by som mala nastupit do prace po RD, by som nastupila na MD uz s druhym babom. Berie sa to este ako retazovy porod?

kubkovamama
9. mar 2018

@snehulienka82 no neviem či oficiálne zamestnávateľ alebo úrady rešpektujú pojem retazovy pôrod. V tomto fakt neviem poradiť ako s tými dátumami,MD ti vypisuje gynekológ,môže ti posunúť termín o pár dní skôr, ale či to vyrieši vec ako ty chceš..neviem. ideálne poradiť sa v práci v uctarni,isto nie si prvá ani posledná. Hluché obdobie až ti vznikne môžeš vykryť marodkou. Možno sa ti tu ozve ešte niekto kto má skúsenost al.uradnicka.

snehulienka82
autor
9. mar 2018

@kubkovamama ok, dakujem. Myslela som si, ze uz v tomto case budem tehotna, ale neide to tak rychlo, ako som si predstavila. Nechcem spekulovat, ani nic podobne, len by som chcela mat narok na materske vo vyske v akej som mala predtym. Pred porodom som odpracovala vyse 10 rokov, tak hovorim si, ze si to "zasluzim". No a inak by sme ani nevysli, lebo RP je hroznr malo...

87anita87
9. mar 2018

Do 3 rokov mate narok zo zakona na rodicovsku dovolenku. V pripade, ak vam pocas RD bezi pracovny pomer a do 3 rokov prveho dietata sa vam podari aj porodit..tak tam budete mat akurat oznamovacie povinnosti voci uradom a zamestnavatelovi ..ale plynule prejdete na matersku dovolenku s 2 dietatom.
Ak by ste vsak do dovrsenia 3 roku boli este len tehotna tak mate moznost cerpat dovolenku, ist na PN alebo nastupit do prace...v takom pripade si potom dajte pozor na “datumy” aby vam to sedelo a materska davka sa vam neratala z minimalneho vymeriavacieho zakladu...ale to je uz na dlhsie vysvetlovanie 🙂..drzim palce nech vam to vyjde