icon

Odvody a najvyššia materská

mirka3169
2. feb 2022

Ahojte som zamestnaná na minimálne odvody cca 10€ mesačne. Teraz som tehotná a samozrejme, planujem si doplatiť aby som mala najvyššiu matersku. Koľko cca si mesačné budem musieť doplatiť ?

ivkazba
2. feb 2022

Nie je možný súbeh povinného poistenia s dobrovoľným.

mirka3169
autor
2. feb 2022

@ivkazba viem. Ide o to, že dám výpoveď a zamestnam sa inde na najvyššie odvody. Ide troška o taký odrb, ale robí to už takmer každý. Mňa zaujíma, aka je výška tých odvodov

alenah31
2. feb 2022

@mirka3169 stačí to zadať do googla:
V roku 2022 získa nárok na maximálne materské tá osoba (zamestnanec, SZČO, dobrovoľne nemocensky poistená osoba), ktorej vymeriavací základ v rozhodujúcom období pre výpočet materského bol vo výške dvojnásobku priemernej mzdy platnej v roku 2022, t. j. vo výške 2 266 € (2 x 1 133 €).

mirka3169
autor
2. feb 2022

@alenah31 čiže 2266€ minimálne tých 90 dní ( 270dni mám splnené). Dobre tomu rozumiem ? Čiže 2266x3(mesiace)

ivkazba
2. feb 2022

@mirka3169 ešte pozor, ak to bude iba 90 dní, môže to SP vyhodnotiť ako účelové a vyšší MP zamietnuť. Takže odporúčam to natiahnuť na viac ako 90 dní.

veronikaszabova
2. feb 2022

@ivkazba radsej by som dala aj o mesiac viacej - nakolko mala doteraz taku zmluvu, aku mala

mirka3169
autor
2. feb 2022

@ivkazba áno áno aj to viem 🙂))

ivkazba
2. feb 2022

@veronikaszabova samozrejme, rok minimálka a potom na 100 dní maximum, veľká šanca na zamietnutie.

mirka3169
autor
2. feb 2022

@ivkazba bude tam zmena zamestnávateľa aj, aj pracovnej činnosti.

veronikaszabova
2. feb 2022

@mirka3169 to je jedno. Bude evidentne, ze spekulujes. Necudovala by som sa, keby zamestnavatelovi poslali kontrolu

alenah31
2. feb 2022

@mirka3169 rozhodne treba viac ako 90 dní. A bola by som opatrná - ak bol doteraz príjem o dosť nižší a nebude to viac ako 90 dní - ideálne by bolo pracovať až do nástupu na MD - kontrole sa zamestnávateľ nevyhne.

barbie1981
2. feb 2022

Aj ja si myslím že to nie je také jednoduché, poviem ti môj príbeh. Pred prvou MD som bola normálne zamestnaná a materská mi vyšla o cca 200 eur nižšie ako maximálna materská, potom som 2 krát otehotnela, čiže sa jednalo o reťazovy pôrod , kde sa materská vypočíta z predpokladaného príjmu. Medzitým sa vo firme menili pozície a navyšovali mzdy, čiže aj ja som podpisovala novu zmluvu s vyšším platom. Druhá materská mi tým pádom vyšla maximálna. Stalo sa to, že okamžite prišla firme kontrola a preluskla ju odpredu odzadu 😁 aj keď bolo všetko v poriadku a podľa zákona aj tak mi sociálna poisťovňa vyššiu materskú neuznala, musela som písať odvolanie až do Bratislavy , kde mi už max.matersku uznali. Čiže nie je to až také jednoduché a kľudne sa môže stať že to vyhodnotia ako účelové

reaan
2. feb 2022

@mirka3169 zmenit aj mzdu aj zamestnavatela min. 90 dni pred odchodom na matersku. SP tak nezmoze nic. Ja som si pridala nejakych 5 dni. Podozrive by to bolo ak ostanes u rovnakeho zamestnavatela. Pozor ale rataj aj s odvodmi, ktore ty na paske nevidis - aj zamestnavatel ma z tvojej hr. mzdy odvody, nejakych 35.2%, aby ti aj to nedali uhradit. Ja som mala stastie a firma mi to cvakla, ked som u nich tolke roky robila oficko za minimalku. A koniec MD si vyrataj tak, aby ti vysla na konci mesiaca, dohodni sa s gyn., aby ta tak vypisal. Napr. ak ti MD skonci 30.3 za 30 dni mas matersku a za 31.3 mas 380 rodicak, ten sa na dni nepreratava 😉

reaan
2. feb 2022

@barbie1981 ano, lebo si ostala u toho isteho zamestnavatela, preto treba zmenit aj firmu. Na to je uz SP kratka 🙂

ivkazba
2. feb 2022

@mirka3169 ja to chápem. To nemení nič na fakte, že ak zarábaš rok minimálku a potom zrazu ako tehotná na 3 mesiace prejdeš niekam za mzdu, z ktorej získaš maximálne materské, tak sociálnej poisťovni je jasné, že ide o účelové zamestnanie. Píšem to iba preto, aby si počítala aj s možnosťou, že ti SP materské z účelového zamestnania zamietne. A ako píše Alenka, vysoká pravdepodobnosť aj kontroly SP u zamestnávateľa.

ivkazba
2. feb 2022

@reaan píšeš zle, SP môže aj v takom prípade zamietnuť vyšší MP a môže urobiť kontrolu u zamestnávateľa.

reaan
2. feb 2022

@ivkazba Ivka, takyto vypocet vym.zakladu u tehotnej zamestnankyne je "diera v zakone". Nesuhlasim, ze by SP mala pravo to zamietnut. Skusit to mozu, ale zakon je na strane zamestnankyne. Podozrive a vyslovene ucelove je to iba v pripade, ze vym.zaklad vyrazne upravis pocas tehotenstva u toho isteho zamestnavatela. Tu si uz musis obhajit preco je tomu tak. Ako mzdarka a personalistka s tymto mam skusenosti. Kontrol nielen zo strany SP som absolvovala az az. Vo firme nie som jedina, co sa prehlasila do inej firmy za vyssiu mzdu a ziadna sme doteraz nemali problem 🙂 Pocas MD mozes robit aj na dohodu. Tak preco si nemozem zmenit zamestnavatela pocas tehotenstva, riadne s nim uzavriet prac.zmluvu a dohodnut sa na mzde hoci je 3xvyssia ako u predosleho zam.? Co ak u neho planujem pracovat aj pocas MD?