Odvody a najvyššia materská
Ahojte som zamestnaná na minimálne odvody cca 10€ mesačne. Teraz som tehotná a samozrejme, planujem si doplatiť aby som mala najvyššiu matersku. Koľko cca si mesačné budem musieť doplatiť ?
@mirka3169 stačí to zadať do googla:
V roku 2022 získa nárok na maximálne materské tá osoba (zamestnanec, SZČO, dobrovoľne nemocensky poistená osoba), ktorej vymeriavací základ v rozhodujúcom období pre výpočet materského bol vo výške dvojnásobku priemernej mzdy platnej v roku 2022, t. j. vo výške 2 266 € (2 x 1 133 €).
@ivkazba radsej by som dala aj o mesiac viacej - nakolko mala doteraz taku zmluvu, aku mala
@veronikaszabova samozrejme, rok minimálka a potom na 100 dní maximum, veľká šanca na zamietnutie.
@mirka3169 to je jedno. Bude evidentne, ze spekulujes. Necudovala by som sa, keby zamestnavatelovi poslali kontrolu
Aj ja si myslím že to nie je také jednoduché, poviem ti môj príbeh. Pred prvou MD som bola normálne zamestnaná a materská mi vyšla o cca 200 eur nižšie ako maximálna materská, potom som 2 krát otehotnela, čiže sa jednalo o reťazovy pôrod , kde sa materská vypočíta z predpokladaného príjmu. Medzitým sa vo firme menili pozície a navyšovali mzdy, čiže aj ja som podpisovala novu zmluvu s vyšším platom. Druhá materská mi tým pádom vyšla maximálna. Stalo sa to, že okamžite prišla firme kontrola a preluskla ju odpredu odzadu 😁 aj keď bolo všetko v poriadku a podľa zákona aj tak mi sociálna poisťovňa vyššiu materskú neuznala, musela som písať odvolanie až do Bratislavy , kde mi už max.matersku uznali. Čiže nie je to až také jednoduché a kľudne sa môže stať že to vyhodnotia ako účelové
@mirka3169 zmenit aj mzdu aj zamestnavatela min. 90 dni pred odchodom na matersku. SP tak nezmoze nic. Ja som si pridala nejakych 5 dni. Podozrive by to bolo ak ostanes u rovnakeho zamestnavatela. Pozor ale rataj aj s odvodmi, ktore ty na paske nevidis - aj zamestnavatel ma z tvojej hr. mzdy odvody, nejakych 35.2%, aby ti aj to nedali uhradit. Ja som mala stastie a firma mi to cvakla, ked som u nich tolke roky robila oficko za minimalku. A koniec MD si vyrataj tak, aby ti vysla na konci mesiaca, dohodni sa s gyn., aby ta tak vypisal. Napr. ak ti MD skonci 30.3 za 30 dni mas matersku a za 31.3 mas 380 rodicak, ten sa na dni nepreratava 😉
@barbie1981 ano, lebo si ostala u toho isteho zamestnavatela, preto treba zmenit aj firmu. Na to je uz SP kratka 🙂
@mirka3169 ja to chápem. To nemení nič na fakte, že ak zarábaš rok minimálku a potom zrazu ako tehotná na 3 mesiace prejdeš niekam za mzdu, z ktorej získaš maximálne materské, tak sociálnej poisťovni je jasné, že ide o účelové zamestnanie. Píšem to iba preto, aby si počítala aj s možnosťou, že ti SP materské z účelového zamestnania zamietne. A ako píše Alenka, vysoká pravdepodobnosť aj kontroly SP u zamestnávateľa.
@ivkazba Ivka, takyto vypocet vym.zakladu u tehotnej zamestnankyne je "diera v zakone". Nesuhlasim, ze by SP mala pravo to zamietnut. Skusit to mozu, ale zakon je na strane zamestnankyne. Podozrive a vyslovene ucelove je to iba v pripade, ze vym.zaklad vyrazne upravis pocas tehotenstva u toho isteho zamestnavatela. Tu si uz musis obhajit preco je tomu tak. Ako mzdarka a personalistka s tymto mam skusenosti. Kontrol nielen zo strany SP som absolvovala az az. Vo firme nie som jedina, co sa prehlasila do inej firmy za vyssiu mzdu a ziadna sme doteraz nemali problem 🙂 Pocas MD mozes robit aj na dohodu. Tak preco si nemozem zmenit zamestnavatela pocas tehotenstva, riadne s nim uzavriet prac.zmluvu a dohodnut sa na mzde hoci je 3xvyssia ako u predosleho zam.? Co ak u neho planujem pracovat aj pocas MD?

Nie je možný súbeh povinného poistenia s dobrovoľným.